Editorial
Apus de... epocă
    Săptămâna trecută a "scăpat" în presă un sondaj IRSOP coman­dat de președinția României, al cărui conținut a fost mai puțin dis­cutat decât mobilul realizării lui, respectiv dorința lui Ion Iliescu de a-și (re)defini relația cu PSD și de a-i pune în cârcă lui Adrian Năs­tase declinul partidului. Ca dovadă că populația a fost investigată cu privire la activitatea și viitorul politic al președintelui Ion Iliescu, o în­tre­bare referindu-se chiar la reîntoarcerea acestuia în PSD. De ase­menea, sondajul cuprinde întrebări vizând imaginea PSD, impresiile electoratului despre șansele acestui partid și ale lui Adrian Năstase la alegerile din toamnă, personalitatea politică cea mai potrivită pen­tru funcția de prim-ministru și opiniile românilor despre unele perso­nalități de prim-plan ale scenei politice precum Mircea Geoană, Theo­dor Stolojan, Traian Băsescu, Ion Iliescu, Adrian Năstase.
    Printr-o ironie a sorții, pe care d-l președinte n-a gustat-o deloc, una dintre concluziile cercetării IRSOP este chiar iminența sfâr­și­tului epocii Ion Iliescu. Astfel, 42 la sută dintre intervievați cred că d-l Iliescu ar trebui să se retragă din politică, 47 la sută se declară împotrivă iar 10 la sută sunt nehotărâți. Cu alte cuvinte, cu sau fără Ion Iliescu, viața merge înainte, după ce în mai toată perioada post­decembristă majoritatea românilor au fost dependenți de celebrul zâmbet prezidențial. Acest zâmbet a acoperit, se pare, multe de­fecte ale charismaticului Ion Iliescu, dacă ne gândim la ceea ce îi reproșează alegătorii acum: toleranța excesivă față de corupție și co­rupți (38 la sută), neimplicarea în protecția socială (15 la sută), în crearea de noi locuri de muncă (11 la sută), incapacitatea de a împiedica declinul economic (12 la sută). În consecință electoratul așteaptă ca d-l Ion Iliescu, odată revenit la cârma PSD, să schimbe conducerea partidului (14 la sută), să imprime mai multă seriozitate (7 la sută), să promoveze tinerii și femeile (7 la sută), să orienteze partidul spre nevoile oamenilor (6 la sută). Realitatea este că d-lui Ion Iliescu îi va fi imposibil să împlinească asemenea așteptări în con­dițiile în care din 1989 încoace ar fi avut tot timpul s-o facă, dacă ar fi vrut și dacă ar fi putut. Dar poate că cel mai mult l-a durut pe d-l Ion Iliescu faptul că peste 60 la sută dintre subiecții intervievați con­sideră că viitorul președinte al României, fie el Adrian Năstase, Theodor Stolojan sau Traian Băsescu, va fi mai bun sau cel puțin la fel de bun ca el, cel nedespărțit până acum de aura omului prezi­den­țial.
    La fel de interesante ca slăbiciunile președintelui sunt și meritele atribuite de electorat d-lui Ion Iliescu. Acestea ar fi: integrarea în NATO și UE (44 la sută), asigurarea păcii și stabilității (21 la sută), desființarea vizelor (7 la sută) etc. Alegătorii informați știu însă foar­te bine că d-l Iliescu are mult mai puține legături cu amintitele rea­lizări decât Guvernul și că acesta, la rândul lui, știe că integrarea euro-atlantică și eliminarea vizelor s-au hotărât în cancelariile stră­ine din pricina primejdiilor cu care se confruntă marile puteri: tero­rismul și recesiunea economică.
    Și atunci, cum să nu fie supărat d-l Iliescu pe "fiul risipitor", A­dri­an Năstase, mai ales că cifrele despre PSD sunt foarte alar­mante. Astfel, 93 la sută dintre români cred că mulți lideri pesediști s-au folosit de putere ca să se îmbogățească, 85 la sută apreciază că partidul de guvernământ este plin de lideri corupți, iar 71 la sută con­sideră că PSD a favorizat întinderea corupției în țară. Doar 5 la sută dintre intervievați cred că PSD și-a îndeplinit angajamentele electorale, dar îi și subliniază, în proporție de 60 la sută, aroganța. În traducere, PSD se poate aștepta la orice în toamnă, dar cel mai puțin la o victorie de felul celei prefigurate de sondajele dinaintea a­le­gerilor locale.
Maria Lucia MUNTEANU