Prima pagină Ediția din: 14.7.2004
Pentru că a investit peste 60 de milioane de euro și a creat 1500 de locuri de muncă
Compania austriacă "Holzindustrie Schweighofer" din Sebeș a fost declarată "Investitorul anului - 2003" în România
    În perioada 7-9 iulie a.c. a avut loc la Viena cea de-a treia con­ferință ministerială a țărilor semnatare ale "Pactului de Stabilitate din Sud-Estul Europei", organizată de cele două țări care dețin co-președinția organismului, România și Austria. Conferința a avut ca obiectiv evaluarea evoluției reformelor și a îmbunătățirii climatului investițional în țările Europei de Sud-Est în conformitate cu "De­clarația Ministerială a Țărilor Europei de Sud-Est" semnată în luna iunie 2002, la Viena. Ca o recunoaștere a impactului economic și social determinat de investițiile străine în țările din regiune, în cadrul ceremoniei "International Investor of the Year" - 2003 au fost acor­date două categorii de premii: premiile regionale pentru următoarele trei secțiuni: cea mai mare investiție Greenfield, cea mai mare achi­ziție, privatizare sau concesiune și investiția care a generat cele mai multe locuri de muncă; premiile pentru cea mai importantă investiție în anul 2003.
    În urma deliberării, juriul a acordat premiul regional companiei fran­ceze Carrefour România - Hiproma SA pentru investiția străină care a avut ca impact social crearea celui mai mare număr de locuri de muncă. În țara noastră, Carrefour a generat în 2003 - 734 noi lo­curi de muncă, ajungând la 1564 de angajați.
    România a acordat premiul pentru cea mai importantă investiție străină realizată în anul 2003 companiei austriece "Holzindustrie Schweighofer" din Sebeș. Compania are o vastă experiență în do­meniul pre­lucrării de che­restea, fiind a treia mare firmă de prelucrare primară a lemnului din Europa, în prezent având clienți în peste 70 de țări ale lumii. Proiectul companiei austriece, aflat în monitorizarea Agenției Române pentru Investiții Străine, a fost lansat oficial în iulie 2003 și inaugurat în mai 2004, constând în construirea unei fabrici de producție și prelucrare de cherestea. Valoarea investiției se ridică la 60 de milioane de euro, impactul social fiind concretizat în cre­area a peste 1500 de locuri de muncă în domeniul prelucrării lem­nului.
Florin ROMAN

Locurile la facultăți, cu 30 la sută mai multe decât absolvenții de liceu!
    "În virtutea autonomiei, unele universități au exagerat și au scos la concurs pentru anul I la facultate mai multe locuri cu plată decât cele subvenționate care le-au fost alocate. La câteva facultăți s-a ajuns chiar ca la un loc subvenționat de la bugetul de stat să revină 9 locuri cu plată", a declarat luni prof. univ. dr. Ioan Mihăilescu, președintele Consiliului Național de Evaluare Academică și Acre­di­tare.
    Însumate, locurile de la toate instituțiile de învățământ superior din România autorizate sau acreditate depășesc cu 30% numărul absolvenților de liceu din promoția 2004. (A.D.)
La Alba Iulia
Noua fântână arteziană pentru Parcul Cetate este gata de montare
•Realizată din inox - în stil Murano, aceasta este iluminată și mai și... cântă
      O veste bună a sosit recent pe adresa Primăriei municipiului Alba Iulia: noua fântână arteziană este gata. Reamintim că este vorba despre amplasarea unei noi fântâni arteziene în Parcul Cetate. Ea trebuia să fie amplasată încă de anul trecut, cu prilejul Serbărilor Unirii, dar... Albaiulienii credem că își mai amintesc faptul că, în așteptarea fântânii, lucrările de pavare a Parcului Cetate au fost încetinite. Fântâna n-a venit, iar acum parcul este pavat în întregime. Viceprimarul municipiului Alba Iulia, Călin Potor, ne-a declarat că acum specialiștii primăriei vor întocmi un studiu de fezabilitate pen­tru întreaga investiție: decopertarea porțiunii de parc unde va fi amplasată fântâna și a aleii pe unde vor fi trase conductele de alimentare cu apă potabilă, cele de canalizare, rețeaua electrică precum și lucrările efective pentru rețelele menționate. Studiul tre­buie aprobat de Consiliul local Alba Iulia. Locul unde va fi instalată fântâna este rondoul din mijlocul Parcului Cetate, acolo unde se instala Bradul de Crăciun, ceea ce înseamnă că va rămâne și fân­tâna actuală. Precizăm asta pentru că la un moment dat s-a luat în calcul doar înlocuirea fântânii vechi cu cea nouă. Fântâna nouă este realizată din inox și sticlă în stil Murano, este o fântână ci­netică, iluminată și cu muzică.
Anca DINICĂ

Șef nou la SEIP Alba
    Inspectorul principal Mihai Todescu, în vârstă de 30 de ani, este noul șef al Serviciului de Evidență Informatizată a Persoanei Alba. Todescu îi succede în funcție inspectorului principal Daniela Gri­goraș care, din cauza unor probleme pe linie de serviciu, a fost pusă la dispoziția DGEIP. Inspectorul principal Todescu a activat în cadrul Biroului EIP de la Poliția municipiului Sebeș. Pentru ocuparea actu­alei funcții acesta a susținut un concurs la București, fiind numit apoi de DGEIP. (N.I.T.)
Cu mașina-n gard la Vingard
    Luni, 12 iulie, în jurul orei 2.00 dimineața, polițiștii din Șpring au fost sesizați că pe raza satului Vingard s-a produs un accident rutier. Sosiți la fața locului, polițiștii au descoperit că o Dacia 1310 cu numere de Buzău era proptită serios în gardul de cărămidă ce împrejmuia casa lui Vasile B. din Vingard. Oamenii legii au stabilit că într-o curbă pe carosabilul cu denivelări (a se citi gropi cât cra­terele vulcanice), Ștefan Stănescu (de 19 ani, din București) a pierdut controlul Daciei 1310 cu care a intrat în gardul omului. În urma impactului, mașina și gardul au fost serios deteriorate. Poli­țiștii l-au testat pe șofer cu etilotestul constatând că acesta nu băuse alcool. Stănescu și-a justificat prezența în zonă declarând că se afla în vizită la rudele sale din Boz-Doștat. Polițiștii l-au sanc­ționat contravențional și i-au întocmit dosar penal pentru distrugere. În accident nu a fost nimeni rănit. (N.I.T.)
Protest al Alianței D.A. la Sebeș
    Azi, între orele 15.30-17.30, în Piața Dacia din Sebeș se va des­fășura o adunare populară organizată de Alianța D.A. PNL-PD. Adu­narea va fi organizată în semn de protest vizavi de trecerea fostului președinte al PD Sebeș - dr. Silviu Cărpinișianu - la PSD, chiar în ședința de constituire a Consiliului local și de alegere a vice­pri­ma­rului. Dr. Cărpinișianu a sărit în barca PSD-ului direct la pupa, ocu­pând funcția de viceprimar al municipiului Sebeș în locul lui Ionuț Fulea (PD). (N.I.T.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.