Editorial
Și pe noi ne privește!
    Aparent, între sport și politică n-ar trebui să existe legături care să frapeze opinia publică. Din păcate, la noi ele au o interferență, care nu o dată a fost păguboasă pentru ambele domenii. De ceva timp, țara este în fierbere, atât la propriu cât și la figurat. Dinamo, ultima deținătoare a cununiței de lauri, aflată în plină campanie de calificare în grupele Ligii Campionilor, a pierdut un jucător esențial, Cosmin Bărcăuan și era gata-gata să-l vândă și pe Ionel Dănciu­lescu, golgheterul României, a cărui situație nu este încă limpede. Foarte senin, Cristi Borcea, directorul executiv al grupării din Ștefan cel Mare, a dat o declarație stupefiantă: "Pe spectatori nu-i inte­resează ce transferuri se fac. Ei trebuie să stea în tribună și să bată din palme!" Acest "personagiu" de vodevil confundă una dintre cele mai galonate echipe din soccerul de la noi cu propria ogradă. Nu, domnule Borcea, Dinamo este a suporterilor, fără atașamentul cărora dumneavoastră nu aveați ditamai vila, cu piscină în curte și automobile de câteva sute de mii de dolari. Fără sacrificiile lor și acum erați un umil manipulant de butelii. Să fiți convins că pe cei din tribune îi privește!
    Cam în același timp, președintele Ion Iliescu se întorcea din Slo­venia, acolo unde răcoarea codrilor, apărați cu cerbicie de securile braconierilor, l-a făcut să uite de canicula din Câmpia Bărăganului. N-a făcut nici doi pași în salonul aerogării Otopeni că a și fost trezit din reverie de un reporter tv, care a îndrăznit să-l întrebe cum co­mentează intenția premierului Adrian Năstase de a demisiona. "Nu vă privește" a tunat locatarul Palatului Cotroceni, vădit deranjat de îndrăzneala jurnalistului. Având în vedere că această chestiune nu avea tangență cu un domeniu privat, ci chiar "îi privea" pe repre­zen­tanții mass-media, deci ai opiniei publice, ai electoratului, ai con­tribuabililor până la urmă, putea foarte bine să se rezume la un răspuns diplomatic, de genul "No comment". Ei aveau tot dreptul să fie informați, de la o sursă autorizată, ce se întâmplă în partidul aflat la putere, cel care vizează un nou mandat. Dimpotrivă, aroganța, vorbele de ocară aruncate la nervi, lipsa de transparență își au originile în mai vechile metehne ale șefului statului și au darul să irite populația, prea sătulă să "n-o privească" și mai ales să nu afle nimic. Să n-o privească modul cum se cheltuiesc banii publici, sau mai bine zis cum se risipesc. Să n-o privească de ce unele dosare "deocheate" se rotesc în cerc prin sertarele Poliției și ale Parche­tului. Să n-o privească dedesubturile unor privatizări cu cântec, în urma cărora multe societăți comerciale au încăput pe mâna unora din clientela politică. Să n-o privească modul în care niște indivizi analfabeți, cu afaceri dubioase, ajung pe listele de candidați pentru Parlament. Să n-o privească până la urmă politica și gestionarea problemelor țării, care a devenit o chestiune de castă și nu un drept democratic. Incredibil! Dar pe cine interesează, domnule preșe­din­te? Sunteți conducătorul României, nu al celor din Nigeria ori Bur­kina Faso!
    Domnule Borcea, domnule Iliescu, nu ne-o luați în nume de rău, dar și pe noi ne interesează ce se petrece în țara asta! Și mai ales, atenție, electoratul din anul de grație 2004 nu mai este cel naiv și credul din 1990. S-a mai școlit și el, dar mai ales s-a fript de prea multe ori cu gogoșile aburinde oferite de cei care de ceva vreme nu-i mai reprezintă. "Nu vă privește" ar putea să aibă un efect de... bu­merang!
Dumitru HENEGAR