Prima pagină Ediția din: 22.7.2004
La Alba Iulia
Hoațe prinse după două luni
    Polițiștii au reușit să le identifice pe tinerele care în urmă cu două luni ar fi sustras aproape 50 de milioane de lei din locuința unui bătrân din Alba Iulia. Este vorba de Maricica Ali, de 34 de ani, și sora ei, Adriana, de 31 de ani, ambele din municipiul Galați. Surse polițienești au declarat că cele două tinere, sub pretextul comercia­lizării unor produse pentru întreținerea mobilei, au fost lăsate de Ioan J., de 72 de ani, să intre în apartamentul său, situat pe str. Arns­berg din Alba Iulia. În urma investigațiilor a rezultat faptul că în timp ce una dintre tinere îi prezenta bătrânului așa-zisele spray-uri pentru mobilă, cealaltă ar fi pătruns în cameră și ar fi sustras dintr-un dulap suma de aproximativ 47 de milioane de lei, majoritatea în valută. Maricica Ali a fost depistată duminică, 18 iulie, de polițiștii din Ga­lați, fiind escortată la Alba Iulia pentru continuarea cercetărilor. Marți, tânăra a fost prezentată Judecătoriei Alba Iulia în vederea e­miterii mandatului de arestare preventivă sub acuzația de furt cali­ficat, dar instanța a respins propunerea făcută de procurori. Adriana Ali este căutată în continuare de poliție, urmând ca anchetatorii să stabilească întreaga activitate infracțională a celor două tinere.
Robert GHERGU

Accident de muncă la Poiana Aiudului
O autobasculantă s-a răsturnat într-un șanț cu apă
    Vasile Iuonaș, în vârstă de 42 de ani, din Livezile, a scăpat ca prin minune cu viață, după ce autobasculanta pe care o conducea s-a răsturnat într-un șanț cu apă din cariera de piatră din Poiana A­iudului. Potrivit poliției, accidentul de muncă s-a produs luni, 19 iulie, în jurul orei 16.00, în timp ce șoferul transporta calcar brut. La un moment dat bărbatul a pierdut controlul volanului, mașina răs­tur­nân­du-se cu roțile în sus într-un șanț cu adâncimea de un metru, plin cu apă.
    Șoferul a reușit în ultima clipă să iasă din cabină pe unul din gea­muri, fiind ajutat de un coleg de serviciu. Victima a fost transportată la spitalul din Aiud, după ce a suferit leziuni ușoare la cap și la gât. Împrejurările exacte în care s-a produs accidentul de muncă vor fi stabilite în urma anchetei demarate în acest sens de Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba și Parchetul de pe lângă Judecătoria Aiud. (R.G.)
Poliția și Parchetul cercetează încălcarea zonei de protecție a Cetății Sebeș
    Nu credeam că voi primi atât de curând o confirmare atât de clară a aspectelor pe care le semnalam în articolul "Atenție, monument istoric!". Reamintesc că era vorba despre interdicția de construcție în zonele de protecție ale monumentelor istorice. Pe lângă cazurile pe care le-am semnalat: Cricău, Alba Iulia și Lancrăm, iată că apar altele noi: este vorba despre trei construcții aflate în municipiul Se­beș pe strada Peneș Curcanul. Două dintre ele sunt locuințe, iar cealaltă o piscină de beton. În urma verificărilor efectuate de Poliția municipiului Se­beș s-a constatat că nici una dintre cele trei con­strucții nu are autorizație de construcție. De aceea, împotriva pro­prietarilor care au ignorat legea au fost înaintate plângeri penale către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sebeș. Dar cei trei sunt în culpă și în privința Legii privind protejarea monumentelor istorice. Strada Peneș Curcanul mărginește una dintre laturile Cetății Medie­vale a Sebeșului, cetate monument istoric. Toate construcțiile se află la mai puțin de 100 de metri de zidul cetății, spațiu care conform articolului 59 din legea amintită este considerat zonă de protecție, adică o zonă în care se instituie reglementări speciale de construire, o zonă în care este imperios necesar avizul Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice. Nu pot decât să sper că voi primi cât mai rar astfel de semnale, nu din frica sau comoditatea surselor, ci din pricina răririi dacă nu chiar a dispariției unor astfel de cazuri. Sper, totodată, că respectul nostru, al tuturor, față de istorie în general și față de monumentele istorice în special va crește.
Anca DINICĂ

De la priveghi, la spital
    Ioan Zaharie, în vârstă de 69 de ani, din satul Valea Mică (lângă Zlatna) a fost internat marți noaptea la Spitalul Județean, după ce a căzut în cap de pe podul din localitatea de domiciliu. El a fost trans­portat la spital având o fractură la piciorul drept și leziuni ușoare la cap. Dr. Gabriela Boilă, medic de gardă la "Urgențe", a declarat că pacientul a fost internat la secția ortopedie, iar starea lui de sănă­tate este acum bună. Bătrânul a povestit că s-a dezechilibrat și a căzut de pe pod, de la înălțimea de aproximativ 3 metri, în timp ce se întorcea din priveghi de la nașul său decedat. "Era întuneric și podul nu avea balustrade, iar eu, cum nu văd prea bine noaptea, am căzut. Dacă eram beat mai ziceam, dar nu am băut decât o ju­mă­tate de pahar de țuică în memoria răposatului", ne-a declarat bă­trânul. (R.G.)
La Aiud, scăpat de sub supravegherea părinților,
Un băiețel de 4 ani a fost lovit de mașină
    Bruno S., în vârstă de numai 4 ani, din Aiud, a fost internat la Spi­talul municipal, după ce a fost victima unui accident rutier produs marți după-amiază pe str. Hotar din localitate. Potrivit poliției, copilul a fost lovit de un autoturism Dacia 1310, în timp ce s-a angajat în traversarea străzii printr-un loc nepermis. Mașina era condusă de Gabriel Sandu Retegan, de 29 de ani, din Aiud, care în ciuda ex­perienței de peste 10 ani în conducere nu a putut evita accidentul. Victima a fost transportată la spital, băiețelul având o vânătaie în zo­na pieptului. Conducătorului auto i-au fost recoltate probe bio­logice, potrivit legii, în vederea stabilirii alcoolemiei. Cercetările con­tinuă. (R.G.)
La Câmpeni,
Cascadorie pe șosea
    Un accident de circulație, soldat cu rănirea a 4 persoane, din care una a fost spitalizată, s-a produs marți, 20 iulie, pe DN 75, între localitățile Câmpeni și Mihoiești, din cauza neadaptării vitezei la carosabilul umed. Potrivit poliției, Dragomir Bud, de 31 de ani, din Poiana Vadului, conducea un autoturism Aro în care se mai aflau proprietarul mașinii, Teodor Goia, precum și pasagerii Marinel și Daniel Ciuta. În jurul orei 20.40, mașina a derapat și s-a răsturnat sub nivelul drumului, din cauza vitezei prea mari cu care șoferul a abordat o curbă la stânga în condițiile în care drumul era umed. În urma accidentului, Daniel Ciuta a fost internat la spitalul din Câm­peni, fiind suspect de fractură de claviculă stângă, în timp ce ceilalți ocupanți ai mașinii au scăpat cu leziuni ușoare. Poliția continuă cer­cetările pentru a stabili cu exactitate împrejurările în care s-a produs accidentul, iar șoferului i-au fost recoltate probe biologice, potrivit legii, în vederea determinării alcoolemiei. (R.G.)
În județul Alba
Doar 62 de școli sunt autorizate
    Conform unui raport al Direcției de Sănătate Publică Alba în pre­zent, la nivelul județului nostru din totalul de 375 de școli doar 62 au autorizație de funcționare. La fel de mic este și numărul de grădinițe autorizate (29) din totalul de 296. Mult mai bine se stă la capitolul licee, unde din 32 numai 4 nu au autorizație de funcționare. Majo­ritatea unităților de învățământ fără autorizație se regăsesc în mediul rural unde autoritățile locale, în speță primăriile, nu posedă fondurile necesare efectuării unor lucrări absolut necesare obținerii autorizației și anume grupuri sociale, apă, canalizare, dotări și altele.(R.J.)
Bombe pe malul râului Sebeș
    Două elemente de muniție rămasă neexplodată din perioada celui de-al Doilea Război Mondial au fost descoperite marți dimineață pe malul râului Sebeș de un tânăr din oraș, care a sesizat imediat poliția. Gheorghe Bologa, de 23 de ani, le-a declarat polițiștilor că ce­le două proiectile au fost găsite după ce apa râului a spălat prundișul în care fuseseră îngropate. La fața locului au fost chemați specialiștii în protecție civilă, care au stabilit că este vorba de două proiectile de aruncător, de calibru 82 de milimetri. Muniția a fost ridicată de reprezentanții IPC Alba, urmând să fie distrusă ulterior. (R.G.)
La Farmacia Spitalului județean Alba Iulia
Nu este criză de medicamente
    Reprezentanții Spitalului județean Alba Iulia și ai Casei județene de Sănătate au dezmințit ieri într-o conferință de presă faptul că far­macia cu circuit închis a respectivei unități de sănătate ar avea pro­bleme cu medicamentele. Din spusele persoanelor respective rezul­tă că farmacia este bine aprovizionată cu medicamente iar micile probleme existente se vor rezolva în perioada imediat următoare. De asemenea, s-a menționat faptul că recent la nivelul ministerului de resort s-a organizat o licitație electronică stocul de medicamente fiind asigurat în perspectivă. (R.J.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.