Curier județean
La Sohodol
Primarul luptă cu "mafia" și cu... dezastrul
    Abia instalat în funcția de primar al comunei Sohodol, liberalul Lu­cian Andreica a zguduit deja opinia publică județeană cu recenta sa "grevă", declanșată ca protest împotriva lipsei de reacție a șefului de post din localitate la solicitările cetățenilor, polițist pe care primarul îl consideră exponent al unei "mici mafii" locale. Nu revenim acum cu amănunte despre acest război surd dintre administratorul șef și o­mul legii din Sohodol, dar redăm un fragment din declarația făcută de primarul Andreica în data de 27 iulie a.c., cu privire la situația din diferite comunități în care s-a schimbat echilibrul de putere după ul­timele alegeri: "În mai multe comune din județul Alba există grupuri de interese atât de puternice încât pot fi considerate niște mici «ca­racatițe» locale, care funcționează cu sprijinul tacit al polițiștilor. Așa se întâmplă și în Sohodol, ceea ce m-a determinat să solicit schim­barea din funcție a șefului de post..."
    Nu pun în discuție, în cele ce urmează, veridicitatea sau lipsa de realism a acestei declarații, ci calitatea umană a celui ce a făcut-o: primarul Andreica. În calitate de întreprinzător, actualul primar a avut de suferit multe șicane de la fostul primar, care vedea, probabil, în el, un competitor capabil să-i submineze poziția și să dobândească un ascendent de imagine publică suficient pentru a-l propulsa pe poziția de lider al comunității (ceea ce s-a și întâmplat). La preluarea postului de primar, acesta a găsit, după cum afirmă, un dezastru (de care ne-am convins la fața locului): școli distruse, drumuri im­practicabile, clădirea primăriei într-o stare jalnică, vraiște în hârtii etc. De pildă, în loc să funcționeze soba de teracotă din biroul pri­ma­rului, fusese adusă o sobă de rumeguș care a afectat zidăria de alături, WC-ul insalubru "funcționa" în curte, revărsându-se perma­nent, din 1.000 de hectare pe care comuna le are în composesorat nu s-a restituit nici un metru pătrat, solicitările cetățenilor așteptau "pe stoc", nesoluționate de ani de zile,... până și foile de parcurs ale mașinilor se aflau în dezordine. Ca să nu mai vorbim de sărăcia bu­getară a administrației (doar 8 milioane de lei disponibili), ceea ce l-a determinat pe Andreica să cheltuiască din buzunarul propriu peste 120 de milioane de lei pentru cheltuieli urgente.
    "Încă din prima zi a instalării mele în acest fotoliu, declară pri­ma­rul, m-am confruntat cu un adevărat dezastru. Atât financiar cât și organizatoric. Iar pe lângă confruntarea cu acest dezastru și stră­da­nia de a pune lucrurile în ordine, a trebuit să dau piept cu ceea ce am numit «mica mafie» locală. Ba chiar și cu unii dintre consilierii locali, pe care cred că în cele din urmă i-am convins că trebuie să formăm o echipă, indiferent de culoarea politică pe care o avem fie­care, pentru că știu că, în adâncul sufletului, toți consilierii doresc binele comunei Sohodol..." Va reuși Lucian Andreica în ceea ce și-a propus, sau ba, asta numai timpul ne va arăta. Oricum, noi am ob­servat că în Primărie și în comună se lucrează de mama focului.
Ioan HĂNȚULESCU

Alo, domn primar?
    Primăria Cugir va crea o bază de date pentru localnicii care sunt în căutarea unui loc de muncă. Toți cei interesați pot să-și depună CV-ul la Biroul de Consiliere pentru Cetățeni. Primăria a mai înființat un post telefonic pentru preluarea sugestiilor și reclamațiilor venite de la cetățeni, acesta având numărul 756000. Pentru sesizări și re­clamații scrise, cetățenii au la dispoziție un registru, care se gă­sește la intrarea în primărie.(F.R.)
Astăzi, la DVSA Alba,
Comisie de control pentru acreditarea Laboratorului veterinar
    O comisie formată din specialiști ai Asociației de Acreditare din România (RENAR) va inspecta astăzi Laboratorul veterinar de stat din cadrul Direcției Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Alba (DVSA), în vederea continuării procesului de acreditare. Purtătorul de cuvânt al instituției, dr. Delia Oltean, a declarat că membrii co­misiei vor verifica toate documentele necesare acreditării, un proces care este de lungă durată. Săptămâna trecută, a spus ea, o altă co­misie, constituită din reprezentanții a două instituții de control din Bu­curești, au verificat încă o dată în teren gradul de dotare a labo­ratorului, aflat în cursa pentru clasificare la nivel național. Ea a arătat că în funcție de dotarea cu echipamente pentru determinarea ana­lizelor, nivelul calității asigurate, structura de personal și beneficiari, Laboratorul DVSA Alba ar putea fi încadrat în prima categorie, dacă va obține un punctaj de 75-100 de puncte. Recent, directorul DVSA Alba, Ioan Dârzu, a declarat că încadrarea laboratorului în clasa A ar putea duce la creșterea veniturilor la bugetul instituției cu apro­xi­ma­tiv 35 la sută, atât prin înmulțirea numărului beneficiarilor, cât și prin atragerea de resurse suplimentare de la bugetul de stat. Rezultatele controlului efectuat de cele două comisii vor fi cunoscute cel mai probabil în cursul săptămânii viitoare.
Robert GHERGU

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.