Ultima oră
Președintele Consiliului Județean Alba, Teodor Atanasiu, a negociat
Extinderea activității concernului Daimler Chrysler în incinta Parcului Industrial Cugir
    În cursul zilei de ieri, la sediul Primăriei Cugir, în prezența pre­ședintelui Consiliului Județean Alba, Teodor Atanasiu, a primarului Adrian Teban și a consilierului local Mihai Nicușor, președintele co­misiei de Buget-finanțe a avut loc o întâlnire extrem de importantă pen­tru viitorul cugirenilor, cu reprezentanții concernului Daimler Chrys­ler. Problema aflată în discuție o reprezintă posibilitatea extin­derii investiției actuale de la Cugir. Firma Star Transmission Cugir a angajat 210 de muncitori cugireni, care lucrează în condiții civilizate și primesc salarii consistente. Președintele Consiliului Județean Al­ba, Teodor Atanasiu, a declarat că nemții doresc să achiziționeze o suprafață de circa 4 hectare unde vor fi ridicate noile hale industriale, pe amplasamentul actual al Parcului Industrial Cugir. "Problema mai dificilă a acestor negocieri o reprezintă mutarea liniei de înaltă ten­siune. Era obligația celor de Cugir SA să rezolve această problemă, dar nu au făcut nimic în acest sens. Voi discuta cu dl. prefect pen­tru inițierea unui proiect de hotărâre, prin care Electrica să proce­deze la mutarea liniei. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, atunci nemții au spus foarte clar că vor căuta altă locație în România sau în altă parte din Europa de Sud-Est. Sper totuși să-i convingem să ră­mână aici", a mai spus președintele Consiliului Județean Alba. El a adăugat că investiția presupune circa 150 de noi locuri de muncă la început și aproximativ 400 de joburi pe parcursul desfășurării acti­vității. Dacă investiția se va realiza, muncitorii cugireni, de altfel niște profesioniști remarcabili, vor realiza montaje de subansamble pentru cutii de viteză și, în final, poate chiar cutii de viteze pentru auto­tu­rismele din clasa Mercedes A Classe.
Florin ROMAN

Speculațiile din ultimele zile nu s-au adeverit
Mugurel Sârbu va rămâne și prefect și președinte al PSD Alba
    Potrivit unor surse neoficiale, Mugurel Liviu Sârbu ar fi trebuit ca până ieri să opteze pentru una dintre cele două funcții pe care le deține, cea de prefect și respectiv președinte al PSD Alba, pe prin­cipiul separării politicului de administrație, lansat de curând de către Adrian Năstase. Toate aceste speculații nu mai au însă nici un su­port deoarece ieri la București, Biroul de Coordonare al PSD, la care a participat și Mugurel Sârbu însoțit de către Alexandru Retegan și Nicolae Gavrilă, a confirmat actuala structură de conducere a PSD Alba. "Nu s-a pus nici un moment în discuție renunțarea la una din cele două funcții. Din contră, delegația noastră a fost foarte bine pri­mită și ni s-a cerut să pregătim în cel mai serios mod cu putință terenul pentru alegerile din toamnă. Trebuie să facem tot posibilul pentru a câștiga alegerile pentru că partidul nostru reprezintă sin­gura forță politică viabilă pentru România de astăzi", a spus prefectul - președinte Mugurel Sârbu.
    În altă ordine de idei, președintele PSD Alba ne-a mai precizat că până la finele lunii iulie a.c. vor trebui organizate conferințe pentru a se desemna reprezentanții partidului care vor participa la Congresul extraordinar al PSD ce va avea loc luna viitoare la București.
Răzvan JURCĂ

Obiecțiile medicale invocate de fostul director de la "Jidvei" au fost înlăturate de IML Mureș
Medicii legiști consideră că Toader Ignat poate suporta regimul penitenciar
    Un nou termen în procesul care îl are ca principal inculpat pe Toader Ignat, fost director al Complexului de Vinificație "Jidvei" din județul Alba s-a stabilit, la Tribunalul Mureș, unde instanța a audiat patru dintre martori. În timp ce avocatul Vasile Ghere a hărțuit pur și simplu martorii, fiind avertizat de judecător ca îi va aplica amendă administrativă, cei chemați să depună mărturie au precizat că Toa­der Ignat, clientul său, era de fapt cel care conducea societatea "Jid­vei", el fiind principalul personaj care dispunea livrarea produselor finite. Mai mult, cei audiați au adăugat că pe lângă angajații care beneficiau de produse de la "Jidvei" se numărau și prieteni și rude ale inculpatului și că în mașina acestuia au fost descoperite, la data percheziției, mai multe materiale care aparțineau SC "Jidvei" SRL. La dosarul cauzei în care Ignat este acuzat că a prejudiciat SC "Jid­vei" SRL cu circa 85 miliarde lei, IML Mureș a depus rezultatele ex­pertizei medico-legale din care, potrivit reprezentanților părții vătă­mate, reiese că inculpatul suportă regimul penitenciar. "Medicii le­giști au concluzionat că Toader Ignat se poate trata în sistemul medical de la penitenciar", a declarat consilierul juridic al firmei pre­judiciate, Mircea Ungurean. Vă reamintim că Toader Ignat a solicitat instanței de judecată în mod repetat efectuarea unei expertize me­dico-legale în vederea punerii în libertate. El a invocat o serie de depresii și crize suferite în perioada detenției afirmând că, dacă nu este pus în libertate, starea lui de sănătate se va înrăutăți. (A.C.)
Mai mulți morți decât nou-născuți
    În primele 5 luni ale acestui an, în județul Alba s-au înregistrat 1.476 de născuți vii și 2050 de persoane decedate, rezultând un spor negativ de 574 de persoane. În aceeași perioadă a anului tre­cut, scăderea populației din cauze naturale a fost de 552 persoane. În ceea ce privește starea civilă, trebuie spus că s-au înregistrat 665 de căsătorii dar și 289 de divorțuri.(F.R.)
La emisiunea lui Robert Turcescu
Dan Motreanu a primit bilă albă
    Președintele Tineretului Național Liberal, Dan Motreanu, a primit miercuri seara bila albă de la Robert Turcescu, realizatorul emisiunii 100% de la Realitatea TV. Dan Motreanu a numit fără să ezite per­soana din cadrul Alianței PNL - PD care ar putea fi desemnată prim-ministru în cazul în care coaliția va câștiga alegerile generale din toam­nă. Este vorba de liberalul Călin Popescu Tăriceanu. Conju­de­țeanul nostru a adăugat că protocolul Alianței prevede că primul mi­nistru va fi desemnat în funcție de numărul de parlamentari al fiecărei formațiuni de la alegerile generale, dar și de înțelegerea celor doi co-președinți, Theodor Stolojan și Traian Băsescu.(F.R.)
"Dacă îl iubesc pe Blaga, de ce au venit la mormântul lui așa de rar?"
•Prefectul Sârbu este revoltat de scandalul legat de mormântul lui Lucian Blaga
      Prefectul Mugurel Sârbu a fost foarte deranjat de scandalul iscat de către unele persoane cu privire la mormântul lui Lucian Blaga din Lancrăm. Domnia-sa a precizat într-o conferință de presă că dis­cuțiile pe această problemă, care au avut loc la începutul săptămânii cu reprezentanții Societății Culturale "Lucian Blaga" și ai Comitetului pentru memoria lui Lucian Blaga au fost foarte aprinse, pe alocuri ele degenerând. Mugurel Sârbu a spus că lucrările la sala de sport din Lancrăm au primit toate avizele legale, iar din punct de vedere moral este posibil să se solicite o reducere a nivelului de înălțime cu 4 metri. În ceea ce privește destituirea directorului Centrului Cultural "Lucian Bla­ga" Gheorghe Maniu, prefectul a precizat că o astfel de măsură ar fi absurdă în contextul în care "acest om este unul dintre inițiatorii Festivalului «Lucian Blaga», care a susținut ideea într-o pe­rioadă când foarte puțini vorbeau despre așa ceva".
    În final prefectul Sârbu le-a adresat un cuvânt și celor care au inițiat toată această tevatură. "Am promovat imaginea lui Lucian Bla­ga și până când acești scandalagii au recurs la o demagogie ieftină. Dacă îl iubesc atât de mult pe Blaga de ce au venit atât de rar la Lancrăm? Totul nu a fost decât crearea unei imagini publice pe sea­ma marelui om de cultură". (R.J.)
Admitere la Blaj
    Vă aducem la cunoștință faptul că la Blaj se organizează admi­tere la specializarea Teologie Greco-Catolică Pastorală din cadrul De­partamentului Blaj al Facultății de Teo­logie Greco-Catolică din cadrul Universității "Babeș-Bolyai" Cluj Napoca, specializare auto­rizată să funcționeze prin H.G. 940 din 10 iunie 2004, publicată în Monitorul Oficial al României, partea I nr. 617 din 7 iulie 2004, pa­gina 22, poziția 18.
    Facem această precizare în urma articolului referitor la învă­ță­mântul teologic greco-catolic de la Blaj, apărut în ziarul "Unirea" nr. 4257, din 15 iulie 2004. Prin urmare, tinerii care doresc să urmeze calea preoției pot avea certitudinea că Facultatea noastră orga­ni­zează admitere în mod legal, pe locuri bugetare și cu taxă, și oferă pregătire teologică și spirituală de înaltă ținută. (Director Depar­ta­ment, lect. univ. dr. pr. Cristian BARTA)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.