Prima pagină Ediția din: 29.7.2004
Și așa bătute de soartă
Zlatna și Cugirul riscă să rămână și fără legătură feroviară
•Șinele de cale ferată vor avea soarta Mocăniței, a­di­că vor fi vândute la fier vechi
      Orașele Zlatna și Cugir, aflate oricum într-o situație disperată, riscă să rămână complet blocate pe calea ferată. Ca urmare a a­pariției Legii nr.27 din 28 ianuarie a.c. care se referă la contractele de închiriere pe care CFR le poate încheia pentru o parte din in­fra­structura neinteroperabilă, liniile Alba Iulia-Zlatna, Șibot -Cugir și Blaj-Praid pot fi închise, dacă la a treia licitație organizată nu se prezintă ofertanți. Închiderea acestor stații secundare ar duce la dis­ponibilizarea a circa 100 de oameni, dar și la scoaterea din circuit a circa 24 de trenuri, care transportă navetiști, copii la școală sau lo­calnici. Din păcate, guvernul, care vrea să scape de niște linii ne­rentabile, nu ține cont de impactul social și economic pe care îl pre­supune o asemenea hotârâre. Este adevărat că primează interesul economic, iar aceste linii sunt nerentabile, dar parcă e greu de ac­ceptat ca acum să fie trecute în "conservare" niște investiții realizate cu multă trudă pe vremea lui Ceaușescu. Iar exemplul Mocăniței ne este încă la îndemână, adică s-a furat ca în codru iar șinele s-au vândut la fier vechi. Cine a profitat nimeni nu mai știe. Cert este că simbolul Apusenilor, Mocănița, a fost trecută pe linie moartă și ul­terior a umplut buzunarele unor afaceriști. Ca să nu uităm și de in­vestițiile în infrastructură care au costat bani grei. De exemplu, linia de cale ferată Șibot-Cugir, care face legătura cu alte orașe din Alba și din județele învecinate este electrificată, iar investițiile făcute aici au fost importante. Sindicaliștii din CFR speră ca hotărârea să fie modificată, în sensul că, infrastructura neinteroperabilă să fie trecută la capitolul infrastructură de interes județean și să fie preluată în ad­ministrarea Consiliilor județene. Linia Praid-Târnăveni a fost adju­de­cată la licitație, dar noul proprietar nu poate funcționa pentru că li­cența pe care trebuie să o obțină de la CFR este de circa 3 ori mai costisitoare decât tariful la care a fost adjudecată licitația. Practic, linia este a omului și nu prea. Pentru celelalte două linii, spre Zlatna și Cugir au fost organizate degeaba două licitații. La a treia strigare, dacă nu vor fi ofertanți, stațiile, considerate secundare se vor în­chide. În această situație neplăcută, investițiile pentru infrastructura căii ferate, clădirile și toate dotările existente, inclusiv șinele de cale ferată se vor degrada, se vor fura și praful se va alege de tot. Nu vor mai circula trenurile de călători și marfă așa că de aici și până la izolarea celor două orașe și așa suferinde nu ar mai fi decât un pas. Perspectivele sunt sumbre! Vicepreședintele Consiliului Județean Al­ba, Ion Dumitrel, a promis că se va adresa Ministerului Trans­por­tu­rilor cu intenția de a bloca aceste acțiuni. El speră că demersul său va găsi un sprijin activ și în prefectul și parlamentarii de Alba.
Florin ROMAN

La Alba Iulia,
Un tânăr a falsificat certificate de depozit în valoare de 160 de milioane!
    Valentin Alin Preja, în vârstă de 30 de ani, din Alba Iulia, a fost reținut marți dimineața de poliție, la aproape o lună după ce a fost condamnat de Judecătoria Alba Iulia la un an de închisoare, sub acuzația de falsificare de monedă și alte valori. Potrivit poliției, în lu­na noiembrie 2001, tânărul ar fi falsificat 20 de certificate de depozit cu valoare de 500.000 de lei fiecare și 15 certificate de câte 10 mi­lioane de lei. Cu certificatele contrafăcute, Alin ar fi vrut să cumpere locuința tatălui său vitreg. În momentul în care bărbatul s-a prezentat însă la bancă, i s-a spus că cele 35 de certificate, în valoare totală de 160 de milioane de lei, sunt false. În urma procesului care a ur­mat, Judecătoria Alba Iulia a emis, în data de 1 iulie a.c., un mandat de executare a pedepsei cu un an de închisoare pe numele lui Alin Preja, pentru comiterea infracțiunii de falsificare de monedă și alte valori. Tânărul a fost depistat marți, 27 iulie, în jurul orei 7.00, într-un apartament situat pe B-dul Transilvaniei din Alba Iulia, unde locuia clandestin, fiind reținut de polițiștii judiciariști. El a fost depus în a­restul IPJ Alba, urmând să fie transferat la Penitenciarul de maximă siguranță din Aiud, pentru a-și ispăși condamnarea.
Robert GHERGU

Parc industrial la Zlatna
    În această săptămână Primăria Zlatna a demarat campania pen­tru promovarea și înființarea "Parcului industrial Zlatna". Având mai multe direcții de acțiune (mass-media, lobby la Consiliul județean, Gu­vern, Parlament, instituții financiare europene, investitori din țară și străinătate), această campanie vizează în prima etapă obținerea sprijinului pentru înființarea parcului industrial pe platforma indus­tri­ală actuală din Zlatna.
    Primarul Silviu Ponoran vrea ca până la începutul toamnei să fie obținute toate aprobările necesare, astfel ca încă din acest an parcul să devină operațional și să înceapă să atragă investitori în noi unități de producție care să ofere locuri de muncă. Primăria Zlatna va deru­la în aceste zile un amplu program de informare a cetățenilor în legă­tură cu proiectele economice de care depinde prezentul și viitorul u­nui oraș întreg.
    Peste tot în lume înființarea parcurilor industriale s-a dovedit cea mai bună soluție pentru revigorarea localităților aflate în declin eco­nomic. În cazul Zlatnei, experții consultați consideră că pentru un o­raș cu o rată a șomajului de peste 90% mai există o singură șansă: atragerea de investitori prin acordarea de facilități specifice unui parc industrial: platformă industrială, linie ferată, gaz metan, apă, cana­lizare, energie electrică și taxe scăzute. Aceste facilități, forța de mun­că bine pregătită și lunga tradiție industrială a unui oraș atestat documentar pe vremea Imperiului roman, pot face Parcul industrial Zlatna foarte atractiv pentru investitori din țară și străinătate. (Biroul de presă al Primăriei Zlatna)
"Apa Alba" se mută în sediul BNR
    Președintele Consiliului Județean Alba, Teodor Atanasiu, a decla­rat în cadrul unei conferințe de presă, că Asociația "Apa Alba", orga­nismul creat pentru implementarea Programului "Samtid", va avea un sediu în fostul imobil al Băncii Naționale a României. Managerul de proiect va fi Gabriela Voișan, reprezentantă a Primăriei Alba Iulia.(F.R.)
Doar 1 miliard de lei pentru calamități
    Vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Nicolae Popa, a de­cla­rat că a fost solicitată la guvern suma de 60 de miliarde de lei pentru acoperirea pagubelor produse de inundații și alte calamități în acest an. "Am primit doar 1 miliard de lei și am revenit cu altă adre­să, semnată de dl. președinte Atanasiu, cu o solicitare de 15 mi­liarde de lei, dar nu am primit încă nici un răspuns", a spus Nicolae Popa.(F.R.)
Scăpat de sub supraveghere,
Un copil a căzut în cap
    D. F., în vârstă de numai 2 ani și 10 luni, a ajuns marți, 27 iulie, la Spitalul județean de Urgență, după ce a căzut în cap de pe o mă­suță, într-un moment în care a scăpat de sub supravegherea părin­ților. Surse medicale au declarat că micuțul pacient, care a fost a­dus la "Urgențe" în jurul orei 15.10, a suferit un traumatism cranio-cerebral prin cădere de la înălțimea de peste un metru. La scurt timp, băiețelul a fost lăsat să plece acasă, după ce a primit îngrijirile medicale necesare.(R.G.)
Debitele râurilor în creștere
La Cugir s-au înregistrat peste 55 de litri/mp
    Șeful IPC Alba, maiorul Cornel Oprișa, ne-a informat că în urma ploilor torențiale din aceste zile, căzute în majoritatea localităților din județ, debitele râurilor din județul Alba sunt în creștere, fără a se a­tinge deocamdată cotele de atenție. Cel mai mult a plouat la Cugir, unde s-au înregistrat căderi de precipitații importante, adică 55,8 litri/mp. A plouat cu găleata, cum se spune în popor și la: Vințu de Jos - 51 l/mp, Acmariu - 49,7 l/mp, Alba Iulia - 49 l/mp, Bărăbanț - 41 l/mp, Petrești - 36,9 l/mp etc. La Alba Iulia, în 24 de ore s-au acumulat 49 l/mp, iar în zona Policlinicii un copac a fost lovit de un fulger, căzând pe trotuar, fără să fie înregistrate victime sau pagube materiale. (F.R., R.G.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.