Editorial
Sărituri peste cal
    Într-un banc de pe vremea lui Ceaușescu, un elev era certat zil­nic de învățătoare pentru că venea la școală cu hainele foarte șifo­nate. Văzând că, în ciuda numeroaselor atenționări, băiatul afișează aceeași uniformă boțită, tovarășa s-a înfuriat și l-a trimis acasă pe rebel, amenințându-l cu exmatricularea. Speriat, copilul a început să plângă și printre lacrimi a mărturisit că adevăratul vinovat este tatăl său care nu-l lasă să bage fierul în priză de teamă că "Ceau­șescu ar putea începe să vorbească și din tiglăzău".
    Așa și eu, după ce am suferit câteva săptămâni alături de familia Erbașu, după ce mi-am înfipt bine în minte imaginea judecătorului care a vrut să-și pedepsească vecinii răuvoitori arătându-le fundul gol într-un moment de rătăcire plătit chiar cu cariera sa, la scurt timp după ce își pierduse soția și părinții, am ajuns să-mi fie groază să mai deschid televizorul, radioul și ziarele din pricina riscului de a revedea figura crispată a doctorului Naum Ciomu însoțită de titluri din care nu lipsesc aproape niciodată substantivele "măcelar" și "pe­nis". De mai bine de două săptămâni poporul este pus la curent cu ceea ce a făcut chirurgul, vehiculându-se în neștire aceleași in­for­mații, completate mai nou cu anii de închisoare pe care i-ar putea face acesta. Să ne înțelegem. Accidentul care l-a nenorocit pe tânărul rămas fără penis în timpul unei operații banale este o dramă reală pentru victimă și pentru familia ei iar cel care a provocat-o e normal să plătească pentru asta. Dar de aici și până la trans­for­marea tragicei întâmplări într-un subiect de dezbatere națională este o cale foarte lungă. O cale împânzită de reporteri ațâțați, organizați în comandouri gata să-l execute pe doctorul Ciomu cu un cinism și o cruzime parcă mai mari decât acelea atribuite lui "taie-penis" sau "măcelarului" fugărit pe străzi ca un criminal. O carieră de peste trei decenii, în care omul acela va fi salvat foarte multe vieți și va fi pre­gătit multe generații de doctori în calitatea lui de cadru universitar, a fost făcută zob cu un zel și cu o suficiență absolut îngrijorătoare.
    Sper să greșesc, dar mi se pare că această insistență mediatică trădează o condiție aproape patologică a mentalului românesc, o perversitate care nu mai poate fi pusă nici pe seama Guvernului, nici a clasei politice. Ca jurnalistă înțeleg că pe timp de vară, din pricina căldurii (suportabile, totuși) și a vacanței principalelor insti­tuții generatoare de evenimente, penuria de subiecte este o pro­blemă care îi poate face pe reporteri să sară peste cal. Acest lucru, însă, într-o lume normală este sancționat de societatea civilă, lucru care la noi nu se prea întâmplă. Dar ce să mai vorbim noi de societatea civilă, când nici măcar colegii de breaslă ai doctorului Ciomu n-au reacționat decât, eventual, pentru a-l incrimina, ca și cum omul ar fi vrut să-l nenorocească pe pacient și, implicit, să-și distrugă viața. Acest lucru mi se pare chiar mai trist decât goana după senzațional a unor jurnaliști necopți, care siluiesc zi de zi lim­ba română în reportaje frenetice, neatinse de vreo urmă de cultură susceptibilă să le îmbogățească vocabularul de maximum 500 de cuvinte.
Maria Lucia MUNTEANU