Editorial
"Frații" maghiari
    În contextul integrării Ungariei și României în Uniunea Euro­peană, eu unul zău c-am fost aproape convins că dezvelirea și inau­gurarea "Statuii celor 13 generali maghiari" din primăvara acestui an de la Arad, chiar împotriva voinței populare, reprezintă în fapt ultima concesie pe care Statul și Guvernul român o mai fac vecinei noas­tre de dincolo de Tisa. Am și scris de altfel despre acest eveniment chiar în momentul producerii lui, catalogându-l drept "o pace is­torică între români și maghiari". Ca fiu al Apusenilor, având mereu înfiripat în suflet și în gând spiritul pacificator al lui Avram Iancu, ca­re aproape la orice mare întrunire a revoluționarilor români de la 1848 vorbea despre revoluționarii maghiari, despre maghiari în ge­neral ca despre niște "frați", am crezut că, în sfârșit, între cele două popoare vecine, cărora Dumnezeu le-a hărăzit conviețuirea în ace­lași spațiu, se va așterne pacea definitivă, că vom păși împreună în Europa Unită. Am încercat chiar eu însumi să fac un exercițiu, în sensul de a-mi șterge pur și simplu din memoria afectivă tot ceea ce ținea de atrocitățile, de "tribunalele morții" instituite în anii Re­voluției de la 1848 -1849 de către generalul Bem în Banat și a­proa­pe în întreaga Transilvanie, orori care au dus la moartea a aproape 40.000 de români și la peste 200 de sate românești șterse de pe suprafața pământului. Spuneam atunci că memoria acelor tragice evenimente este încă vie, dar că a venit timpul iertării, al reconcilierii definitive româno-maghiare. Mai spuneam că, deși a fost și este în­că dureros pentru neamul nostru românesc, iertăm, dar vom con­tinua de-a pururi să ne plângem și să ne cinstim cum se cuvine e­roii...
    Iată însă că pacea românilor și maghiarilor este iarăși tulburată. Iredentismul maghiar s-a supraîncălzit din nou. Cine știe, poate de la temperaturile acestei veri caniculare?! Nu este vorba desigur de poporul maghiar, ce își vede liniștit de drumul și destinul său în spa­țiul european. Este mai degrabă vorba de unele capete iredentiste, care se pare că vor cu orice preț să bareze drumul României spre in­tregrarea în Uniunea Europeană, fluturând "steagul" autonomiei Tran­silvaniei.
    Astfel, deputatul (fost UDMR) Szilagy Zsolt, în prezent vice­pre­ședinte al Consiliului Național al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) a declarat zilele trecute în cadrul lucrărilor Universității de Vară de la Tușnad că "autonomia Transilvaniei este în interesul României și va proteja comunitatea maghiară de asimilare și agresiune"(?!?). Szi­lagy a precizat că integrarea României trebuie să aibă loc și nu tre­buie frânată, dar că autonomia trebuie obținută înainte de integrare.
    Dar nu numai vicepreședintele CNMT gândește așa. Până și Vic­tor Orban, fostul premier al Ungariei și actualmente președinte al FIDESZ - principalul partid de opoziție din Ungaria, prezent și el la Universitatea de Vară de la Băile Tușnad, a declarat că "acum este momentul ca maghiarii din Ardeal să ceară autonomie(...) Acum es­te momentul să cerem autonomie pentru că acum există o simpatie în acest sens din partea Uniunii Europene" (!?). Președintele FIDESZ a mai precizat că, în cazul în care comunitatea maghiară nu profită de acest moment, atunci "face o greșeală uriașă". "Ma­ghiarii nu pot obține niciodată autonomie în România prin înțelegeri și protocoale, ci numai în cazul în care se organizează, solicită și cred cu tărie acest lucru(...) Autonomia se poate obține numai cu sprijinul maselor. Oamenii trebuie organizați, trebuie să existe par­tide care să poată articula voința maghiarilor" a mai subliniat Orban.
    Așadar, după cum se poate lesne observa, există încă destule "forțe politice și mai puțin politice" din țară și din afara ei, mai ales "frații" maghiari, care sunt mai mult interesați de dezintegrarea României decât de integrarea ei în Uniunea Europeană. Numai că, ce e val, ca valul trece... Iar în final eu aș mai adăuga doar atât: Dacă dintre minoritățile naționale din România maghiarii nu au drep­turi, atunci cine are? Și dacă nu au în România, atunci unde?!?
Tinu MATEȘ