Ultima oră
Ilie Botoș: "Toate cazurile la care lucrează procurorii români au o încărcătură psihică maximă"
•Magistratului Nicolae Păcurar i-a fost conferită post mortem o înaltă distincție
      Botoș- Domnule procuror general, cum comentați moartea procurorului Nicolae Păcurar?
    - În primul rând țin să precizez că moartea pro­cu­rorului Nicolae Păcurar es­te o mare pierdere pentru mine personal și pentru instituția Ministerului Public. Legat de anumite speculații care s-au făcut în ultima perioadă, țin de ase­me­nea să anunț că la toate cauzele com­plexe, una dintre ele fiind cea în care a lucrat în ultima vreme procurorul Nicolae Păcurar, nu mai fac anchetă procurori izolați, ci colective de procurori, în așa fel încât toate elementele de tensiune să fie dispersate iar anchetatorii să fie scoși de sub această tensiune maximă. Pot să spun că procurorul Nicolae Păcurar a murit la datorie și țin să anunț încă o dată faptul că, așa cum precizam de mai multe ori, acest gen de moarte, accidentul vascular cerebral și infarctul mio­cardic, este frecvent la procurori și foarte mulți colegi de-ai noștri mor atât în timpul activității cât și în perioada imediat de după pen­sionare. Dorim ca acest moment să fie unul așa cum îl merită procurorul Nicolae Păcurar, mai ales că președintele României, Ion Iliescu i-a conferit post mortem Ordinul Național Serviciu Credincios în Grad de Cavaler ca semn de înaltă competență juridică și inte­gritate profesională.
    - În ce măsură moartea procurorului Nicolae Păcurar se da­torează cazului la care lucra?
    - Nu pot să spun neapărat că a fost din pricina cazului la care lucra, dar pot să susțin că toate cazurile la care lucrează procurorii români au o încărcătură psihică maximă iar uzura psihologică și riscurile la care se supun acești oameni sunt de asemenea foarte mari. Ca dovadă acest tribut pe care-l plătesc procurorii în fiecare an, un tribut pe care l-a plătit și procurorul Nicolae Păcurar, care a lucrat întotdeauna în cauze complexe, în cauze cu maximă în­căr­cătură psihologică.
    - Ce ne puteți spune despre relația sufletească pe care ați avut-o cu procurorul Nicolae Păcurar?
    - A fost un coleg și un prieten apropiat, pot să spun că a fost unul dintre procurorii alături de care mi-am făcut prima perioadă a sta­giaturii.
Iosif GLIGOR

În județul Alba
Marii contribuabili datorează statului 1100 de miliarde de lei
    Conform unui raport al Direcției de Finanțe, prezentat ieri într-o conferință de presă de către prefectul Mugurel Sârbu, marii con­tri­buabili din județ au datorii față de diversele bugete ale statului în valoare de circa 1100 de mi­liarde de lei. Defalcate, acestea ar arăta în felul următor: 735,3 miliarde de lei la bugetul de stat; 286,4 mi­liarde de lei la bugetul asigurărilor sociale; 54,4 miliarde de lei la bu­getul asigurărilor sociale de sănătate; 41,5 miliarde de lei la bugetul de șomaj; 2 miliarde de lei la fondul de risc și accident.
    Printre societățile care au de plătit aceste sume exorbitante și asupra cărora s-au întreprins măsuri de executare silită asupra veni­turilor și patrimoniului lor se regăsesc SC Perla Târnavei, SC Ro­șiamin SA, SC Metalurgica Aiud, SC Resial și SC Uteps.(R.J.)
De ce le plac moților femeile "pogane"
    GăinaAnul acesta, la sărbătoarea de pe muntele Găina, am aflat în sfârșit de ce li s-a dus buhul mo­ților că le plac femeile zdra­vene, "pogane", cum zic ei. Pen­tru că, potrivit unui vechi o­bi­cei, la Găina, când se încheia un târg, fata ce făcea obiectul "tranzacției" era cântărită în... zestre. Un astfel de cântar a fost adus la această ediție din 2004 a târgului, de către un lo­calnic: Traian Fițiu, din Avram Iancu. Și iată cum se petrecea ritualul de cântărire, la a cărui reeditare am asistat și noi: pe unul dintre talerele cântarului im­provizat se așeza fata, iar pe celălalt se așeza zestrea, până când fata era ridicată de la pământ. Zestrea era compusă din haine lucrate în casă, bani, putini cu brânză, miel etc. Așadar, vă închipuiți că la o fată mai "pogană" și zestrea trebuia să fie mai consistentă. Dar nu numai zestrea îi determina pe moți să-și aleagă neveste zdravene, (despre moațe se spunea că și pâinea roșește de plăcere când o lipesc ele de piept ca s-o taie), ci și faptul că bărbații erau mai tot timpul plecați prin țară, timp în care gospodăria rămânea pe mâna femeii, iar femeia trebuia să știe și să poată să muncească "bărbătește", la fân, la sapă, muncile exclusiv bărbătești fiind coasa, prelucrarea lemnului și mineritul. (I.H.)
Porci cu trichineloză
    În cursul celui de-al doilea trimestru al acestui an, medicii ve­terinari au efectuat 9.127 de examene trichineloscopice la porcii din gospodăriile populației și abatoarele din județ, a declarat ieri într-o conferință de presă Ioan Tătucu, purtătorul de cuvânt al Direcției Ve­terinare și pentru Siguranța Alimentelor Alba. El a precizat că au fost depistați 7 porci infestați cu Trichinella spiralis, din care 6 la un abator din Aiud, iar unul în gospodăria unui sătean din Șpring. Car­nea animalelor bolnave a fost confiscată de medicii veterinari și in­cinerată. Alți 4 porci bolnavi de trichineloză au fost depistați în primul trimestru, dar de la începutul anului nu a fost semnalat nici un caz de infestare în rândul oamenilor. (R.G.)
Biroul SAPARD Alba se va muta în spațiul Centrului Antidrog
    Prefectul Mugurel Sârbu a menționat ieri într-o conferință de presă că s-a ajuns la o înțelegere în ceea ce privește preluarea spațiului ocupat de Centrul județean Antidrog de către Biroul regional SAPARD. Referitor la noua locație a Centrului Antidrog se pare că ea va fi în cadrul Prefecturii Alba.(R.J.)
La Abrud
Cooperare de succes între Poliție și Primărie
    Primarul orașului Abrud, Tiberiu Rațiu, ne-a informat că este foar­te mulțumit de modul în care Poliția orașului Abrud a înțeles să în­ceapă colaborarea cu noua echipă de conducere de la primărie. Este vorba despre finalizarea cu succes a unei acțiuni demarată la solicitarea primarului și anume evacuarea din oraș a mai multor țigani căldărari. Aceștia se pripășiseră în Abrud în urmă cu mai bine de o lună, primind de la primărie acordul de "a campa" în zona ve­chii clădiri a Colegiului "Horea, Cloșca și Crișan". Ei și-au mai făcut însă două tabere pe două terenuri private. În tot acest timp au des­fășurat activități "de producție", deși la o verificare solicitată de noul primar Tiberiu Rațiu s-a dovedit că nu aveau autorizațiile necesare. În plus insistențele lor și modul specific de comportament i-au deranjat pe abrudeni care s-au plâns firesc primăriei, care, la rândul ei, a so­licitat Poliției orașului Abrud sprijin pentru evacuarea "nedoriților". Pe această cale, primarul Tiberiu Rațiu mulțumește șefului Poliției ora­șului Abrud, inspectorul șef Mihai Rus și tuturor polițiștilor pentru promptitudinea și profesionalismul de care au dat dovadă. (A.D.)
Schimbare de optică
Prefectura și Consiliul județean trebuie să colaboreze!
    Având în vedere că, în ultima perioadă, activitatea noului Consiliu Județean Alba a fost criticată de reprezentanții PSD, am profitat de ultima conferință de presă pentru a-i întreba pe cei trei lideri ai CJ despre modul în care văd colaborarea cu Prefectura Alba. Preșe­dintele Teodor Atanasiu a precizat că "Noi nu criticăm Prefectura, pentru că nu le monitorizăm activitatea. Din punctul nostru de vede­re, colaborarea trebuie să fie ca între două instituții serioase". El a dat și câteva exemple de colaborare bună cu Prefectura în cazul investiției Daimler-Chrysler de la Cugir și al deblocării drumului spre Luncile Prigoanei. "În ceea ce privește rectificarea bugetară, formula avansată de noi nu a fost agreată de d-l prefect și prin urmare nu a semnat-o. În schimb, am semnat-o eu și cei doi vicepreședinți, iar d-l Popa s-a deplasat la București la ministere pentru discuții", a spus Atanasiu. Întrebat fiind ce părere are în legătură cu decizia pre­fectului de a ataca în contencios administrativ hotărârile Consiliului Județean referitoare la modificările din AGA la unii agenți economici, Teodor Atanasiu a precizat: "D-l prefect are tot dreptul să ne atace în contencios administrativ, ca orice alt cetățean. Din punctul nostru de vedere, modificările au fost făcute în conformitate cu legea și pentru eficientizarea activității la agenții economici respectivi. Să nu se uite că noi am redus numărul de membri de la 7 la 5, ca și in­demnizațiile de conducere, de la 20 la 15%. Acum sunt oameni mai puțini și mai competenți", a spus Atanasiu. Vicepreședintele Ion Du­mitrel a declarat: "Eu nu știu ce face Prefectura pentru că cei de acolo nu mai fac nimic de mult timp. Dacă au fost critici, acestea au venit din partea președintelui PSD și nu a prefectului". Celălalt vice­președinte, Nicolae Popa, a declarat că raporturile dintre Prefectură și CJ Alba se vor normaliza în viitor. "CJ Alba era în vechea legis­latură într-un fel de raport de subordonare față de prefectură, iar acum toată lumea a înțeles că sunt două instituții cu atribuții se­parate, care trebuie să colaboreze", a spus Popa.
Florin ROMAN

Materiale de construcții pentru sinistrații din Zlatna
    Conform HG 1097/2004 județului Alba i-a fost repartizată suma de 140 de milioane de lei din partea guvernului necesară ajutorării unor familii care au avut de suferit de pe urma recentelor calamități naturale. Prefectul Mugurel Sârbu a spus că aceasta reprezintă echi­valentul unor materiale de construcții constând în 10 tone de ciment, 5 tone de var, 3000 de țigle, 220 kg de tablă zincată și 1500 mp de carton bituminos. Toate aceste materiale de construcții vor ajunge la mai multe familii de pe raza orașului Zlatna, începând chiar de astăzi în prezența reprezentanților Prefecturii.(R.J.)
La Șesul Orzii
Șantier arheologic româno-englez
    Luna august aduce reluarea unei mai vechi și fructuoase co­laborări între cercetătorii Institutului de Arheologie din cadrul Universității "1 Decembrie 1918" Alba Iulia și cei de la Birkbek College - Universitatea din Londra. Ei vor începe împreună săpăturile arheologice în zona localității Limba, în punctul Șesul Orzii. Arheologul Mihai Gligor ne-a informat că vor veni la Alba Iulia circa 15 englezi: profesori, masteranzi, studenți și doctoranzi în arhe­o­logie. Echipele de arheologi de la instituțiile amintite au mai cercetat împreună situri din Partoș, Oarda, etc. În punctul amintit arheologii se așteaptă să găsească materiale preistorice și vestigii datând din perioada romană. Indiciile în acest sens le-au fost furnizate de pros­pecțiunile magnetometrice efectuate în anii 2002-2003, care au sem­nalat un complex mai important, probabil o villa rustica. (A.D.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.