Prima pagină Ediția din: 30.7.2004
Din Triajul CFR Coșlariu,
Fierul vechi se fură cu căruța
    Gheorghe Stanca, de 38 de ani, din satul Ungurei, comuna Roșia de Secaș, dar care locuia clandestin în Teiuș, este cercetat de po­liție sub acuzația de furt calificat. Potrivit poliției, el a fost prins joi noaptea, în jurul orei 00.45, în timp ce încărca într-o căruță ma­te­rialul mărunt de cale ferată sustras din incinta Districtului L 7 Coș­la­riu. Valoarea prejudiciului urmează să fie stabilită în urma inven­ta­rierii care va fi făcută de reprezentanții Triajului CFR Coșlariu. Gheor­ghe Stanca este cercetat de poliție pentru comiterea infracțiunii de furt calificat, dar polițiștii nu exclud posibilitatea ca bărbatul să fi să­vârșit și alte abateri. Dacă instanța îl va găsi vinovat, atunci el riscă o pedeapsă cu închisoarea cuprinsă între 3 și 15 ani, potrivit Codului penal.(R.G.)
La Mirăslău, din cauza vitezei într-o curbă peri­cu­loasă
Un pasager a fost proiectat prin parbrizul mașinii, murind pe loc
    Un accident de circulație, soldat cu moartea unui pasager, s-a pro­dus miercuri, 28 iulie, pe DN 1, pe raza comunei Mirăslău. Po­trivit poliției, Daniel Cosmin Sabău, de 21 de ani, din Aiud, student la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca-Facultatea de Științe E­co­nomice, conducea un autoturism Dacia 1300. Lângă șofer se afla tatăl tânărului, Dumitru Nicolae, de 52 de ani, tehnician la SC Me­talurgica Aiud, iar cei doi se întorceau acasă de la Noșlac. În jurul orei 13.30, pe raza comunei Mirăslău, șoferul a pierdut controlul volanului, iar mașina s-a răsturnat într-un șanț, din cauza vitezei prea mari cu care a abordat o curbă deosebit de periculoasă pe un carosabil umed. În urma accidentului, autoturismul a fost avariat în proporție de 70%. De asemenea, Dumitru Sabău, tatăl condu­că­to­rului auto, care se pare că nu avea centură de siguranță deși se afla pe "scaunul mortului", a fost proiectat prin parbriz și a decedat pe loc. Medicii legiști, chemați la fața locului, au declarat că moartea bărbatului a survenit din cauza gravelor leziuni suferite la coloana ver­tebrală. Poliția continuă cercetările pentru a stabili cu exactitate împrejurările în care s-a produs accidentul, fiului victimei fiindu-i re­coltate probe biologice, potrivit legii, în vederea determinării alco­o­lemiei. (R.G.; F.R.)
La întâlnirea cu ministrul Dan Ioan Popescu
Teodor Atanasiu a obținut undă verde pentru investitorii de la Daimler Chrysler
    În cursul zilei de ieri, președintele Consiliului Județean Alba, Teo­dor Atanasiu, s-a întâlnit la București cu ministrul Economiei și Co­merțului, Dan Ioan Popescu, care a declarat că va dispune mutarea liniei electrice de înaltă tensiune ce traversează actualmente Parcul industrial Cugir. Așa cum v-am mai informat, acest lucru a repre­zen­tat un obstacol în negocierile cu partenerii germani de la Daimler Chrys­ler. Investitorii și-au condiționat prezența în Parcul industrial Cugir cu o nouă investiție de mutarea liniei electrice, care le încurca planurile. Este prima mare realizare a actualului președinte al CJ Al­ba, Teodor Atanasiu, care are și o satisfacție personală, întrucât prin demersurile sale a facilitat în mod direct crearea a 300 de locuri de muncă pentru orașul natal.(F.R.)
Ce păcat că am avut dreptate!
Orașele Zlatna și Cugir, trecute pe... linie moartă de la 1 septembrie
    În numărul de ieri al ziarului "Unirea" vă prezentam care pot fi ur­mările nefaste pentru orașele Zlatna și Cugir, în situația în care pre­vederile Legii nr. 27 din 29.02.2004 (referitoare la contractele de în­chiriere pe care CFR le poate încheia pentru o parte din infra­structura neinteroperabilă) se vor pune în practică. După publicarea articolului am aflat că și cea de-a treia licitație publică pentru vân­zarea sau concesionarea liniilor Alba Iulia-Teiuș și Cugir-Șibot a "că­zut", așa că, de la 1 septembrie, stațiile secundare vor fi închise. As­ta înseamnă că pe traseele respective, care vor intra în con­servare, nu vor mai circula trenuri de persoane și trenuri de marfă. Indirect, 24 de trenuri nu vor mai circula pe rutele respective, iar peste 100 de oameni își vor pierde slujbele. Elevii, navetiștii și lo­calnicii vor fi obligați să renunțe la transportul pe calea ferată, iar transportul de mărfuri va fi la pământ. Singura soluție pentru ca ce­tățenii să mai poată circula cu trenul pe direcțiile amintite o repre­zintă introducerea trenurilor automotoare, pentru care costurile sunt mai reduse. Doar o acțiune politică susținută la nivel județean va mai putea schimba poate ceva, dacă nu, putem spune că Zlatna și Cu­girul au fost trecute pe linie moartă.
Florin ROMAN

Săptămâna viitoare
Poliția nu eliberează permise auto
    În perioada 2 - 6 august a.c., Inspectoratul județean de Poliție Al­ba (IPJ) nu va edita permise de conducere și certificate de înma­tri­culare auto, din cauza implementării unui nou sistem informatic de evi­dență a posesorilor acestor documente.
    Anunțul a fost făcut ieri, într-o conferință de presă, de purtătorul de cuvânt al IPJ Alba, Simona Guțu. Ea a precizat că solicitanții vor putea totuși să depună săptămâna viitoare actele necesare eliberării permiselor de conducere și taloanelor auto, dar documentele cerute vor fi ridicate cu o oarecare întârziere față de termenul obișnuit. De a­se­menea, de la ghișeele specializate ale IPJ Alba vor putea fi ri­dicate permisele auto și certificatele de înmatriculare pentru care șo­ferii au depus cereri înaintea datei de 2 august, a mai spus Si­mona Guțu.(R.G.)
Trist dar adevărat
12 la sută din populația județului primește ajutor social
    De la începutul anului și până în prezent, cele 77 de primării din județ, în baza legii venitului minim garantat, au plătit cu titlu de aju­tor social suma de 52,4 miliarde de lei. De această sumă au be­neficiat în total un număr de 45246 de persoane ceea ce reprezintă aproximativ 12 la sută din populația județului Alba. Numărul mediu lunar de beneficiari este de 8849, persoane din care plătiți în medie pe lună sunt 7541. Față de anul trecut, numărul de beneficiari a cres­cut cu 18 la sută.(R.J.)
Mureșul și Târnava în creștere
    Șeful Inspectoratului de Protecție Civilă Alba, maiorul Cornel O­prișa, ne-a informat că pe râurile Mureș și Târnave, debitele sunt în ușoară creștere. Deocamdată nu s-au atins cotele de inundații. Me­teo­rologii susțin că va ploua și astăzi, iar punctiform, cantitățile de precipitații pot ajunge la 40 de litri/metru pătrat. De mâine, aria plo­ilor se va restrânge treptat.(F.R.)
Apusenii se depopulează într-un ritm galopant
    Nu mai este un secret pentru nimeni că populația țării noastre scade într-un ritm cel puțin îngrijorător. Și mai cu seamă în zonele sărace și izolate, cum este cea a Munților Apuseni, din județul nos­tru. Un exemplu edificator în acest sens ne-a fost oferit de primarul Lucian Andreica, din Sohodol, care ne-a declarat că la școala din Poiana Sohodol se mai află în acest moment la școală doar... 6 copii. Acest aspect și faptul că, în 8 ani, în localitatea respectivă s-au înregistrat 40 de decese și doar 12 nașteri, ne demonstrează că acest ritm galopant de depopulare așteaptă elaborarea și aplicarea unor politici social-economice eficiente, cu aplicabilitate directă și urgentă. (I.H.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.