Prima pagină Ediția din: 15.7.2004
Atragerea de noi investiții este prioritatea noastră
•Interviu cu dl. Nicolae POPA, vicepreședinte al Consiliului Județean Alba
      Nicolae Popa- Domnule vicepreședinte, v-am lăsat câteva zile să vă aco­modați cu noua postură, pentru ca acum să vă provoc la un dialog. Lumea vă cu­noaște mai mult ca "deputatul Popa" și mai puțin ca vicepreședintele CJ Alba...
    - Este normal ca lumea să mă per­ceapă ca deputat, chiar dacă mi-am ter­mi­nat mandatul în anul 2000. Probabil că locuitorii județului își amintesc că am realizat lucruri bune în calitate de par­lamentar, că am muncit și nu am dormit în papucii statului. Înseamnă că am fost activ, iar munca mea a fost apreciată. A­cum am fost ales într-o nouă funcție importantă, cea de vice­pre­ședinte al Consiliului Județean Alba și sper să am o activitate care să fie în folosul cetățenilor și al județului Alba. În scurt timp, cetățenii mă vor cunoaște și ca vicepreședinte al CJ Alba. Sunt sigur că oamenii ne vor judeca după fapte și de aceea, împreună cu echipa nou instalată la conducerea CJ Alba, după alegerile locale, suntem hotărâți să dăm tot ce e mai bun în noi. Acomodarea a fost rapidă, pentru că altfel nu se putea. Am preluat o instituție cu multe datorii și nu o spun ca să arăt cu degetul înspre cineva anume, dar trebuie ca toată lumea, inclusiv cetățenii să știe că restanțele neonorate sunt undeva în jurul cifrei de 140 de miliarde de lei. Nu avem timp să ne plângem de "moștenirea grea" așa că am căutat soluții și sunt convins că o scoatem la capăt. Cu bugetul pe care îl vom construi pentru anul viitor lucrurile vor sta cu totul altfel. Plecând de la această situație, le vom cere și primarilor seriozitate și profe­sio­na­lism în cheltuirea banului public.
    - De curând, președintele Teodor Atanasiu v-a repartizat în aria d-voastră de responsabilitate Direcția economică, Direcția de integrare europeană, două organisme importante, etc.
    - Așa este. Am fost repartizat pe partea economică pentru că sunt de profesie economist și am "în spate" o mare experiență în do­meniu. Așa cum am declarat încă de la preluarea mandatului, prin­cipala prioritate o reprezintă gestionarea corectă a banului pu­blic. Am cerut reverificarea dosarelor de ajutoare sociale care înghit sume de ordinul zecilor de miliarde de lei, iar pentru această peri­oadă a anului avem nevoie, numai la acest capitol, de 70 de miliarde de lei. Sunt convins că criteriile de întocmire a acestor dosare nu s-au respectat întocmai, iar unele dosare au fost aprobate pe relații clientelare sau politice. Unii mor de foame și nu primesc ajutoare sociale, iar alții au vaci și cai și primesc bani nemunciți. Și asta este o formă de corupție. O altă măsură pe care o vom impune se referă la controlul strict al licitațiilor publice. Vrem ca licitațiile să fie la "vedere" astfel încât să mai estompăm o posibilă sursă de corupție din banul public. Măsura nu se referă doar la licitațiile organizate la Consiliul Județean Alba, ci și la licitațiile de la instituțiile din sub­ordine. Un prim pas pe care trebuie să-l facem este să fim cu ochii deschiși la tot ceea ce înseamnă licitații, astfel încât să nu fie suspiciuni. Din acest punct de vedere, conducerea nou aleasă a CJ Alba este decisă să nu facă nici o greșeală, mai ales că răs­pun­derea este a noastră. Îi asigur pe cetățeni că suntem trei con­ducători cinstiți care pot dormi noaptea liniștiți și așa vom fi până la încheierea mandatului.
    Din alt punct de vedere le-am cerut primarilor să colecteze taxele și impozitele locale la nivelul localităților pe care le conduc, cu mai multă seriozitate. Și aici nu mă refer la Alba Iulia sau Sebeș, muni­cipii puternice, ci la celelalte unități administrative unde veniturile la bugetele locale sunt importante. Nimeni nu-ți mai dă nimic de po­mană, iar asta trebuie să înțelegem cu toții. S-a terminat cu statul cu mâna întinsă. Inclusiv Uniunea Europeană susține financiar, în principal, comunitățile care au o co-participare la proiecte de circa 10-20 la sută. Așadar sunt sprijinite primăriile care pun și ele o parte din bani. Celelalte comunități care rămân blocate în lipsă de acti­vitate riscă să piardă trenul, iar decalajele vor fi greu de recuperat în timp. Acum ne gândim, la nivelul Consiliului Județean, să acordăm mai mult sprijin localităților care se dovedesc conștiincioase la co­lectarea taxelor și impozitelor locale. Este vorba de un fel de bonus, pe care cei mai buni primari-manageri îl merită cu prisosință. Trebuie să găsim formula legală. Munca trebuie stimulată pentru ca ran­damentele aleșilor locali să fie în ton cu așteptările noastre și ale cetățenilor. O să mă refer în continuare la Direcția de Integrare Eu­ropeană. Prea multe nu pot să vă spun în acest moment pentru că se lucrează la organigramă. Cert este însă că această direcție trebuie pusă la treabă. Mă voi baza în special pe tineri, pentru că avem acolo niște salariați extrem de valoroși care au fost cam neglijați. Îi cunosc deja, sunt buni profesioniști și lucrează pe bani puțini, dar pun mult suflet în ceea ce fac. Munca lor se va concretiza în realizarea de proiecte finanțate de Uniunea Europeană pentru primăriile din județ, dar și pentru Consiliul Județean. Acești tineri vor informa autoritățile locale cu tot ceea ce este nou în domeniu și vor păstra o legătură permanentă cu primarii. Lipsa de comunicare a contribuit decisiv la ratarea unor finanțări din partea UE pentru județul Alba, pentru programe precum Sapard sau ISPA. Primăriile izolate au un acces greoi la informații și le va fi greu să atragă finanțări în aceste condiții. Așa că tinerii noștri de la Integrare Eu­ropeană îi vor informa în legătură cu toate noutățile în domeniu. Pe lângă primari, vor fi anunțați și agenții economici, pentru că și firmele trebuie implicate în atragerea de fonduri și dezvoltarea economică a localităților. Firmele puternice creează noi locuri de muncă și pros­peritate. Munca, perseverența și comunicarea optimă reprezintă ele­mente ale unui succes pe care ni-l dorim cu toții.
    - Domnule vicepreședinte văd că dorință există, așa că vă acor­dăm un termen de grație și vă asigur că vom contabiliza ceea ce se întâmplă la CJ Alba. După patru ani se va trage linie, iar cei care vor da verdictul sunt cetățenii.
    - Sunt convins că nu ne va fi rușine să ne uităm în ochii oa­menilor. Echipa formată din președintele Teodor Atanasiu, vice­pre­ședintele Ion Dumitrel și subsemnatul, este sudată, hotărâtă și cinstită. Așteptările sunt mari, banii puțini, dar cu toate acestea nu ne vom plânge și vom aduce județul acolo unde îi este locul, adică spre orizonturi mai bune. Îi rog pe cetățeni să nu se aștepte la minuni peste noapte, noi dorim ca dezvoltarea județului să se facă cu pași siguri, după o strategie bine gândită și nu după povești de adormit copiii. Va dura ceva mai mult timp, dar sper ca la finalul mandatului să ne putem bucura cu cetățenii de un județ în plină ascensiune economică. Atragerea de investiții și investitori va re­prezenta prioritatea noului Consiliu Județean. Ușile președintelui și ale celor doi vicepreședinți vor fi permanent deschise pentru inves­titorii care doresc să creeze locuri de muncă și investiții solide. Îi vom ajuta, îi vom căuta și îi vom încuraja să vină în județul Alba.
    - Domnule vicepreședinte, vă mulțumesc pentru amabilitate și vă doresc spor la treabă.
Interviu realizat de Florin ROMAN

Accident rutier cu două victime la Săliște
    Marți, 13 iulie, în jurul orei 12.00, pe DN 7, pe raza localității Să­liște, s-a produs un grav accident rutier în care doi bărbați au fost grav răniți. În timp ce conducea autobuzul marca Setra S150 cu nu­mere de Botoșani pe direcția Orăștie-Sebeș, Liviu Neculai Covaliu, de 27 de ani, din Botoșani, a intrat în depășirea unei coloane de au­tovehicule din fața sa. Manevra a fost făcută într-o curbă, în vârf de pantă, într-o zonă în care depășirea interzisă era semnalată cu indi­catoare. În aceste condiții, evident că șoferul de pe autobuz nu a văzut că din sens opus venea Fiatul Punto, condus regulamentar de Petrică Mariș, de 23 de ani, din Vâlcea. În urma impactului violent, șoferul de pe Fiat - Petrică Mariș - și pasagerul Victor Matei, de 19 ani, din Vâlcea - au fost grav răniți, fiind transportați de urgență la Spitalul Județean Alba. În cauză, Serviciul Poliției Rutiere Alba con­tinuă cercetările. (N.I.T.)
Localnicii din Lupșa au prins un hoț pripășit în zonă
    Marți dimineața, un grup de localnici din Lupșa au sesizat poliția din comună că în zonă se învârte un individ pe care-l bănuiesc că le-ar fi furat de prin gospodării în toată luna iunie. Oamenii legii l-au identificat pe individul suspect ca fiind Nicolae Răsunoiu, de... 64 de ani, din Baia de Arieș, fără ocupație, cu antecedente penale. De la 1 iunie până în prezent, Răsunoiu a comis mai multe furturi din ca­banele de vară ale unor localnici din Lupșa, Geamăna, Mogoș (Mă­măligani), Bucium. Unele dintre obiectele furate au fost vândute de Răsunoiu unor cetățeni amatori de chilipiruri din Apuseni. Poli­țiștii îl cercetează în prezent pentru documentarea întregii activități infracționale, în palmaresul său înregistrându-se alte fapte rămase cu autor necunoscut și cu un prejudiciu de aproape 9 milioane de lei. (N.I.T.)
În județul Alba
SAPARD aduce 13 milioane de euro
    În cadrul unei conferințe de presă susținută în cursul zilei de ieri la sediul Prefecturii Alba, doamna Ana Goia, directorul Biroului Re­gional SAPARD 7 Centru, a precizat că valoarea contractelor de fi­nanțare a fost în prima jumătate a anului în curs mai mare decât pe întreaga durată a anului trecut. Astfel în județul Alba s-au perfectat de patru ori mai multe contracte în doar șase luni din anul 2004 față de anul 2003. Anul trecut, la nivelul Regiunii 7 Centru s-au încheiat 39 contracte din care 4 la nivelul județului nostru, iar în acest an s-au finalizat 51 de contracte pe Regiune și 17 pe județ. Absorbția fondurilor de către beneficiarii aflați în relații contractuale cu Biroul SAPARD se concretizează în valoarea contractelor deja încheiate în sumă de 2376 miliarde de lei (cca 60 milioane euro) pentru Regi­unea 7 Centru și 507 miliarde de lei (circa 13 milioane euro) pentru județul Alba. (R.J)
Sanitas redeschide conflictul de muncă
    Ieri am primit la redacție un fax din partea președintelui Sindi­catului Sanitas, Marius Petcu, prin care eram informați că membrii conducerii acestei federații au decis deschiderea conflictului de mun­că și relansarea acțiunilor de luptă sindicale, suspendate în luna aprile 2004. Programul acțiunilor de protest va fi stabilit la Consiliul Național Extraordinar, care a fost convocat în perioada următoare. Asistenții medicali sunt nemulțumiți de faptul că angajamentele asu­mate de Ministerul Sănătății nu au fost onorate, iar protocolul pe acest an este tergiversat. Sindicaliștii susțin că și negocierea con­tractului colectiv la nivel de ramură sanitară este blocat, ca urmare a componenței ilegale a comisiei de negociere și a poziției necon­structive a reprezentanților Ministerului Sănătății.(F.R.)
Arestat pentru ucidere din culpă
    Judecătoria Aiud a emis pe numele lui Alexandru Hildeg, de 43 de ani, din Lunca Mureș, un mandat de arestare preventivă pentru comiterea infracțiunii de ucidere din culpă. În 10 iulie, Hildeg, aflat la volanul autoturismului propriu, sub influența alcoolului, a pierdut con­trolul mașinii și a lovit doi copii care circulau la marginea drumului. În urma impactului, un băiat de 8 ani și-a pierdut viața. (N.I.T.)
Braconieri prinși de poliție
    Polițiștii din cadrul Biroului Arme, Muniții, Explozivi și Substanțe Toxice din IPJ Alba au organizat în perioada 9-11 iulie 2004 o acți­une pe linia prevenirii și combaterii braconajului la vânătoare și pes­cuit. Au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de 40 milioane de lei. Au fost ridicate în vederea confiscării 14 ustensile de pescuit în valoare de 28 milioane de lei. (N.I.T.)
Președintele PSD Alba se întâlnește cu liderii de la centru
    În cursul zilei de astăzi, președintele PSD Alba, Mugurel Liviu Sârbu participă la București la ședința Biroului Executiv Central al PSD. Cu acest prilej vor fi abordate o serie de teme cum ar fi a­na­liza rezultatelor alegerilor locale, pregătirea Consiliului Național al PSD, care va precede Congresul extraordinar al PSD din luna au­gust a.c. etc. Vineri, 16 iulie a.c, la Alba Iulia va avea loc Delegația Per­manentă a organizației județene la care va participa vice­preșe­din­tele, Ioan Sasu. (R.J.)
În județul Alba
Exporturile au depășit importurile
    E un semn bun. Mai rar în ultimii ani, valoarea exporturilor din ju­dețul Alba a depășit-o pe cea a importurilor, semn că firmele din ju­deț produc marfă ce se vinde "afară". Exporturile au depășit impor­turile în acest an cu circa 44 de milioane de euro, creșterea fiind de circa 14,7 la sută. Cele mai importante exporturi sunt realizate de firmele din zona Sebeș și de agenții economici care lucrează în sis­tem lohn. (F.R.)
O nouă monografie
    La Editura "Unirea" au apărut primele două volume din lucrarea: "Cisteiu 1461 - 2004, cronica unui sat ajuns în mileniul III", urmând ca al treilea volum să apară în toamnă. Autorul lucrării este publi­cistul Virgil Șerbu Cisteianu. (T.M.)
Muncitor mort la Petrești
    Unul dintre muncitorii care lucrează la renovarea bisericii din Pe­trești a fost găsit mort, marți dimineața, în dormitorul comun ame­najat în incinta școlii generale din localitate. Decedatul, Dorin Sto­ian, de 50 de ani, din Cisnădie, acuzase în ziua precedentă stări de amețeală și de rău, fapt confirmat și de colegii săi de muncă. Me­dicul legist, chemat la fața locului, a stabilit cauza morții: infarct mio­cardic. (N.I.T.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.