Curier județean
Invitație estivală la Muzeul Unirii
    Muzeul Național al Unirii Alba Iulia invită în aceste zile pe cei in­teresați, să viziteze expoziția temporară "Conștiință și acțiune la ro­mânii din Transilvania în secolele 18 și 19". La sfârșitul lunii iulie - începutul lunii august, în colaborare cu Direcția Județeană a Arhi­velor Naționale Alba va fi organizată expoziția intitulată "Vechi bi­serici din Țara Făgărașului și zestrea lor patrimonială în secolul al 19-lea, ex­po­ziție ce poate fi văzută în incinta DJAN Alba. Până la sfârșitul anului, Mu­zeul Național al Unirii oferă publicului noi expoziții. În data de 7 octombrie "Tonomatul cu amintiri", o ex­poziție itinerantă, organizată în colaborare cu Palatul Culturii din Iași - Muzeul Tehnic "Ștefan Procopiu ". În lunile octombrie și noiembrie vor fi expuse piesele monetare și arheologice descoperite în județul Alba; în preajma sărbătorii naționale a românilor va avea loc ex­poziția " 86 de ani de la Marea Unire", iar în luna decembrie "Săr­bătorile de peste an oglindite în etnografia românească". Muzeul îi așteaptă pe vizitatori zilnic între orele 10-17, Sala Unirii având un program prelungit în această perioadă până la ora 19. Arheologii Muzeului Național al Unirii își desfășoară activitatea momentan pe două mari șantiere arheologice - cel de la Roșia Montană și cel de pe Dealul Furcilor din Alba Iulia. De asemenea, au loc săpături de salvare în cartierul Partoș. Pe Dealul Furcilor au fost descoperite așezări din perioada timpurie a epocii bronzului, din prima epocă a fierului și din perioada post romană; un complex de clădiri romane. Printre piesele descoperite se numără o fibulă din secolul 3, o monedă imperială romană, piepteni din os, un cuptor de ars ce­ramică din perioada romană, piese sculpturale și fragmente de monumente. A fost descoperit un zid de incintă din cărămidă și o incintă cu șanț a cărui perimetru și datare nu poate fi precizată încă de specialiști. Toate aceste descoperiri au mare importanță din punct de vedere istoric, dând importante date despre această zonă. O importantă colaborare există între Muzeul din Alba Iulia și Uni­versitate "1 Decembrie 1918", colaborare legată de șantierul orga­nizat de Universitate la Cetea. În această perioadă se desfășoară în cadrul muzeului un program de instruire a specialiștilor în re­sta­u­rarea cărților intitulat "Formarea restauratorilor de carte veche" - un parteneriat cu Ministerul Culturii și Cultelor și Centrul de formare - Educație permanentă și management în domeniul culturii. Toate aceste informații ne-au fost oferite din amabilitatea doamnei Suciu Viorica - director adjunct al Muzeului Unirii, căreia ținem să îi mul­țumim.
Lavinia IONAȘ

Concurenți puțini la examenul de titularizare
    Colegiul Național "Horea, Cloșca și Crișan" din Alba Iulia a găz­duit ieri examenul de titularizare. S-au înscris 676 de candidați, dar s-au prezentat la examen doar 488, adică 72,18 la sută. Examenul a fost scris și a durat, conform metodologiei, patru ore. Inspectorul școlar general al ISJ Alba, Dorin Sandea, ne-a informat că în acest an au fost scoase la concurs 168 de catedre și posturi titularizabile și 257 de catedre și posturi netitularizabile, adică un total de 425, ceea ce înseamnă că numărul posturilor și catedrelor oferite este a­proape egal cu cel al concurenților ce s-au prezentat la examen. Pen­tru cei care nu știu reamintim că posturile didactice sunt cele din învățământul preșcolar și primar, iar catedrele didactice sunt de la gimnaziu, liceu, școli de arte și meserii. Pentru titularizare pe o catedră sau post candidatul trebuie să obțină minim nota 7.00, iar pentru ocuparea unui post sau a unei catedre netitularizabile este necesară nota 5.00. Lucrările de la examen vor fi corectate în centre universitare, pe specializări, iar rezultatele trebuie transmise ISJ Alba în maximum 72 de ore. Candidații nemulțumiți pot face con­testații în 48 de ore de la afișarea rezultatului.
Anca DINICĂ

La Alba Iulia
Locații noi pentru stații taxi
    În circa o lună, în municipiul Alba Iulia vor fi introduse câteva noi reglementări de trafic rutier. În primul rând este vorba despre fina­lizarea lucrărilor de semaforizare la intersecția dintre Bulevardul Victoria și strada Cloșca și la intersecția de la Piața Cetate, precum și de introducerea sensului unic pe strada Vasile Goldiș și pe strada Macului. Astfel se va fluidiza traficul în zonele amintite, care acum devin adevărate coșmaruri în orele de vârf. Ca o consecință a aces­tor reglementări, stația taxi din zona Piața Cetate va fi mutată cu 30 de metri mai spre intersecția Bulevardului Victoria și Calea Moților. Vorbind despre mutarea unor stații taxi spunem că stația de la Cinematograful Dacia a fost deja mutată vis-a-vis de Spitalul jude­țean Alba, iar stația din cartierul Ampoi III de pe strada Arieșului va fi mutată și ea pe Bulevardul Victoriei. (A.D.)
Clienții Distrigaz Nord vor putea să-și exprime opiniile cu privire la societatea de distribuție a gazelor naturale
•Comunicat de presă
      Societatea Distrigaz Nord lansează, începând cu această lună, un fluturaș atașat facturii de gaze naturale în care clienții sunt rugați să se exprime în legătură cu informațiile de natură tehnică sau legislativă pe care doresc să le obțină de la societatea de distribuție a gazelor naturale.
    Tot în acest formular, clienții vor putea să menționeze problemele pe care le întâmpină în relația cu Distrigaz Nord. Odată completate, formularele vor putea fi depuse la casieriile din cele 20 de județe aflate în aria de competență a societății Distrigaz Nord. "Suntem in­teresați de problemele cu care se confruntă clienții noștri și, în func­ție de rezultatele campaniei, dorim să adaptăm strategia societății Distrigaz Nord care are ca prioritate satisfacerea nevoilor consu­ma­torilor de gaze naturale", declară directorul general al societății Dis­trigaz Nord, Virgil Metea.
    Campaniile de informare a clienților Distrigaz Nord vor continua. În toamnă va demara o campanie bazată pe conceptul de parteneriat între Distrigaz Nord și consumatorii de gaze naturale.
    Acest concept are la bază conștientizarea consumatorilor cu privire la eforturile făcute de Distrigaz Nord prin investițiile sale pen­tru exploatarea rețelei de distribuție în condiții de siguranță și res­ponsabilizarea populației în ceea ce privește utilizarea cores­pun­ză­toare a instalațiilor de gaze naturale.

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.