Ultima oră
Oficialii europeni interesați de proiectul Roșia Montană
•Firma canadiano-română a investit până acum 6 milioane de dolari în cercetările arheologice
      Comisia APCE care se află în România pentru a analiza im­pactul pe care îl are proiectul de la Roșia Montană asupra patri­moniului s-a întâlnit, miercuri, cu reprezentanți ai Ministerului Culturii pentru a analiza, printre altele, modul în care decurge descărcarea de sarcină arheologică a zonei. Comisia, condusă de raportorul ge­neral pe probleme de patrimoniu cultural al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Edward O'Hara, s-a întâlnit cu Mircea Angelescu, directorul Direcției monumente istorice și muzee și cu Ște­fan Ioniță, director la Relații Culte.
    Potrivit lui Angelescu, comisia se află în România într-o misiune de informare privind situația de la Roșia Montană, la invitația aso­ciației Alburnus Maior, formată din opozanți ai proiectului exploatării auro-argentifere. "I-am asigurat că se va păstra identitatea culturală a acelui spațiu, prin intermediul zonei de protecție care a fost insti­tuită de Ministerul Culturii și Cultelor. S-au interesat ce am făcut noi în cadrul programului de cercetare Alburnus Maior, de rezultatele acestor cercetări și de ceea ce va ră­mâne în cazul în care proiectul se va realiza", a declarat Mircea Angelescu. "Le-am spus că vor rămâne fragmentele de galerii romane, monumentele descoperite, pre­cum și muzeul", a afirmat Angelescu.
    Potrivit oficialului MCC, săpăturile arheologice continuă, descăr­carea de sarcini urmând să fie finalizată într-un an sau doi. "Până acum, au fost descărcate de sarcină arheologică doar anumite zo­ne", a declarat Angelescu, precizând că până în prezent s-au chel­tuit circa șase milioane de dolari pentru aceste cercetări.
    Angelescu a declarat că, până în prezent, oficialii europeni nu și-au făcut public punctul de vedere în legătură cu ceea ce se întâmplă la Roșia Montană. "Până acum n-au dat nici o sentință și nu au trans­mis nici o concluzie", a declarat Angelescu.
    Reprezentanții europeni au vizitat fostele galerii romane și alte si­turi cu importanță arheologică din zonă.
    După întâlnirea de la Ministerul Culturii și Cultelor, oficialii euro­peni aveau programate întâlniri cu Comisia parlamentară specială "Roșia Montană" și cu reprezentanți din Ministerul Agriculturii, Pă­du­rilor, Apelor și Mediului. Cercetările arheologice de la Roșia Mon­tană au început în 1999, în contextul investițiilor făcute, pe seama minelor aurifere din zonă, de firma Roșia Montană Gold Corporation. Până atunci, conform unor responsabili din MCC, ansamblul antic și medieval de la Roșia Montană nu a generat un demers de cercetare "pe măsura potențialului său istorico-arheologic, arhitectural, etno­grafic sau istoric".
    Proiectul sistematic de cercetare arheologică a început în 2000, fiind finanțat de către investitor. În 2000, firma a dat un miliard de lei, în 2001, 31 de miliarde, iar în 2002, 43 de miliarde. Potrivit MCC, în 2003, bugetul a depășit un milion de dolari și a fost folosit, în prin­cipal, pentru cercetările arheologice și pentru proiectul de restaurare al incintei duble circulare ce a fost descoperită în 2002.
    Toate obiectele de patrimoniu descoperite până în prezent au fost preluate în custodie de Muzeul Național de Istorie al României. Mor­mântul dublu circular, din zona Găuri-Hop, studiat în 2002 va fi con­servat în situ.
Florin ROMAN

Lista provizorie cu candidații PNL Alba pentru Parlament
    Ieri au fost afișate la sediul PNL Alba rezultatele analizării dosa­relor depuse de liberalii care intenționează să candideze la alegerile generale din toamnă pentru o funcție în Parlamentul României. În funcție de punctajul obținut, pe baza unei grile de evaluare valabilă la nivel de țară, a rezultat un "top" al șanselor pentru locurile eligibile din Alba astfel: 1. Dan Coriolan Simedru, 2. Tiberiu Bărbulețiu, 3. Ni­colae Furdui Iancu, 4. Călin Crișan, 5. Cosmin Covaciu, 6. Ioan Du­ma și 7. Tudor Alexandru Frâncu. Până ieri la ora 15.00 fusese de­pusă o singură contestație, venind din partea candidatului Nicolae Fur­dui Iancu. Dr. Ion Munteanu, membru în comisia de evaluare a candidaților, ne-a declarat că decizia finală aparține Biroului Per­manent Județean al PNL Alba, care vineri după-amiaza se va întruni în ședință. Membrii Biroului Permanent au dreptul de a acorda votul politic candidatului cu performanțele cele mai bune în acest do­me­niu, "săltându-l" astfel în clasament cu câte 100-200 de puncte. "To­pul" candidaților va fi aprobat duminică, 18 iulie, în ședința Comi­te­tului Teritorial al PNL Alba. În eventualitatea în care un candidat se consideră neîndreptățit la nivel județean, se poate adresa ulterior Con­siliului Național de Onoare al PNL. (N.I.T.)
Preambul la sărbătoarea de pe Muntele Găina
Familiile tinere de moți se încheagă tot mai greu
    Despre rostul tradiționalei sărbători populare de pe Muntele Găina (care va avea loc anul acesta în data de 18 iulie), un bătrân localnic mi-a povestit următoarele: "Sărbătoarea era denumită «Târg de fete», pentru că aici se «făceau vorbele» de către părinți, cu privire la întemeierea unei viitoare familii. Și se târguiau, în toată regula..." Cu alte cuvinte, aici avea loc un ritual de închegare a unui cuplu. Dar, pe lângă valoarea simbolică, târgul avea și două scopuri practice. În primul rând acela de a păstra puritatea căci, fiind mai mereu plecați prin țară «cu doniți și cu ciubară», moții erau tentați să-și aducă neveste de prin alte părți, de pe unde le cădea cu tronc câte o femeie, plus că nu prea aveau timp să le facă curte «căprioarelor» lor rămase acasă. (Te mai miri că li s-a dus buhul de iubăreți și de libertini, frământându-și dragostele pe dealuri și prin păduri, din moment ce se întâlneau atât de rar?) În al doilea rând, viitorii cuscri se cântăreau reciproc la omenie și la avere, ca să știe cu ce neam se amestecă. Ritualul, așa cum mi l-a povestit moșneagul din Avram Iancu, decurgea cam așa: fata venea cu lada de zestre, iar băiatul călare, cu straița pe umăr, în care purta banii câștigați cu drumurile prin țară. Sus, pe munte, numai cu Dumnezeu deasupra, moții se încingeau la cântec, joc și voie bună, alături de butiile cu vin, cărate până acolo cu boii, și lângă mesele încărcate cu bucate tradiționale. Iar la joc se cântăreau reciproc tinerii, în timp ce bătrânii îi priveau, se târguiau, «arvuneau», beau «adălmașul»... Mă rog, acolo se făceau și se desfăceau iubirile de-o vară, dar și familiile. Când se cădea de acord asupra unei «afaceri» familiale, băiatul își urca viitoarea soție pe cal, cu lada de zestre cu tot, și plecau la căsuța pe care fiecare fecior și-o ridica din timp, pentru acest fericit prilej...
    Timpul a trecut, "Târgul de fete" și-a cam pierdut semnificațiile, dar drama înstrăinării și a pribegiei, care a stat la baza inițierii acestei superbe sărbători, a rămas. Am avut dovada acestui fapt discutând cu un tânăr intelectual din Avram Iancu: Mircea L., 26 de ani, fost profesor de istorie și geografie, în comuna natală. De doi ani de zile, tânărul profesor care a preferat să-i lumineze la minte pe puii de moț din Avram Iancu, decât să ia calea pribegiei spre cine știe ce colț de țară,... nu mai are de lucru. Numărul de copii s-a redus treptat, iar el a rămas fără post. Și, cu toate acestea, nu a părăsit locurile natale. A rămas în comună, muncind ceea ce au muncit dintotdeauna moșii și strămoșii lui: lemnul. Desigur, nu este un om sărac, dar nu-și împlinește menirea. El e acum ca omul acela din pilda biblică a talantului îngropat. Și, mai grav este faptul că nici viitoarea sa familie nu se încheagă nicicum. (Ca și a altor tineri moți, așa că e explicabilă scăderea numărului de copii în localitățile din Apuseni.) Mircea L. are o prietenă de mai mulți ani (tot din Avram Iancu), care este asistentă medicală la Alba Iulia. Cei doi se văd "din an în Paști", cum se spune, așa că relația lor e pe cale să se destrame... Iar în aceeași situație se află, după cum spu­neam, mai multe cupluri tinere din Țara Moților, a căror singură spe­ranță de a se aduna a rămas... târgul de pe Găina. Ca pe vremea stră­bunicilor lor!
Ioan HĂNȚULESCU

Pentru că nu are altă variantă
Primarul din Sohodol renovează primăria comunei din banii lui
    Lucian Andreica, primarul liberal din Sohodol a intrat în atenția pre­sei în ultimii 4 ani ca urmare a numeroaselor conflicte cu fostul primar, Iosif Coroiu. De această dată, primarul Andreica a ajuns din nou în ziar pentru o inițiativă demnă de apreciat. El a decis să trea­că la renovarea primăriei, aproape din temelii. Și cum nu avea bani în buget pentru așa ceva, Lucian Andreica a decis să rezolve pro­blema de unul singur. Zis și făcut. Fostul om de afaceri, actual­mente primar, a băgat mâna adânc în propriul buzunar și a scos circa 120 de milioane de lei. Deja au fost cumpărate materialele și se pregătesc lucrările. "Domnule, primăria arată atât de rău, că nu poți primi, de rușine, pe nimeni acolo. E jale mare. Așa că am decis să folosesc banii mei personali. Nu aveam altă soluție", ne-a de­clarat Lucian Andreica. L-am întrebat pe primarul moț, dacă va face același lucru și cu școala, care necesită reparații și consolidări. "Aici nu mă mai pot băga, pentru că ar fi nevoie de prea mulți bani. Acum îs primar, da' dacă continuu în ritmul ăsta o să dau faliment. Sper să obțin fondurile de care am nevoie pentru școală", a răspuns primarul Lucian Andreica.
Florin ROMAN

Turneul doamnei Lia Roberts în județul Alba
    Avem plăcerea de a vă anunța venirea doamnei Lia Roberts în județul Alba, ca parte a unui turneu regional în întreaga zonă a Ar­dealului și Banatului. Ciclul de vizite programate cu această ocazie vor fi un prilej de întâlnire a candidatei la funcția de președinte al Ro­mâniei cu diverse personalități locale, cu jurnaliști și cu simpa­tizanții, ori alte persoane interesate de problemele României. Pro­gramul vizitei doamnei Lia Roberts are următoarele repere: *16-17 iulie - Alba Iulia; *18 iulie - Muntele Găina, Albac; *19 iulie - Valea Arieșului; *20 iulie - Blaj, Alba Iulia; 21 iulie - Sebeș. (C.G.)
Topul salariilor din județul Alba
•Cel mai bine sunt plătiți bancherii și cei care lu­crează în sistemul de asigurări
      Potrivit datelor oficiale, la nivelul lunii mai, cei mai bine plătiți conjudețeni sunt bancherii, care au salarii medii brute de 24 de mi­lioane de lei. Funcționarii bancari sunt urmați îndeaproape de cei care lucrează în sistemul de asigurări, cu 20,3 milioane de lei lunar. În Topul salariilor foarte bune mai sunt salariații din: telecomunicații cu 20,5 milioane de lei; producția, transportul și distribuția de e­nergie electrică, energie termică și apă caldă cu 15,5 milioane de lei; administrația publică cu 10,85 milioane de lei; industria meta­lurgică cu 10,81 milioane de lei; industria extractivă cu 9,9 milioane de lei. La polul opus se află salariații din sectoare cum ar fi: orga­nizații religioase - 4,1 milioane de lei; salubritate - 4,3 milioane de lei; industria confecțiilor de îmbrăcăminte - 4,4 milioane de lei; agri­cultură - 4,8 milioane de lei, industria textilă - 5 milioane de lei.(F.R.)
Aleșii PUR nu au voie la parlamentare
    După modelul PNL, conducerea Partidului Umanist din România a decis să blocheze accesul pe listele parlamentare de la toamnă a aleșilor locali, fie că este vorba de președinți sau vicepreședinți de consilii județene, primari și viceprimari. Președintele PUR Alba, Ni­colae Popa, vicepreședinte al CJ Alba, ne-a confirmat știrea, adă­ugând că, în cazul în care PUR va face parte din viitoarea forță po­litică care va guverna țara din luna noiembrie, aleșii partidului vor putea fi numiți secretari de stat sau miniștri. Până acolo însă mai este cale lungă.(N.I.T.)
Între 22-28 iulie a.c.
Tinerii pesediști se instruiesc
    Președintele TSD Alba, Nicolae Mera, ne-a comunicat faptul că în perioada 22-28 iulie a.c. la Năvodari, pe litoralul Mării Negre, pentru toți tinerii pesediști din țară va fi organizată o tabără de vară. Alături de colegii din România vor participa tineri membri ai parti­delor de factură social - democrată din toată Europa, estimându-se o prezență de cca 1600 de persoane. Vor fi organizate cu acest prilej seminarii și conferințe pe mai multe module cum ar fi inte­grarea în comunitatea europeană, dar și implicarea tinerilor în viața politică și administrativă. Din județul Alba vor participa toți tinerii pe­sediști care în urma alegerilor locale au obținut funcții în admi­nis­trația locală și județeană.(R.J.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.