Prima pagină Ediția din: 20.7.2004
Tragedie la Mihalț
O tânără de 17 ani s-a sinucis împușcându-se în inimă
    Duminică a fost o zi neagră pentru familia Câmpean, dar și pentru toți membrii comunității din Mihalț. O tânără de doar 17 ani și-a pus capăt zilelor, împușcându-se în inimă. Victima acestui tragic acci­dent este Raluca Paraschiva Câmpean, elevă la un liceu din Alba Iulia. Potrivit informațiilor noastre, Raluca a recurs la acest gest fatal ca urmare a unor probleme de natură sentimentală. Duminică seara, fata a căutat cheia de la rastelul în care se găsea o pușcă de tip Geco, proprietatea tatălui său. A găsit-o în cele din urmă și a luat pușca din rastel. A mers apoi singură în grădină și-a pus pușca în piept și a tras. Din nefericire, împușcătura i-a fost fatală, tânăra țintind chiar în dreptul inimii. Trupul neînsuflețit al Ralucăi a fost găsit duminică noaptea în jurul orei 1,00 de cei dragi. Până atunci au căutat-o, sperând că Raluca nu a pățit nimic rău. În cursul zilei de ieri, la fața locului s-a deplasat o echipă de polițiști, procurori și medici legiști. Aceștia au constatat că decesul a survenit din cauza unei hemoragii interne prin plagă împușcată cu leziuni în zona inimii.
Florin ROMAN

Hoț prins de... camerele video
    Constantin Maxim, în vârstă de 32 de ani, din comuna Lunca, județul Botoșani, este cercetat de poliție sub acuzația de furt calificat. Potrivit poliției, moldoveanul a fost prins duminică, în jurul orei 10.15, în timp ce sustrăgea două seturi rezerve pentru aparat de ras, în valoare totală de 550.000 de lei, de pe rafturile unui renumit supermarket din centrul municipiului Alba Iulia. El a fost depistat cu ajutorul camerelor video instalate în magazin, datorită vigilenței de care a dat dovadă supraveghetorul monitoarelor. La percheziția cor­porală efectuată, asupra lui Constantin Maxim au fost găsite cele două produse, ascunse sub tricou. Tânărul s-a ales cu dosar penal. Numai în acest an, magazinul respectiv a fost jefuit de mai multe ori de hoți, însă de fiecare dată aceștia au fost prinși, datorită sis­te­mului de supraveghere video și vigilenței angajaților. (R.G.)
Se desființează colegiile universitare
    Începând cu anul universitar 2004-2005, învățământul universitar de scurtă durată (colegiile) intră în lichidare sau se reorganizează în studii universitare de licență. Așa spune recent aprobata Lege pri­vind organizarea studiilor universitare. Absolvenții colegiilor își vor putea continua studiile pentru a obține diploma de licență. Studenții care se află în anul II sau III vor trece și ei la studii de lungă durată și vor finaliza ciclul de învățământ cu diplomă de licență. Absolvenții de liceu care și-au propus să urmeze cursurile unui colegiu universitar trebuie să fie atenți. Conform noii legi, celor care au absolvit în anii anteriori cursuri universitare cu durata de 5-6 ani diplomele de li­cen­ță le vor fi echivalate ca diplome de master. (A.D.)
După un proces democratic
Liberalii din Alba și-au desemnat candidații la alegerile parlamentare
    Desemnarea candidaților pentru alegerile parlamentare în cadrul PNL este cu siguranță cel mai democratic proces întâlnit la partidele politice românești, întrucât oferă oricărui membru de partid posi­bilitatea să candideze și să câștige. Spre deosebire de alte partide unde candidații sunt de cele mai multe ori impuși, în PNL trierea candidaților se face după un set de criterii bine stabilite: activitatea candidatului în interiorul partidului, loialitatea, reprezentarea PNL în funcții administrative sau de demnitate publică (dacă a făcut-o bine primește puncte în plus, dacă nu primește minus de puncte), no­torietatea, încrederea din partea populației, activitatea profesională și rezultatele pe această linie, susținerea politică a candidatului de că­tre organizație etc. Așadar sunt destul de multe etape de parcurs, iar criteriile punctate în sistemul grilă nu lasă loc de alte interpretări.
    Președintele PNL Alba, Teodor Atanasiu, ne-a declarat că cei doi candidați eligibili ai partidului, care vor candida pe listele Alianței D.A. Dreptate și Adevăr sunt, în ordinea votului obținut, Tiberiu Băr­bulețiu și actualul deputat Dan Coriolan Simedru. Cei doi au fost validați duminică de Comitetul Teritorial al PNL Alba și se mai așteaptă doar data de 7 august când listele de la nivelul județelor vor primi și girul Delegației Permanente a PNL de la nivel central. La nivelul județului Alba, Alianța D.A. mizează pe obținerea a trei man­date de deputat și unul de senator, ceea ce înseamnă un scor de 50 la sută din opțiunile electoratului. Tiberiu Bărbulețiu este membru al PNL de 7 ani, activând cu succes în interiorul partidului. Este că­sătorit, are doi copii și este om de afaceri. La cei 40 de ani este in­giner, doctor în sociologie economică la ASE și este singurul con­județean absolvent al Master of Business Administration (MBA). Vor­bește fluent limba engleză. La București, pe locul 4 de pe lista pentru Camera Deputaților se regăsește conjudețeanul nostru Dan Mo­treanu, președintele TNL.
Florin ROMAN

Din cauza scandalului MISA,
Represalii împotriva practicanților yoga
    Ieri ne-a vizitat la redacție Dan Dunăre, profesor de yoga în Bu­curești, un cunoscut al liderului Mișcării de Integrare Spirituală în Absolut (MISA), Gregorian Bivolaru. După ce a trecut în revistă filmul evenimentelor produse din primăvara acestui an, instructorul a ținut să sublinieze că practicanții yoga au avut de suferit de pe urma acestui scandal. El a menționat că doi dintre yoginii din județul Alba nu s-au mai prezentat la ședințele de pregătire, după ce au fost amenințați că vor fi dați afară din serviciu dacă nu renunță la yoga din proprie inițiativă. Dan Dunăre nu a oferit nume, dar a adăugat că nu este prima situație de acest gen din țară. La Sibiu, de exemplu, un polițist s-a "lăsat" de yoga, deși, susține instructorul, calitățile do­bândite în urma ședințelor de pregătire în domeniu îi fuseseră inițial apreciate de șefi. Cu toate că nu este membru al grupării conduse de Bivolaru, Dan Dunăre crede că MISA nu practică sexul în grup, așa-zisele casete cu conținut pornografic găsite fiind de fapt "mon­tate". Din contră, susține instructorul, tehnicile yoga îi învață pe oa­meni cum să-și păstreze sănătatea, cum să-și consolideze relația în cuplu și să devină mai echilibrați.
Robert GHERGU

La Cetatea de Baltă
Ceartă tranșată cu bâta
    Un conflict spontan între doi tineri din comuna Cetatea de Baltă, izbucnit în noaptea de duminică spre luni, pe str. Principală din satul Tătârlaua, s-a soldat cu spitalizarea unuia dintre combatanți, au declarat surse polițienești. Din primele cercetări, polițiștii au stabilit că Nicolae Bunea, de 28 de ani, ar fi fost lovit cu o bâtă în cap de către Viorel Rațiu, de 35 de ani. În urma incidentului, victima a fost transportată la Spitalul Municipal Blaj. Pacientul a fost internat cu diagnosticul "traumatism cranio-cerebral" și este în afara oricărui pericol. Poliția continuă cercetările pentru a stabili cu exactitate împrejurările în care s-a produs agresiunea și gradul de vinovăție al tinerilor implicați. (R.G.)
A murit magistratul Nicolae Păcurar
    Procurorul Nicolae Păcurar, șeful secției de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, a decedat duminică noaptea la Spitalul din Târgu Mureș, în urma unui accident cerebral. În luna mai a.c., el fusese delegat la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, îndeplinind atribuții de serviciu la Târgu Mureș. Nicolae Păcurar era căsătorit și avea doi copii, iar în data de 27 octombrie 2004 ar fi împlinit vârsta de 50 de ani. (R.G.)
În luna septembrie, în județul Alba
Bursa locurilor de muncă pentru persoane vârstnice
    Ca urmare a demersurile inițiate de către prefectul Mugurel Sârbu la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, în luna sep­tembrie a.c., la nivelul județului Alba se va desfășura Bursa locurilor de muncă pentru persoanele în vârstă de peste 45 de ani. De ase­menea, prefectul de Alba ne-a mai precizat că se vor contacta și unele societăți comerciale dispuse să ofere locuri de muncă pensio­narilor, a căror experiență este incontestabilă.(R.J.)
Vicepreședintele CJ Alba la... guvern
    Miercuri, 21 iulie a.c, la Palatul Victoria va avea loc o întâlnire de lucru între miniștrii cabinetului Adrian Năstase și noile conduceri ale consiliilor județene. CJ Alba va fi reprezentat la întâlnirea de la guvern de vicepreședintele Nicolae Popa, întrucât subiectul principal îl reprezintă rectificarea bugetară.(F.R.)
13 miliarde de lei pentru podul de la Galtiu
    Ca urmare a viiturilor din acest an, podul din Galtiu care tra­ver­sează Valea Gălzii s-a rupt și s-a prăbușit în apă, făcând imposibilă circulația pe DJ 107 B. Pentru noua lucrare, consilierii județeni au dat undă verde proiectului de hotărâre inițiat de vicepreședintele Ion Dumitrel privind aprobarea documentației tehnico-economice, faza studiu de fezabilitate. Investiția cifrată la circa 13 miliarde de lei pre­supune realizarea unui pod cu o singură deschidere, având lungimea de 24 de metri și lățimea de 11,46 metri.(F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.