Prima pagină Ediția din: 16.7.2004
Potop de gheață la Câlnic și Răhău
•Aproape 900 de hectare de teren au fost cala­mi­tate parțial sau total
      Miercuri după-amiaza ploile torențiale însoțite de grindină s-au a­bătut ca un uragan asupra localităților Câlnic și Răhău. Acestea au făcut prăpăd pe circa 900 de hectare de teren agricol. Grindina a avut mărimea unui bob de strugure iar pământul a devenit în câteva minute o mare albă, de parcă ar fi nins. Potrivit informațiilor furnizate de Primăria Câlnic, grindina a dus la compromiterea totală sau par­țială a 433 hectare de teren. Au fost afectate: 51 ha vie, 205 ha grâu, 25 ha muștar, 126 ha porumb și 27 ha floarea soarelui. Ploile au făcut prăpăd și în zona Răhău, unde pagubele nu fost evaluate complet, dar specialiștii de la Direcția Agricolă spun că este vorba de circa 500 de hectare de teren de culturi calamitate.
    La Sebeș, șoseaua care străbate centrul orașului a fost inundată aproape o oră, rețeaua de canalizare neputând face față volumului mare de precipitații. Pompierii civili au intervenit de urgență și au scos apa din casele celor afectați. Au fost calamitate culturi de po­rumb pe 80 de ha, grâu - 120 ha, soia - 11 ha și legume - 0,35 ha. Evaluarea pagubelor se va face în următoarele zile.
Florin ROMAN

Zi neagră pe șoselele din Alba
Doi morți și patru răniți în accidente rutiere
    *Miercuri după-amiază, pe DN 1 s-a produs un grav accident ru­tier în care și-au pierdut viața două persoane, mamă și fiu. Con­ducând autospecializata marca MAN, înmatriculată AB-02-ZKG, pe direcția Sibiu-Sebeș, Silviu Nicolae Cornea, de 27 de ani, din Alba Iulia, nu a păstrat distanța regulamentară în mers față de auto­tu­ris­mul care rula în fața sa și pentru a nu-l acroșa a virat brusc stân­ga, intrând pe contrasens. Aici a intrat în coliziune cu Opelul Astra AB-22-SIL condus regulamentar din sens opus de Marin Silviu Pre­secan (25 de ani, Sebeș, student). După impact, autospecializata MAN a mai intrat în coliziune cu un Peugeot 307, condus de Călin Mihai Vatra (de 28 de ani, informatician la o firmă din București). În urma impactului violent cu autospecializata MAN (care a făcut praf partea din față a Opelului Astra) și-au pierdut viața Silviu Presecan și mama sa, Silvia, de 52 de ani, pasageră în autoturism. În cauză, Serviciul Poliției Rutiere Alba continuă cercetările.
    *Tot miercuri după-amiază, pe DN 7, un bărbat a fost lovit de un Renault Megane dar, din fericire, a scăpat cu o sperietură groaznică și lovituri la cap și la membre. Ioan Iridon, de 55 de ani, din Sibiu, s-a angajat în traversarea drumului național prin spatele unui auto­turism, moment în care a fost surprins și izbit de auto­turismul Re­nault Megane, cu număr de București, condus de Mihai Novac, de 50 de ani. Iridon a suferit un traumatism cranio-facial, o plagă con­tuză la ochiul drept și multiple plăgi escoriate.
    *Miercuri noaptea, la intersecția străzii Clujului din Alba Iulia cu DC 43 (șoseaua de centură) s-a produs un accident rutier în care au fost rănite ușor trei femei. Conducând un autoturism Mercedes, Ioan Purcel, de 50 de ani, din Timișoara, nu acordă prioritate de trecere Daciei Solenza condusă regulamentar de Remus Aurelian Țălnar, de 28 de ani, din Aiud, agent comercial, forțându-l să intre pe contra­sens pentru a evita impactul. Din nefericire, Dacia Solenza a intrat însă în coliziune cu un autocar Mercedes condus regulamentar pe contrasens de un șofer turc. În urma accidentului, trei femei pasa­gere în Dacia Solenza s-au lovit superficial la cap și la membrele inferioare, fără însă a necesita spitalizarea. În cauză, Biroul Poliției Rutiere Alba continuă cercetările.
Nicoleta IDITA-TOMUȚA

Prefectul a dezamorsat conflictul de la Cugir
    2500 de disponibilizați de la UM Cugir au protestat recent pentru neprimirea unor drepturi, respectiv veniturile compensatorii pe peri­oada 20-31 mai a.c. Prefectul de Alba, Mugurel Sârbu, a avut o în­tâl­nire cu reprezentanții acestora precum și ai Direcției Muncii și A­gen­ției pentru Ocuparea Forței de Muncă.
    În urma acestor discuții s-a ajuns la concluzia că este absolut le­gal ca disponibilizații care au intrat în etapele de șomaj să-și pri­mească drepturile bănești. Astfel, prefectul Sârbu a detensionat un conflict creat mai mult, se pare, de reprezentantul de la Cugir al AJOFM, care nu a dat oamenilor lămuririle necesare.(R.J.)
La Alba Iulia
Sedii noi pentru Primărie, Finanțe și Curtea de Apel
    În cadrul unei conferințe de presă, prefectul Mugurel Sârbu a spus că în perioada imediat următoare Prefectura va emite un proiect de hotărâre de guvern pentru definitivarea regimului juridic al spațiilor ca­re vor deservi Primăria Alba Iulia, Direcția de Finanțe și Curtea de Apel. Reamintim opiniei publice că se vor efectua rocade pentru ca trei dintre cele mai importante instituții ale județului să aibă sedii co­respunzătoare. Astfel, Primăria se va muta în actuala clădire a Fi­nanțelor Publice care va trece la rându-i în nou construitul Palat al Finanțelor. De asemenea, Curtea de Apel va ocupa clădirea Pri­mă­riei albaiuliene.(R.J.)
Theodor Stolojan - prezent la sărbătoarea de pe Muntele Găina
    Președintele Partidului Național Liberal, Theodor Stolojan, va par­ti­cipa sâmbătă și duminică la cea mai mare sărbătoare tradițională românească în aer liber, "Târgul de fete de pe Muntele Găina". Theodor Stolojan va fi însoțit de președintele Consiliului Județean Alba, Teodor Atanasiu și de membri ai PNL Alba, alături de care se va întâlni sâmbătă cu locuitorii zonei Câmpeni. Mentorul artistic al sărbătorii de la Găina - care reunește formații artistice din județele Alba, Hunedoara, Cluj, Bihor, Arad - este Nicolae Furdui-Iancu, con­silier județean al PNL, care s-a ocupat de organizarea și coor­do­narea artistică a acestui festival al cântecului și jocului, al tra­dițiilor și datinilor strămoșești. (Biroul de presă al PNL Alba)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.