Prima pagină Ediția din: 28.7.2004
Pentru că nu și-au primit încă salariile,
Ortacii din Baia de Arieș vor să picheteze sediul Prefecturii Alba
    Cei aproximativ 360 de angajați ai Filialei Arieșmin Baia de Arieș intenționează să picheteze sediul Prefecturii Alba, din cauză că nici în această lună nu și-au primit la timp salariile. Liderul Sindicatului Arieșmin, Luca Moga, a declarat că situația ortacilor a devenit dis­perată, motiv pentru care aceștia au refuzat încă de luni să intre în subteran. Concret plata salariilor pe luna iunie a întârziat din nou, a­șa cum s-a întâmplat și luna trecută, contrar prevederilor Con­trac­tului Colectiv de Muncă. Excepție au făcut cei 10-15 salariați care lucrează la utilajele care asigură prevenirea inundării galeriilor. În ur­ma discuțiilor purtate cu conducerea Arieșmin, la care au participat și liderii sindicatelor Minaur și SM Baia de Arieș 2000, s-a ajuns la concluzia că fondurile de salarii sunt blocate la Trezoreria Alba Iulia. În aceste condiții, liderii sindicali și conducerea minei s-au deplasat la Prefectura Alba pentru a discuta cu subprefectul Ioan Maier în vederea găsirii unei soluții pentru plata salariilor. Deoarece sub­vențiile cuvenite SC Arieșmin sunt blocate din cauza datoriilor acu­mulate de societate către bugetul de stat, în prezent nu există o ba­ză legală pentru plata salariilor minerilor, a spus Moga.
    Pe de altă parte, pentru găsirea unei modalități legale de deblo­care a fondurilor în valoare totală de 4,3 miliarde de lei, a arătat li­derul sindical, sindicaliștii au acționat în instanță Direcția de Finanțe Publice Alba, dar procesul a fost amânat pentru data de 23 august. Ortacii au invocat prevederile Legii 53/2003 și ale Contractului Co­lectiv de Muncă, potrivit cărora achitarea salariilor este prioritară ori­căror alte plăți. În această situație, a spus Luca Moga, conducerile sindicatelor au depus luni, 26 iulie, o cerere la Primăria Alba Iulia pentru a primi aprobare în vederea organizării, astăzi, între orele 10.00 și 12.00, a unui miting de protest în fața Prefecturii Alba. El nu s-a arătat însă prea optimist în privința deciziei favorabile, după ce a aflat că solicitarea trebuia depusă cu cel puțin 3 zile înaintea datei desfășurării protestului. Totuși, liderul sindical a declarat că minerii nu vor renunța la intenția de a picheta sediul Prefecturii Alba, ac­țiunea urmând să aibă loc la data care va fi aprobată de primărie. Inclusiv angajații de la Decantorul Valea Sartășului au anunțat că nu mai vor să lucreze dacă nu sunt plătiți, a spus Moga. El a ținut să atragă atenția asupra faptului că încetarea activității de către mun­citorii de la decantor poate transforma zona într-o adevărată bombă ecologică. Luca Moga a explicat că pe o distanță totală de 15 kilo­metri în amonte și aval de galeria de deviere ar putea exista riscul unei poluări masive, dacă galeria se colmatează din cauza viiturilor formate în urma ploilor căzute și a precipitațiilor anunțate pentru ur­mătoarele zile.
Robert GHERGU

La echilibrarea bugetară
Unele comune au cerut bani mai mulți decât bugetul pe un an!
    În prezent, majoritatea consiliilor locale au transmis Consiliului Județean Alba situații cu solicitările referitoare la sumele necesare echilibrării bugetului. "Avem situații în care unii primari ne-au cerut la echilibrarea bugetară mai mulți bani decât bugetul pe un an întreg. În total, ni se solicită circa 120 de miliarde de lei la suplimentări, ceea ce reprezintă aproape 20 la sută din bugetul CJ Alba. Să nu în­țeleagă domnii primari că dacă cer mai mult vor și primi mai mult. Banii de la echilibrarea bugetară vor fi împărțiți în funcție de urgențe", a spus Teodor Atanasiu. Vicepreședintele CJ Alba, Nicolae Popa, a declarat că cele mai mari solicitări sunt pentru ajutoare sociale, restanțele fiind cifrate la impresionanta sumă de 70 de miliarde de lei.(F.R.)
Răzvan Theodorescu vine să vadă la fața locului dezastrul de la Lancrăm
    Ministrul Culturii Răzvan Theodorescu se va afla astăzi în vizită la mai multe obiective monument istoric din județul Alba. Chiar dacă în programul vizitei sunt trecute mai multe puncte, cel mai important rămâne cel care s-a aflat în centrul scandalului construirii unei săli de sport la Lancrăm în zona de protecție a mormântului lui Lucian Blaga, obiectiv monument istoric. Delegația ministerială din care mai fac parte directorul general în MCC - Irina Arabagiu, directorul ge­neral al Oficiului Național al Monumentelor Istorice - Francisco Hei­ne­rich, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Construcțiilor și Turismului - Ileana Jianu, va fi prezentă la Lancrăm la ora 11.00 pentru o nouă evaluare la fața locului a situației, după care va urma o reuniune la Prefectura județului Alba - foarte probabil cu același su­biect, mai ales că reprezentanții Guvernului în teritoriu au fost acu­zați că încearcă să mușamalizeze și să minimizeze influența nega­tivă pe care o are asupra monumentului istoric amintit ignorarea de către Primăria municipiului Sebeș și de către MTCT a prevederilor Legii privind protecția monumentelor istorice. În cursa pentru redu­cerea la tăcere a celor peste 150 de coameni de cultură semnatari ai protestului înaintat autorităților dar și mass-mediei, au fost atrași și cetățenii Lancrămului. Aceștia vor sală de sport pentru copiii lor, dar în același timp știu prea puține despre legislația în domeniul monumentelor istorice. Nimeni nu spune că sala de sport nu este necesară, ceea ce se contestă este amplasamentul găsit pentru edificarea ei și faptul că această sală de sport în zona de protecție a monumentului istoric creează un precedent periculos. Că va fi vorba despre o mediere este un fapt argumentat chiar de prezența secre­tarului de stat de la MTCT la Alba Iulia.
    Cum spuneam, pe lista monumentelor istorice care vor fi vizitate astăzi de ministrul Răzvan Theodorescu se mai află Mănăstirea Lupșa și Biserica "Cuvioasa Paraschiva" din Mesentea. Mănăstirea Lupșa este ctitoria boierului Stanislav din familia Cândea de Lup­șa, iar construcția ei a început în anul 1420. Viața monahală a durat neîntrerupt până în anul 1820, când greco-catolicii au luat biserica pentru slujbele lor, folosind-o până în 1948 când a revenit la biserica ortodoxă căreia i-a aparținut inițial. Până în 1992 a fost lăcaș de cult aparținând parohiei Lupșa, iar din acel an s-a reînființat așezământul mănăstiresc. Biserica mănăstirii a fost construită din lemn de stejar în anul 1429 și este considerată cea mai veche biserică de lemn din Transilvania. Biserica "Cuvioasa Paraschiva" din Mesentea este mo­nument istoric, a fost construită în anul 1782 pe locul unei foste bi­serici de lemn. De câțiva ani, aici se derulează lucrări de restaurare.
Anca DINICĂ

CAS Alba cere bani pentru medicamentele pensionarilor
•Aproape 80.000 de pensionari ar trebui să bene­ficieze de rețete compensate 90 la sută
      Conducerea Casei de Asigurări de Sănătate Alba (CAS) a înain­tat zilele trecute CNAS București situația numerică a pensionarilor din județul Alba, în vederea suplimentării fondurilor pentru decon­tarea rețetelor cu medicamente compensate pentru pensionari. Me­dicul șef al CAS Alba, Alexandrina Andone, a declarat că, potrivit ul­timelor reglementări legale, pensionarii vor plăti, din data de 15 au­gust, numai 10 la sută din contravaloarea medicamentelor înscrise pe listele aprobate de Ministerul Sănătății. Până acum, pensionarii plăteau jumătate din prețul medicamentelor, rețetele fiind compen­sate doar 50%. Potrivit situației statistice înaintate CNAS, în județul Alba sunt luați în evidență 83.100 de pensionari, dintre care 79.720 de persoane au veniturile lunare mai mici de 6 milioane de lei, putând fi beneficiari de medicamente compensate. Dr. Andone a precizat că CAS Alba a primit aproape 7 miliarde de lei pentru ono­rarea rețetelor compensate pentru pensionari, în condițiile în care aceștia plăteau jumătate din prețul produselor farmaceutice, motiv pentru care acum sunt necesare în plus 40% din fondurile alocate inițial. Alexandrina Andone este însă de părere că pensionarii nu își vor putea ridica medicamentele la noile prețuri chiar din 15 august, ci cu o oarecare întârziere. Ea a motivat că sunt necesare schim­barea programului informatic de evidență cu care operează farmaciile și tipărirea altui model de rețete compensate pentru pensionari, lucruri care vor putea fi făcute abia după această dată.
Robert GHERGU

Criză de sânge
    În mai multe județe din țară se înregistrează o adevărată criză de sânge. Șefa Serviciului de transfuzii sangvine, dr. Elena Popescu, ne-a declarat că nici la nivelul județului Alba situația nu este deloc roză din acest punct de vedere. Ieri, de exemplu, la centrul Alba Iulia s-au prezentat doar 6 donatori, media unei zile obișnuite fiind de circa 20 de donatori. "Așteptăm donatori pentru toate grupele", sună apelul doamnei dr. Elena Popescu către donatori. Un exemplu personal a dat chiar ministrul Ovidiu Brânzan, care s-a prezentat la un centru de transfuzii pentru a dona sânge.(F.R.)
La sfârșitul lunii
Apele ar putea ieși din nou din matcă
    Ploile care vor cădea până la sfârșitul acestei luni, mai ales sub formă de aversă, ar putea determina depășirea cotelor de apărare pe unele râuri mici din zonele de deal și de munte din mai multe regiuni ale țării, au avertizat hidrologii. Potrivit avertizării transmise de In­stitutul Național de Hidrologie și Gospodărirea Apelor vor fi afectate bazinele hidrografice Vișeu, Iza, Arieș, Mureș, Bega etc.(F.R.)
8 miliarde de lei pentru drumurile județului Alba
    Vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Nicolae Popa, a avut o întrevedere cu ministrul Transporturilor Miron Mitrea, în vederea alocării de fonduri pentru drumurile județului Alba. Deja au fost alo­cate 2 miliarde de lei. Vicepreședintele Popa a spus că a fost in­format de Miron Mitrea în legătură cu alocarea a încă circa 6 mi­liarde de lei, bani care vor sosi în luna august.(F.R.)
Neatenție fatală la Cugir
Un constructor a murit electrocutat
    Meluță Zamfir, în vârstă de 45 de ani, din Cugir, a murit elec­trocutat în timp ce executa luni, 26 iulie, lucrări de construcții la un imobil situat pe str. Griviței, din oraș. Potrivit poliției, bărbatul lucra "la negru", iar în momentul în care se afla pe un zid a atins, din neatenție, două fire de curent electric care treceau pe deasupra sa, electrocutându-se. În urma incidentului, victima a căzut la pământ și a murit. Cadavrul a fost transportat la Spitalul orășenesc, unde me­dicii au stabilit că decesul a survenit ca urmare a unui stop cardio-respirator prin electrocutare, iar bărbatul prezenta și un traumatism la cap și un edem pulmonar. Este al doilea caz de acest gen în­registrat în județul Alba în doar câteva zile, după ce un bărbat de 44 de ani, din Abrud, a murit duminică electrocutat la rețeaua de 22.000 de volți, în timp ce se afla la pescuit.(R.G.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.