Ultima oră
Organizatori și... "dezorganizatori", la Sărbătoarea de pe Muntele Găina
    Ca în fiecare an, la marea sărbătoare populară de pe muntele Găina, cei care și-au făcut datoria cu prisosință au fost polițiștii, jandarmii, cadrele militare și cadrele medicale. Primii care au ajuns sus, pe munte, au fost polițiștii și lucrătorii de la "Electrica", asigurând ordinea publică și comunicarea, cu două-trei zile înainte de începerea manifestărilor. (Din nefericire, spre deosebire de alte ediții, anul acesta nu a fost constituit un centru de presă de unde să poată fi transmise relatările ziariștilor, așa că oamenii de presă au apelat la propriile telefoane mobile.) Cei care s-au prezentat excepțional, după părerea mea, au fost polițiștii și jandarmii: întregul traseu, de la Avram Iancu și până pe munte, în vârf, la Crucea Iancului, a fost bine protejat și monitorizat. Polițiștii au fost prezenți pe tot parcursul drumului greu până pe munte, așezându-și corturile în cele mai dificile porțiuni, unde exista pericolul ambuteiajelor și al disputelor dintre conducătorii auto, iar jandarmii au păzit cu strășnicie zona din preajma Crucii Iancului, unde nu a fost permis accesul cu arme albe și unelte tăietoare, sau cu foc, în apropiere de artificii. De asemenea, armata a asigurat campamentul și trans­por­tul oaspeților, precum și apa potabilă necesară în tabăra de pe munte. (Tot ca în fiecare an, una dintre mașinile armatei a rămas blocată în trafic, pe drumul spre Găina, necesitând intervenția unui TAF al societății "Montana", pentru a elibera calea.) Mașinile de la stația de salvare au ajuns și ele în timp util, ca și specialiștii de la DSP, voluntarii de la SECS și reprezentanții Direcției sanitar-ve­terinare. Bineînțeles, ca la orice manifestare de asemenea am­ploare, în mulțime s-au aflat, în mod discret, și câțiva ofițeri SRI. Așadar, toți cei implicați în organizare au fost la înălțime, ca și artiștii ce au participat la spectacol...
    Nu același lucru se poate spune, însă, despre unii dintre orga­nizatorii de la Consiliul Județean. În primul rând pentru că, deși pentru presă și pentru artiști s-au acordat bonuri de masă, so­cietatea care a pus la dispoziție bucatele a "închis prăvălia" la ora 0,00, când pe munte spectacolul era încă în plină desfășurare. Prin urmare, cei ce au asistat până la sfârșit la manifestări în zona scenei și au ajuns după ora respectivă la focul de tabără de la "comandament" au rămas flămânzi. Așa au pățit câțiva ziariști și artiști, care au avut noroc că le-a pus la dispoziție o tulnicăreasă (Argentina Floca, din Avram Iancu) ceva de-ale gurii. Colac peste pupăză, corturile aliniate fain și bine ancorate, ale armatei, nu aveau în interior absolut nimic. Nici saltele, nici măcar pături și o mână de cetină, sau de fân. Prin urmare, pe "Olimpul românilor" (cum a denumit președintele Atanasiu muntele Găina), muritorii de rând au dormit pe pământul gol, că politicienii au avut alte locuri în care s-au cazat. Cu excepția lui Nicolae Popa, care a rămas în mijlocul oamenilor, la foc, până dimineața, la ora 4,00, și a deputatului PSD Constantin Selagea, care a dormit în cort, ca toată lumea, împreună cu fiica sa. (Tulnicăresele din Avram Iancu, de pildă, au preferat să doarmă lângă foc, sub cerul liber. Noroc că nu a plouat.) Așadar, anul acesta pe muntele Găina s-au aflat participanți și organizatori, precum și... "dezorganizatori", pe care mă abțin să-i nominalizez, căci "totul e bine, când se sfârșește cu bine"!
Ioan HĂNȚULESCU

Culturnicul Călin Potor dă cu bâta în baltă
    Mult disputatul subiect al sălii de sport din Lancrăm continuă să provoace polemici, fiind preluat mai nou și de politicieni care găsesc astfel o temă de scandal, de care profită pentru a arunca cu noroi în autoritățile locale și a-și face capital electoral.
    Pentru informarea corectă a opiniei publice facem următoarele precizări: Derularea lucrărilor la sala de sport sunt perfect legale, fiind respectate toate procedurile impuse și avizele necesare. Amplasamentul s-a făcut pe baza unui studiu de fezabilitate care permitea construcția numai în acel perimetru. Ne manifestăm nedumerirea și considerăm prea dure și oarecum nefirești atacurile aduse autorităților din Lancrăm și Sebeș în legătură cu acest subiect, de un grup de scriitori și oameni de cultură. Nu negăm desigur calitatea și valoarea semnatarilor memoriului, care prin activitatea lor au adus servicii culturii și artei românești, dar apreciem că acuzele furibunde nu sunt întemeiate, necunoscându-se realitatea din teren. Situația s-ar prezenta altfel, dacă autorii memoriului ar cunoaște eforturile deosebite făcute de autoritățile locale și județene în cinstirea și omagierea memoriei marelui dispărut, Lucian Blaga (organizarea anuală a festivalului lui Lucian Blaga cu participare internațională, întreținerea Casei memoriale etc.).
    Este datoria noastră morală de a cinsti cum se cuvine perso­nalitatea lui Lucian Blaga și ni se pare nedemn să fim acuzați de fapte reprobabile la adresa lui, cum ar fi profanarea mormântului marelui filozof sau încălcarea testamentului acestuia. Firesc, nu ne surprinde faptul că în ultima conferință de presă a Partidului Demo­crat, domnul viceprimar Călin Potor, agitatorul de partid, prin afirma­țiile făcute încearcă să prejudicieze autoritatea și personalitatea prefectului Mugurel Liviu Sârbu, acuzându-l de incompetență. I-am aduce la cunoștință domnului Potor că dacă a fi incompetent în­seamnă să fii onest, preocupat și prezent mereu în viața social-culturală a județului, atunci recunoaștem că dăm dovadă de "in­competență", spre deosebire de "competența" domniei sale, care nu a făcut nimic altceva în acești ani de guvernare locală decât să se preocupe de sporirea avutului său personal (vezi site-ul Primăriei Alba Iulia). În privința aceasta poate n-ar strica să dea câteva lecții și altor aleși, care cu siguranță ar avea ce să învețe.
    Am dori să precizăm că domnul Mugurel Liviu Sârbu, în calitatea de primar al municipiului Sebeș, a fost inițiatorul și susținătorul mai multor manifestări cultural artistice - Festivalul "Lucian Blaga", Fes­tivalul "Radu Stanca", Sesiunea Tehnico-Științifică "Dorin Pavel - Fondatorul Hidroenergeticii Românești", "Zilele Sebeșului", Festi­valul de Muzică "Felician Fărcașu", "Serile Duhovnicești" organizate în preajma Crăciunului etc. - spre deosebire de reprezentanții Pri­măriei municipiului Alba Iulia care au bifat la acțiuni culturale doar "sărbători" în șanțurile Cetății.
    Dacă e să vorbim de competență, în nici un caz domnul Călin Potor nu e persoana cea mai indicată să facă referiri la acest subiect. În concluzie îi sugerăm domnului viceprimar să urmeze cur­suri de administrație, la care nu se știe dacă ar lua notă de trecere. (Biroul de presă al Prefecturii județului Alba)
Astăzi, la Alba Iulia
Datoriile agenților economici sub lupa Comisiei de Dialog Social
    Comisia județeană de Dialog Social prezidată de subprefectul Ioan Maier se va întruni astăzi, de la ora 10.00, într-o ședință ce se va desfășura la sediul Prefecturii. Principalul punct de pe ordinea de zi îl va constitui o analiză a datoriilor pe care agenții economici le au la bugetul de stat și de asemenea se vor discuta măsurile referitoare la îndeplinirea condițiilor legale privind autorizațiile de funcționare a unităților de învățământ.(R.J.)
Razie în trenuri
Dosare penale pentru blatiști
    Serviciul Poliției Transporturi Feroviare din cadrul IPJ Alba a organizat în zilele de 17 și 18 iulie o acțiune de control pe linia depistării eventualelor infracțiuni comise în trenurile de călători, au declarat surse polițienești. La acțiune au participat 24 de polițiști din cadrul posturilor TF de pe raza județului, fiind verificate 35 de trenuri, inclusiv cele care duc spre Litoral. În urma acțiunii a fost depistată o infracțiune de dare de mită, comisă de două persoane care i-ar fi băgat nașului în buzunar suma de 50.000 de lei, pentru că nu aveau bilete de călătorie. Blatiștii s-au ales cu dosare penale, dar raportul IPJ nu amintește ce s-a întâmplat cu controlorul, căruia cei doi călători i-ar fi dat banii. Alți 3 călători clandestini au fost doar a­mendați, iar 4 sancțiuni au fost aplicate pentru practicarea co­merțului ilicit în trenuri sau tulburarea liniștii publice. Valoarea celor 7 amenzi se ridică la aproape 11 milioane de lei. Cu acest prilej, călătorii, în special turiștii care se îndreaptă spre Litoral, au fost avertizați să-și supravegheze atent bagajele, îndeosebi pe timpul nopții, pentru a nu deveni victimele unor furturi. (R.G.)
Șef nou la Comisia județeană de urbanism
    Consilierii județeni au aprobat în ultima ședință proiectul referitor la reorganizarea Comisiei tehnice județene de amenajare a teri­toriului, urbanism și lucrări publice. A fost schimbat de fapt șeful acestei comisii, fostul vicepreședinte al CJ Alba, Doru Victor Ce­tean. În locul său a fost numit actualul vicepreședinte, Ion Dumitrel.(F.R.)
A intrat cu scuterul într-o mașină
    Vasile Mărginean, un pensionar în vârstă de 66 de ani, din Aiud, a fost internat la Spitalul Municipal, după ce a fost victima unui accident rutier produs duminică seara, într-o intersecție din lo­calitate. Potrivit poliției, bătrânul se deplasa cu un ciclomotor pe str. Moților. În jurul orei 21.25, la efectuarea unui viraj spre stânga pentru a intra pe str. Abrudului, pensionarul nu a acordat prioritate unui autoturism Dacia 1310, izbindu-se de acesta. Mașina era condusă regulamentar de Maria Botezan, de 36 de ani, cadru didactic la Școala Specială Sâncrai. În urma accidentului, victima s-a ales cu leziuni la cap și la ambii genunchi, fiind internată la spital pentru supraveghere medicală. Celor două persoane implicate le-au fost recoltate probe biologice, potrivit legii, în vederea determinării alcoo­lemiei. Cercetările continuă. (R.G.)
ADR Centru primește sediu gratuit
    Consilierii județeni au fost de acord să aprobe darea în folosință gratuită Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru a imobilului pe care-l ocupă în prezent, situat pe strada Decebal nr.12. Darea în folosință a imobilului este valabilă pe o perioadă de 10 ani. În termen de 20 de zile, între CJ Alba și ADR se va încheia contractul de comodat.(F.R.)
De braț la judecată
Purtătorul de cuvânt al PSD Alba riscă să fie acționat în instanță
    Vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Nicolae Popa, a de­clarat că așteaptă ca purtătorul de cuvânt al PSD Alba, director adjunct al Direcției de Finanțe Alba, Cornel Suciu, să-și retracteze acuzele referitoare la prioritățile CJ Alba, care ar fi constat în achi­ziționarea de mobilier și veselă. "Aștept ca dl. Suciu să-și facă ordine în minte și să se gândească pe viitor mai bine înainte a de­bita astfel de inepții. Dacă nu va recunoaște că a dezinformat lumea o să-l invit în instanță și o să-i dau posibilitatea de a prezenta pro­bele pe care le are. Regret că s-a ajuns aici, dar cei care ne ca­lomniază trebuie să și răspundă pentru faptele lor", a mai spus vice­președintele CJ Alba, Nicolae Popa.(F.R.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.