Curier județean
Duminica a 7-a după Rusalii
Minunea de la Capernaum
    Evanghelia din această duminică relatează despre vindecarea celor doi orbi și a unui mut, care avea demon. Fariseii bârfeau și cârteau: "Cu domnul demonilor îi scoate pe demoni" (Matei 9, 34), însă prin Hristos se împlinea proorocia lui Isaia (proorocul) despre Mesia: "Atunci se vor deschide ochii celor orbi și urechile celor surzi vor auzi. Atunci va sări șchiopul ca cerbul și limpede va fi limba gângavilor; că izvoare de apă vor curge în pustiu și pâraie în pământ însetat" (Isaia 35, 5-6).
    Venind în lume, Mântuitorul a învățat că toți oamenii sunt egali înaintea lui Dumnezeu, iar dragostea dintre oameni trebuie să fie la fel de mare ca dragostea arătată lui Dumnezeu: "Dacă cineva zice: Îl iubesc pe Dumnezeu!, dar pe fratele său îl urăște, mincinos este. Pentru că cel ce nu-și iubește fratele pe care-l vede, nu-L poate iubi pe Dumnezeu pe Care nu-L vede. Și această poruncă o avem de la El: Cel care-L iubește pe Dumnezeu, să-l iubească și pe fratele său" (I Ioan 4, 24-25).
    Față de suferință, Domnul Hristos a arătat un mare interes: "Milă voiesc, iar nu jertfă" (Matei 9, 13) și "străbătea toate orașele și satele, învățând în sinagogile lor, propovăduind Evanghelia împărăției și vindecând toată boala și toată neputința în popor" (Matei 9, 35).
    Apropiindu-ne de pericopa zilei de duminică (Matei 9, 27-35) cu sufletul curat și descătușat de orice grijă lumească, privind la Fiul lui Dumnezeu întrupat, Domnul Iisus Hristos, gândul pe care ni-l descoperă textul sfânt ne răscolește sufletul, îndeamnă la meditație, pocăință și fapte bune: trebuie să fim sensibili la durerea celuilalt. Dumnezeu a rânduit ca să ne învățăm a ne purta povara unii altora: "Purtați-vă sarcinile unii altora și așa veți împlini legea lui Hristos" (Galateni 6, 2). (Legea lui Hristos este Legea Iubirii). Rețeta oferită de Sf. Ap. Pavel este plină de delicatețe. De multe ori suntem indiferenți față de cei care suferă.
    Sfinții Părinți, împlinitori ai poruncilor dumnezeiești, ne îndeamnă să ne ajutăm, să ne învățăm, să ne îndrumăm unii pe alții. Un înger i-a descoperit Avvei Pahomie că "voia lui Dumnezeu este aceea de a te pune în slujba oamenilor", iar Evagrie Ponticul spunea că adevăratul creștin "va socoti, după Dumnezeu, pe toți oamenii ca pe Dumnezeu".
    În fiecare zi luăm cunoștință cu o lume plină de oameni care suferă. Apele inundă tot ce întâlnesc în calea lor; un uragan aduce moarte și dezastre. Teroriștii ucid oameni nevinovați. Un bărbat a ucis pe cineva din familie. Părinții divorțați se luptă pentru custodia copiilor lor etc. Cum putem să-i ajutăm? Să facem ce putem. Uneori, tot ce putem face este să ne rugăm. Alteori putem da bani sau să oferim asistență, alteori nu putem face altceva ca să-i ajutăm decât să plângem cu cei ce plâng. Domnul Hristos a plâns la mormântul lui Lazăr, ceea ce dovedește că Lui îi păsa de cei în suferință.
    Dacă cineva a trecut prin necazuri și suferințe, poate cel mai bine e să se apropie de cel necăjit și întristat și să-i toarne balsam pe rană, iar pilda pe care o voi reda este relevantă. Un slujitor al Domnului a participat la înmormântarea unei fetițe. După slujbă este întrebat de tatăl acesteia: "Dumneavoastră ați pierdut vreodată un copil care vă era scump?". "Nu" a fost răspunsul celui întrebat. "S-a putut simți asta din cuvintele dumneavoastră". Atunci când facem din suferințele celorlalți propria noastră suferință, îi vom putea înțelege și ajuta. Așa era Mântuitorul Hristos.
Pr. Ilarie MOLDOVAN

Oarda de Sus are primărie proprie?
    "Profesionalismul" administrației publice cen­trale a mai fost pro­bat o dată! La guvern nu se cunoaște exact împărțirea administrativă a țării. Fapt dovedit de o recentă adresă trimisă la... Primăria loca­lității Oarda de Sus. Cum poștașul s-a dovedit mai competent, a­dresa trimisă de Comisia specială de retrocedare a unor bunuri imobile care au aparținut cultelor religioase din România a ajuns la destinatarul firesc, Primăria municipiului Alba Iulia. (A.D.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.