Ultima oră
Ieșirile anticulturale ale lui Mugurel Sârbu taxate de PD
    Recentele ieșiri în presă ale prefectului Mugurel Sârbu, care i-a etichetat drept "scandalagii" pe cei peste 150 de oameni de cultură din întreaga țară care s-au revoltat împotriva construirii unei săli de sport în imediata vecinătate a mormântului lui Lucian Blaga nu au trecut neobservate. Președintele organizației Partidului Democrat Al­ba Iulia - Călin Potor s-a arătat revoltat de atitudinea prefectului. "Mu­gurel Sârbu nu se dezminte. Să-i numești pe acei oameni de cultură "scandalagii care recurg la o demagogie ieftină" este de-abia scandalos. El este desigur un bun cunoscător al problemei, a con­tinuat Potor cu sarcasm. Nu mai am nici un fel de pretenție de la dumnealui. Atâta poate! Mă bucur că cei de la București nu l-au schimbat! Ce ne-am face cu un prefect competent?" Reamintim că printre semnatarii protestului care l-a deranjat pe dl. prefect se află însăși fiica lui Lucian Blaga, doamna Dorli Blaga, alături de Andrei Pleșu, Horia Roman Patapievici, Ioan Vartic, acad, Constantin Bă­lăceanu-Stolnici, Ana Blandiana, Dorin Blaga, Sorana Coroamă-Stan­ca, Ion Holban, acad. Ionel Haiduc, Octavian Paler, Nicolae Pre­lipceanu, acad. Alexandru Zub, Gabriel Liiceanu, acad. Șerban Papacostea, Stelian Tănase... și lista poate continua cu nume la fel de celebre și de semnificative ale culturii române.
Anca DINICĂ

Cotele de carburanți au băgat dihonie între consilieri
    Proiectul de Hotărâre privind stabilirea normei de consum lunar de carburanți pentru autoturismele care deservesc CJ Alba a creat dispute verbale aprinse între consilierii PSD și cei ai noii puteri instalate la nivel județean. În cele din urmă a fost aprobată o cotă lunară de 400 l carburant pentru cele 6 autoturisme. Având în vedere că PSD a susținut că în vechea legislatură cota de carburanți era de 350 l/lună, a început circul. Actuala putere de la nivel județean, PNL-PD-PUR a fost acuzată de consilierul PSD Viorel Huțuleac că vrea să-și facă campanie pentru alegerile generale cu bani publici și din acest motiv s-a mărit cota de carburant. Vicepreședintele Nicolae Popa a declarat că majorarea cotei are ca susținere numeroasele deplasări pe care conducerea CJ Alba trebuie să le facă în județ, la primării, în vederea instruirii pentru scrierea și atragerea de proiecte europene. Popa a acuzat fosta conducere că doar 5 proiecte au fost aprobate prin programul SAMTID, tocmai din cauză că cei de la CJ Alba nu le-au explicat primarilor cum se întocmesc aceste proiecte. Propunerea PSD de a menține cota de carburanți la 350 l/lună a căzut la vot. (F.R.)
În primul semestru al anului 2004
Polițiștii din Alba au soluționat 3.474 infracțiuni
    Ieri, la sediul IPJ Alba, inspectorul șef al acestei instituții, ches­torul de poliție Marin Aron, a prezentat bilanțul de activitate al poliției pe primele 6 luni. În clasamentul IGPR privind rata criminalității, la totalul de in­fracțiuni, județul Alba ocupă locul 3, soluționând 3474 infracțiuni. Prejudiciul total creat prin aceste infracțiuni este de 61,247 de miliarde de lei, din care au fost recuperate 25,039 de miliarde de lei. Au fost confiscate bunuri în valoare 1,706 de miliarde de lei, aproape o jumătate de kilogram de aur și 550 euro. "Unul din de­zideratele muncii noastre l-a constituit creșterea calității în rezol­varea problemelor cetățenilor, insistându-se într-o măsură mai mare pe îmbunătățirea aspectului comportamental al lucrătorului de poliție și a solicitudinii acestuia în relația cu cetățeanul" a subliniat ches­torul de poliție Marin Aron.
    Poliția de investigare a fraudelor a soluționat 1659 de infracțiuni de natură economico-financiară ocupând locul 3 la nivel național. În același timp, s-au soluționat prin declinarea competenței în favoarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, 212 infracțiuni de corupție. Poliția de investigații criminale a soluționat în această perioadă 581 de infracțiuni, situând IPJ Alba pe locul 35 în topul judiciar. (N.I.T.)
Prima "bancă de oase" din Transilvania va deservi și județul Alba
    Clinica de Ortopedie-Traumatologie din Sibiu a achiziționat o in­stalație de refrigerare pentru păstrarea în condiții optime a țesuturilor osoase necesare în operațiile de transplant. Dacă până acum grefa osoasă era prelevată chiar de la pacienți, "banca de oase" îi va scuti pe aceștia de încă o intervenție chirurgicală. Instalația de refrigerare de la Sibiu va aproviziona și alte patru județe din Transilvania, printre care se numără și Alba.
    Banca de oase este o instalație de refrigerare cu ajutorul căreia pot fi conservate mostre de țesut osos la temperaturi optime. Or­ganele păstrate în bancă pot fi folosite fără nici un fel de riscuri. Nu mai este necesară recoltarea de la pacient sau deplasarea la Bu­curești. Doctorul Ioan Baier, director medical al Spitalului Județean Sibiu, citat de presa locală, spune că acesta este un pas important pentru medicina sibiană, care ducea lipsă de un asemenea aparat. Până acum, o astfel de instalație nu exista decât în spitalele din Ca­pitală, astfel că pacientul fie se interna la București, fie mai suporta o operație pentru a i se preleva țesut osos din altă parte a corpului. "Se recoltează țesut osos în sala de operații, după care se sto­chează și se refrigerează la minus 90 de grade Celsius. Dispare orice fel de risc de contaminare cu vreo boală. Astfel, putem folosi grefa osoasă într-o intervenție chirurgicală la alți bolnavi. În plus, ban­ca are în componență și o instalație de stocare, la minus 20 grade", spune doctorul Baier. Grație capacității de stocare este po­sibilă deservirea cu țesut osos și a spitalelor apropiate, Hunedoara, Bra­șov, Alba și Vâlcea. Pacienții nu au obligația să platească din bu­zunar operațiile de transplant de țesut osos.
Nicoleta IDITA-TOMUȚA

Muntele Găina "gătit" pentru Târgul de Fete
    Dl. Nicolae Puiuleț din cadrul Oficiului Prefectural Câmpeni, cel care s-a ocupat de coordonarea activităților premergătoare mani­festării de pe Muntele Găina ne-a declarat că în ceea ce privește organizarea, totul este pus la punct în cele mai mici detalii. Astfel sus la Crucea Iancului au fost finalizate toate acțiunile de "împros­pătare", au fost amenajate izvoarele de apă potabilă, s-au montat grupurile sociale ecologice, iar întreaga zonă a fost curățată și îm­podobită cu steaguri tricolore. De asemenea, s-a lucrat și la cele două căi de acces și respectiv de coborâre de pe munte, nefăcându-se în schimb nimic la drumul județean Mihoiești - Avram Iancu.
    În altă ordine de idei, aseară pe Muntele Găina a avut loc o slujbă religioasă la care a participat și prefectul Mugurel Sârbu. În ceea ce privește vremea, ea se anunță a fi una frumoasă existând astfel premisele unei sărbători reușite și din acest punct de vedere. Veniți și în acest an la întâlnirea cu natura, cu soarele, cu tradiția mo­țească! Veniți să târguiți! (R.J.)
Giorgiana Jurcă a demisionat din funcția de consilier județean
    Consilierii județeni au aprobat ieri demisia din funcția de consilier județean din partea PSD a d-rei Giorgiana Jurcă. Ea a demisionat invocând incompatibilitatea cu funcția deținută în Prefectura Alba. Locul său a fost luat de următorul pe lista PSD, Flavius Predescu, cel mai tânăr consilier județean. Acesta a depus ieri jură­mântul a­lături de consilierul PRM Traian Ursaleș, intrat în Consiliul Județean ca urmare a demisiei deputatului Emil Crișan. (F.R.)
Rețete compensate pentru pensionari
    În urma aprobării ordonanței privind rectificarea bugetului pe 2004, vor fi alocate fonduri pentru ca rețetele compensate de care be­ne­ficiază pensionarii să fie subvenționate de stat în proporție de 90% față de 50% în prezent. De aceste facilități vor beneficia toți pen­sionarii a căror pensie ajunge la maxim 6 milioane de lei, respectiv circa 98 - 99% dintre pensionari, după cum a precizat, ministrul Finanțelor, Mihai Tănăsescu. El a subliniat că pentru anii viitori se vor căuta soluții astfel încât aceste facilități să se permanentizeze.
    Rectificarea de buget va aduce un plus de 1.500 de mi­liarde de lei pentru Casa Națională de Asigurări de Sănătate și de 350 de miliarde pentru Ministerul Sănătății, bani ce urmează a fi alocați pentru renovarea spitalelor, informează Rompres. (A.D.)
Recunoaștere tardivă
•PSD Alba nu a prezentat cei mai potriviți candi­dați la alegerile locale
      Într-o conferință de presă susținută ieri la sediul partidului, atât președintele PSD Alba, Mugurel Sârbu, cât mai ales noul purtător de cuvânt Cornel Suciu au spus că o vină pentru pierderea alegerilor în unele din cele mai importante localități ale județului s-a datorat și nominalizării unor candidați nu tocmai potriviți. Chestionat să nomi­nalizeze concret despre cine ar fi vorba Cornel Suciu a pronunțat nu­mele lui Ioan Florea pentru Alba Iulia, a lui Ioan V. Sicoe pentru Câm­peni și nu în cele din urmă Ioan Șolea pentru municipiul Blaj. (R.J.)
Modificări în Comisia de expertiză a persoanelor cu handicap
    Consilierii județeni au aprobat ieri modificarea componenței Co­misiei de expertiză medicală a persoanelor cu handicap pentru a­dulți. Au fost eliberați din comisie medicii: Crăciun Elisabeta, Adrian Teodoru și Dorin Ionescu Poienaru, în locul lor fiind numiți medicii Radu Aurel, neurolog, doctor în științe medicale, Tatiana Platon și Violeta Lazăr, oftalmologi. Președintele Comisiei a rămas dr. Călin Pă­trășcanu. (F.R.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.