Ultima oră
Minerii din Baia de Arieș mai au de așteptat până să-și primească salariile
•Totuși este posibil ca astăzi Minvest Deva să gă­sească o soluție salvatoare *Jumătate din suma de 4,4 miliarde lei - totatul salariilor minerilor - ar fi disponibilă la această oră
      Prefectul Mugurel Sârbu a jucat ieri rolul de mediator între mi­nerii din Baia de Arieș, nemulțumiți de neplata salariilor pe ultima lună pe de-o parte și conducerea societății Arieșmin și a Minvest Deva pe de altă parte. La întâlnirea de la sediul Prefecturii au mai par­ticipat de asemenea reprezentanți ai Direcției de Finanțe și SC E­lectrica. Reprezentanților salariaților care nu au mai pichetat ieri Pre­fectura, li s-a explicat faptul că s-a ajuns în această situație datorită faptului că era imperios necesară achitarea unei facturi în valoare de circa 3 miliarde lei către SC Electrica, condiție obligatorie pentru ca societatea minieră să poată plăti salariile. Banii cu care s-a achitat fac­tura de curent reprezintă de fapt o mare parte din subvenția acor­dată acestei societăți, iar diferența rămasă de aproximativ 800 de mi­lioane lei este insuficientă acoperirii plafonului de salarii care este de circa 4,4 miliarde lei pentru cei 600 de salariați.
    Părțile prezente ieri la discuții au convenit să se întâlnească din nou astăzi, răstimp în care cei de la Minvest Deva vor găsi o soluție pentru a acoperi diferența rămasă. De menționat că alte 1,2 miliarde lei se pare că deja au fost găsite, fiind vorba despre un beneficar care va plăti în avans pentru marfa ce urmează să o primească. Cu alte cuvinte la această oră ar mai fi nevoie de circa 2,4 miliarde lei pentru ca ortacii să-și primească drepturile salariale. Referitor la o potențială pichetare a Prefecturii în zilele următoare, prefectul Mu­gurel Sârbu a spus că nu așa se vor rezolva problemele din minerit, ci este nevoie să se caute soluții pentru eficientizarea activității mi­nei respective, în perspectivă fiind posibilă și închiderea unui sector de activitate unde cheltuielile sunt imense comparativ cu produc­tivitatea. Liderul Sindicatului Arieșmin - Luca Moga a arătat că, îna­inte de reuniunea programată astăzi, de la ora 10.00, la Alba Iulia, se va întâlni din nou cu angajații minei, la sediul SC Arieșmin, pen­tru a afla punctul lor de vedere referitor la soluționarea plății salariilor. În cazul în care varianta propusă de patronat nu va fi favorabilă sindi­caliștilor, a spus Luca Moga, ortacii sunt hotărâți să picheteze mâi­ne, de la ora 10.00, sediul Prefecturii Alba.
Răzvan JURCĂ, Robert GHERGU

Inundațiile încep să facă prăpăd
Valea Pianului a ieșit din matcă și a inundat 20 de hectare de teren
•Iazul de decantare cu cianuri de la Valea Sar­tă­șului reprezintă un pericol permanent
      Ploile torențiale anunțate de meteorologi n-au întârziat să apară și deja au apărut primele inundații. Potrivit informațiilor furnizate de șeful IPC Alba, maiorul Cornel Oprișa, inspectoratul a fost anunțat în legătură cu ieșirea din matcă a Văii Pianului. "Am fost informați că s-a rupt malul în două locuri și apele s-au revărsat. Din acest motiv au fost inundate circa 20 de hectare de teren, care au fost scoase din circuitul agricol. Albia râului a fost modificată din cauza ruperii ma­lului. Ne vom deplasa la fața locului să vedem cum stau lucrurile și pentru a lua măsuri", a declarat Cornel Oprișa. Tot ieri, șeful In­spectoratului de Protecție Civilă a discutat cu directorul Arieșmin Ba­ia de Arieș, Sorin Onea, în legătură cu situația iazului de decan­tare de la Valea Sartășului. Chiar dacă aici nu au mai fost deversate cianuri de circa un an de zile, pericolul unui accident ecologic este permanent, a spus directorul societății miniere. "Apele pot bloca ori­când galeria. Cei de la exploatare decolmatează galeria o dată pe an, dar probleme pot să apară dacă plouă torențial câteva zile", a spus Cornel Oprișa. Directorul Arieșmin, Sorin Onea, a declarat că iazul de decantare este în siguranță, dar că există pericol de po­luare.
Florin ROMAN

Pe terenurile agricole din Galda de Jos,
Grindina a produs pagube de aproape 3 miliarde
    Valoarea pagubelor produse de grindina căzută vineri, 23 iulie a.c., asupra terenurilor agricole de pe raza comunei Galda de Jos a fost estimată la 2,9 miliarde de lei. Directorul executiv adjunct al Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Alba (DADR), ing. ec. Nicolae Budrală, a declarat că au fost afectate 510 hectare de culturi, toate calamitate în proporție mai mare de 50 la sută. Este vorba de 180 de hectare de livadă, 150 ha porumb, 60 ha orzoaică, 50 ha grâu de toamnă, 45 ha viță-de-vie și 25 ha de legume. Pe de altă parte, a spus Budrală, nu au fost raportate pagube produse de precipitațiile abundente înregistrate în ultimele zile în județul Alba. Directorul adjunct DADR Alba a arătat că ploile ar putea deprecia ca­litatea grâului, soiurile mai sensibile putând să încolțească în ca­zul în care cantitățile de precipitații vor fi la fel de însemnate în ur­mătoarele 7-10 zile. El a ținut însă să sublinieze că prognoza meteo îndeamnă la optimism, vremea având tendința să se îndrepte chiar de la sfârșitul săptămânii.(R.G.)
Ieri la Lancrăm, în prezența ministrului Culturii, Răzvan Theodorescu
Prefectul Mugurel Sârbu și adversarii săi au găsit o soluție de compromis
•Sala de sport de lângă mormântul lui Lucian Bla­ga va fi micșorată cu circa 2 metri
      Ieri la Lancrăm se pare că s-a închis definitiv așa zisul scandal al sălii de sport care s-a construit în apropierea mormântului lui Lu­cian Blaga. Însuși ministrul Culturii și Cultelor Răzvan Theodorescu, însoțit de către secretarul de stat din cadrul Ministerului Trans­por­turilor, Construcțiilor și Locuințelor Paula Jianu, a fost prezent la fața locului pentru a lămuri odată pentru totdeauna această problemă. Domnia - sa s-a întâlnit cu IPS Andrei - arhiepiscop de Alba Iulia, prefectul Mugurel Sârbu, reprezezentanți ai Primăriei municipiului Sebeș, Centrului Cultural Lucian Blaga, dar și cu o parte dintre con­testatarii acestui proiect în frunte cu profesorul Mircea Tomuș. "Am hotărât cu toții, fără nici o excepție, să aplicăm o soluție care să mul­țumească pe toată lumea și pe cei pe care îi preocupă soarta mormântului lui Blaga, dar și familiile din Lancrăm care vor să-și va­dă copiii beneficiind de avantajele oferite de o sală de sport" ne-a declarat prefectul de Alba. Astfel, s-a decis micșorarea înălțimii unui tronson al imobiliului respectiv cu circa 2 metri, precum și refacerea gardului împrejmuitor la mărimea sa originală. De precizat des­chiderea ministrului Theodorescu față de găsirea unei soluții care să convină tuturor, domnia - sa nesosind la Lancrăm pornit pe tăiere de capete cu orice preț doar de dragul de a da satisfacție unora sau al­tora.
Răzvan JURCĂ

Ion Dumitrel cere schimbarea conducerii la Parcul Industrial Cugir
    În cadrul unei conferințe de presă, vicepreședintele Consiliului Ju­dețean Alba, Ion Dumitrel, a cerut schimbarea actualei conduceri a Parcului industrial Cugir. Dumitrel spune că actuala conducere a so­cietății la care CJ Alba este unic acționar împiedică agenții eco­nomici să creeze locuri de muncă și că are numeroase informații în legătură cu astfel de situații. Vicepreședintele CJ Alba a vorbit la timpul trecut despre conducătorii parcului, semn că schimbarea a­ces­tora este pregătită. Ieri, CJ Alba a declanșat un control la Parcul Industrial Cugir.(F.R.)
Tânăr bihorean dispărut de o săptămână - găsit la Sohodol
    Sebastian Argeșanu, în vârstă de 16 ani, originar din comuna Tă­mășan, județul Bihor, a fost găsit luni, pe raza comunei Sohodol, la o săptămână de când a dispărut de acasă. Potrivit poliției, iden­titatea tânărului nu a putut fi inițial stabilită, deoarece acesta nu a­vea acte asupra lui și nici măcar nu-și putea spune numele, deși ra­portul IPJ Alba nu precizează dacă el avea sau nu vreun handicap. Polițiștii au fost nevoiți să verifice dacă în Alba sau județele înve­cinate există persoane date dispărute de la domiciliu. Așa au ajuns la Tunde Argeșanu, din comuna bihoreană Tămășan, care sesizase dispariția fiului ei încă din data de 19 iulie. Pe baza semnalmentelor prezentate de femeie, polițiștii au reușit să stabilească identitatea tânărului adus la sediul poliției de Ioan Lobonea, de 47 de ani, să­teanul care-l găsise pe Sebastian hoinărind prin Sohodol.(R.G.)
La Universitatea "1 Decembrie 1918"
Locurile cu taxă așteaptă studenții
    Situația înscrierilor pentru concursul de admitere la facultățile din cadrul Universității "1 Decembrie 1918" este destul de bună ținând cont că mai sunt trei zile în care mai pot fi depuse dosare. Cele mai solicitate sunt specializările din cadrul Facultății de Științe, unde pe locurile subvenționate concurența este foarte mare: la Economia Co­merțului, Turismului și Serviciilor se înregistrează peste 13 candidați pe un loc. La polul opus se situează Colegiul Universitar, unde deo­camdată nu s-au ocupat nici locurile subvenționate. După cum am menționat, per ansamblu, la fără taxă nu sunt probleme în ocuparea locurilor, în schimb puțini dintre candidați și-au exprimat opțiunea pentru locurile cu taxă. Acestea nu sunt nici măcar aproape de a fi ocupate la nici una dintre secțiile facultăților din universitatea alba­iuliană. În cazul în care nu se vor ocupa toate locurile, în toamnă se va organiza încă o sesiune de admitere la Universitatea "1 De­cem­brie 1918" din Alba Iulia. (Lavinia IONAȘ)
În prima ședință a CJ Alba va fi prezentat
Proiectul minier de la Roșia Montană
    În cursul dimineții de ieri, președintele Consiliului Județean Alba, Teodor Atanasiu s-a întâlnit cu directorul general al companiei mi­niere Roșia Montană Gold Corporation, Richard Hill. "A fost o în­tâlnire informală, normală pentru că până acum nu ne-am cunoscut. Le-am cerut celor de la RMGC ca în prima ședință de consiliu ju­dețean, care va avea loc în luna august, să prezinte proiectul de la Roșia Montană, întrucât sunt mulți consilieri județeni noi, care nu cu­nosc în detaliu proiectul", a spus președintele CJ Alba, Teodor A­tanasiu.(F.R.)
Polițiștii, la piață
    Poliția Alba Iulia a organizat marți, 27 iulie, o acțiune de control în piețele agroalimentare și industriale din municipiu. În total, au fost aplicate 32 de sancțiuni contravenționale, valoarea amenzilor însu­mând peste 24 de milioane de lei. Majoritatea neregulilor pentru ca­re s-au aplicat sancțiuni vizează nerespectarea regimului rutier, fiind amendați 25 de participanți la trafic. Amenzi au fost aplicate însă și pentru încălcarea prevederilor Legii 61/91 privind ordinea și liniștea publică-3, Legii 12/1990 privind protejarea popu­lației împotriva unor activități de comerț ilicite-2 și Legii 105/1996 privind evidența popu­lației-1.(R.G.)
Conducerea CJ Alba în același ton
"Nu suntem fomiști"
    Așa cum se știe, cei trei conducători ai CJ Alba nu beneficiază de spor de vechime, legea administrației publice locale prevăzând doar o indemnizație de conducere. Întrebați dacă vor acționa în jude­cată statul român pentru obținerea sporului de vechime, la unison, cei trei conducători au susținut că nu îi interesează alte drepturi sa­lariale, decât cele oferite prin lege. "Nu suntem fomiști", a fost re­pli­ca vicepreședintelui Nicolae Popa, în timp ce Ion Dumitrel a respins categoric orice alt drept. "Știam când am intrat în CJ Alba cât vom câștiga, nu mi se pare normal ca acum să cerem alte privilegii", a spus Dumitrel. Președintele CJ Alba, Teodor Atanasiu, a declarat că salarizarea celor trei conducători ai CJ Alba se va modifica numai dacă se va schimba și Codul Muncii. "Dacă noul Cod al Muncii va se­măna cu legea administrației publice locale, înseamnă că nu vom primi spor de vechime", a concluzionat Teodor Atanasiu.(F.R.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.