Editorial
Flacăra speranței
    De ceva vreme, conducătorii noștri vorbesc despre aderarea la Uniunea Europeană ca despre Mesia, cel care se va arăta odată și odată românilor, ei neavând altceva de făcut decât să aștepte în liniște și, mai ales, să fie cuminți. Adică să nu fluiere prin bisericile ce apar ca ciupercile după o ploaie caldă de vară. Suntem asigurați că totul merge ca pe roate, mai sunt ceva probleme cu justiția, care-și arată din când în când părțile dorsale goale în fața camerelor de luat vederi și cu niscaiva găinari, care în loc să atace ferma de galinacee cu ouă de aur de la Cornu, dau iama prin primării, so­cietăți comerciale numai bune de "privatizat" ori prin bănci și fon­durile de investiții. Dar, asta e treaba PNA, pentru că, nu-i așa, în acest scop a fost creat, să-i bage la răcoare pe cei cu mâinile mai lungi decât scrie la index!
    Toată atenția este acordată monitorizării Bulgariei, cea care, în accepțiunea potentaților noștri vrea să declanșeze sprintul final, lăsându-ne cu... ochii în soare! În loc să rezolve punctele înscrise în tratatul de aderare, cei din Palatul Victoria își lungesc gâturile precum girafele ca să poată vedea ce se întâmplă dincolo de Du­năre. Din când în când, becurile roșii ale computerelor de la Bucu­rești se aprind, iar sirenele sună prelung, semn că ceva se petrece la sud de marele fluviu.
    Ultima alarmă generală s-a dat mai zilele trecute, când pe monitoarele "victoriene" a apărut o luminiță suspectă. Ce să fie oare acest obiect neidentificat? El luminează mintea zarzavagiilor? Dar, s-a dovedit că nu este altceva decât... flacăra olimpică, aflată în drum spre Atena, gazda Jocurilor Olimpice din această vară. În zadar au așteptat oficialitățile române, cu pâine și sare, ca simbolul păcii să treacă peste podul de la Giurgiu - Ruse, cândva al "prie­teniei", pe care popii l-au sfințit nu demult la aniversarea a jumătate de secol. Ea a urmat alt drum, pierzându-se în zare. Vedeți, este un semn clar că Europa face discriminări propulsând Bulgaria îna­intea României pe drumuri europene. Se umblă cu mânăreala, așa, ziua în amiaza mare!
    S-au dat rapid câteva telefoane, a fost trezit din somn Ion Țiriac, mai marele COR, bulversat că iar este întrebat de ce n-o lasă pe Mihaela Melinte să participe la Olimpiadă, în timp ce "puișorul" său trage pe nas prafuri d'alea albe. S-au așteptat, normal, să pri­mească de acum uzitatul... "nu vă privește!", însă n-a fost cazul, pentru că don Țiri este băiat subțire și explicația era cât se poate de banală, dar totuși de neînțeles pentru dâmbovițeni: această cinste trebuie să ți-o câștigi! Cum? La fel de simplu, să investești în infrastructura sportului, să construiești baze ultramoderne și mai ales să fii acolo în față, depunându-ți candidatura pentru organizarea marilor competiții, Jocurile Olimpice, Campionate Mondiale și Eu­ropene. Atunci s-a aflat că Sofia, prin stațiunea de pe muntele Vi­toșa, a luptat pentru organizarea Jocurilor Olimpice de iarnă din 2006, pierzând în fața municipalității din Torino. Însă nu s-a des­curajat și este gata să mai încerce o dată, în 2010!
    În schimb, minunații noștri guvernanți au râs pe înfundate, de parcă ar fi văzut împăratul umblând gol pușcă pe bulevardul Ma­ghe­ru, atunci când Ungaria ne-a lansat ideea găzduirii în comun a tur­neului final EURO 2012! N-au avut sclipirea să realizeze că este o reală provocare, un moment aproape unic de a ieși din Balcani, de a ne face cunoscut uriașul potențial turistic și nu în ultimul rând de a câștiga (având garantat sprijinul financiar al UEFA), câteva aero­porturi, hoteluri și stadioane la standarde occidentale, pe care sin­guri nu le-am putea edifica nici într-un secol. Erau la mijloc aproape opt ani, timp suficient pentru a se asigura logistica necesară și să se găsească surse de finanțare.
    Așa nu ne rămâne decât să privim cu jind la flacăra speranței ce strălucește în ochii altora, în timp ce noi ne ocupăm cu elaborarea unor scenarii ieftine, pe marginea șanțului...
Dumitru HENEGAR