Editorial
Furtul secolului?
    Luni seara, posturile de televiziune care se respectă și-au în­trerupt emisiunile pentru a anunța prinderea șoferului Petru Nica, "cel mai căutat om din România", suspectat că ar fi comis "furtul secolului". Au urmat alte și alte întreruperi pentru a face loc edițiilor speciale cu reporteri frenetici povestind emoționați cum a fost cap­turat Petru Nica în vila din Snagov, în care se ascunsese cu cea mai mare parte din bani. Am văzut intrarea în casă, forfota mas­caților, mașina în care au fost depozitate sacoșele cu bani precum și figura cam buimacă a lui Petru Nica, fotogenicul infractor pe care, din motive necunoscute, l-a umflat râsul în timp ce un polițist îi șoptea ceva la ureche. În cele din urmă am fost părtași la conferința de presă a chestorului de poliție Marian Tutilescu, care a făcut față cu brio tirului de întrebări, dovedind că este nu doar un excelent profesionist ci și un personaj cu umor. Deși prinderea după numai o săptămână a lui Petru Nica poate fi considerată un record pentru Poliția Capitalei și pentru Poliția română în general, e greu să nu te întrebi de ce autoritățile nu dau dovadă de aceeași operativitate în cazuri mult mai grave, în care pagubele sunt de zeci sau sute de milioane de dolari. Pentru că, să fim serioși, cele trei milioane și ceva de dolari furați din autovehicului blindat al CPI Security re­prezintă un mizilic față de pagubele produse prin devalizarea Bancorex-ului, de exemplu. Sau prin comparație cu celelalte tunuri trase în perioada postrevoluționară de "mafia gulerelor albe" care domină Guvernul, Parlamentul, lumea afacerilor și cam tot ce miș­că-n țara asta. Acest lucru îl știu de altfel foarte bine și premierul Adrian Năstase și președintele Ion Iliescu pentru că, dacă nu le-ar ști, n-ar fi atât de speriați de perspectiva alegerilor din toamnă și nu și-ar arunca mâța moartă unul în ograda celuilalt.
    În sfârșit, apropo de alegeri, președintele Iliescu a primit un a­front din partea Alianței D.A. ai cărei lideri, Stolojan și Băsescu, au declinat invitația de a se prezenta la Cotroceni pentru așa-zise con­sultări. Motivând acest gest fără precedent, președintele PNL a explicat că liderii Alianței nu vor să fie părtași la "politica de sfidare a Constituției pe care președintele Iliescu o desfășoară încă din perioada premergătoare campaniei electorale". E vorba, desigur, despre susținerea de către Ion Iliescu a unor candidați PSD în alegerile locale și apoi despre amestecul președintelui în criza pe care o traversează partidul de guvernământ.
    Dacă tot ne aflăm în sfera gesturilor fără precedent, să sem­na­lăm și poziția adoptată de Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ÎPS Pimen, față de măsurile de securitate "excesive" luate de autorități la Mânăstirea Putna, cu ocazia comemorării domnitorului Ștefan cel Mare. ÎPS Pimen a acuzat cu fermitate modul infam în care au fost tratați credincioșii veniți la marea sărbătoare: "ca niște teroriști și borfași". Înaltul ierarh a afirmat că întreaga conducere de la Bu­curești este "o rămășiță a Partidului Comunist" și l-a comparat pe Iliescu cu Ceaușescu. Ziarele locale au relatat de altfel cum ÎPS Pimen și-a încercat toiagul pe spinarea sepepiștilor, pentru a facilita accesul credincioșilor în curtea mănăstirii.
    Dl Ion Iliescu, acuzat și de fățărnicie împreună cu premierul A­drian Năstase întrucât ar fi stat la Liturghie picior peste picior, s-a supărat și a declarat că ÎPS Pimen ar trebui să-și ceară scuze. În opinia lui, cetățenii au participat "cu demnitate și entuziasm la ma­nifestările de la Putna, într-o atmosferă de consens și res­pon­sa­bilitate". Intelectualii care au participat la comemorarea de la Putna au fost însă de cu totul altă părere. Indiferent dacă s-au numit Andrei Pleșu, H.-R. Patapievici, Cristian Tudor Popescu sau Mircea Dinescu, ei au deplâns la unison "trierea poporului" după criterii "de se­curitate" și ținerea lui la distanță prin garduri de protecție și se­pe­piști obraznici și agresivi.
Maria Lucia MUNTEANU