Actualitate
"Cruciada Moților"
Drumul lui Avram Iancu - drum național
    Organizația neguvernamentală a moților, Uniunea Munții Apuseni, începe la 1 august 2004 campania "Drumul lui Avram Iancu - drum național". Desfășurată sub deviza "NO, HAI" această adevărată cru­ciadă a moților are ca scop principal modernizarea la standarde eu­ro­pene a drumului dintre localitățile Mihoești - Vidra - Casa Iancului - Țebea (Mormântul lui Iancu) - Brad, fapt care poate deschide ex­celente perspective turistice și pentru localitățile situate lângă calea de acces la Casa Iancului și Muntele Găina.
    Campania va începe cu lobby-ul făcut în mediile politice din ju­de­țele cu populație moțească: Alba, Cluj, Arad, Hunedoara, Bihor, Ca­mera deputaților și Senatul României pentru trecerea acestui drum de la statutul de drum județean la cel de drum național și alocarea fondurilor necesare pentru reabilitarea lui în trei etape, începându-se cu drumul dintre Mihoești și comuna Avram Iancu.
    În opinia organizatorilor, Campania "Drumul lui Avram Iancu" va fi un adevărat test de patriotism, spirit național și fapte pentru toți poli­ticienii și toate formațiunile politice. Cu atât mai mult cu cât amarele cuvinte rostite cândva de Avram Iancu: "Făgăduieli au fost multe, făgăduieli au rămas toate" sunt și astăzi emblematice pentru modul în care "stăpânirea" tratează problemele moților din Munții Apuseni.
    Recent constituitul "Consiliu pentru Drumul lui Avram Iancu", a­vân­du-l ca președinte pe dr. Ioan Mihaiu Gligor, descendent al fa­miliei lui Avram Iancu, adresează tuturor celor care pot și vor să contribuie la realizarea acestui proiect următoarea chemare de la Vidra: "Vă chemăm să participați cu bucurie, mândrie și hotărâre la Cruciada pentru drumul redeșteptării naționale. Amu-i vremea fap­telor. NO, HAI!".
    Persoanele fizice și juridice care vor să sprijine acest demers (financiar, politic, lobby, membru activ), au la dispoziție următoarele posibilități de contact: www.motii.ro, e-mail: horia@motii.ro, tele­foa­ne: 0744/231943, 0258/786554.
Uniunea Munții Apuseni
Consiliul pentru Drumul lui Avram Iancu
Secretar executiv, Horia P. OARGA

Ultima zi de înscriere la Universitatea "1 Decembrie 1918"
    Astăzi este ultima zi de înscriere la majoritatea facultăților din ca­drul Universității "1 Decembrie 1918", singurele specializări la care nu mai pot fi depuse dosare fiind cele care presupun susținerea unor probe eliminatorii, deja încheiate. Potrivit datelor oficiale afișate la sediul instituției, ieri dimineață erau înscriși 3.622 de candidați, în calcul fiind luate primele două opțiuni la cele 25 de specializări pentru care s-au scos locuri la facultățile sau colegiul universitar din Alba Iulia. La Facultatea de Drept, de exemplu, sunt înscriși 214 candidați pentru 20 de locuri subvenționate, ceea ce înseamnă aproape 10 concurenți pe un loc. În schimb, pentru locurile cu taxă nu vor concura decât 97 de cadidați, fiind disponibile 120 de locuri. O concurență mare se prognozează și la Facultatea de Științe, specializarea economia comerțului, turismului și serviciilor. În acest caz, există 342 de opțiuni pentru cele 20 de locuri subvenționate, adică 17 pe un loc, la locurile cu taxă nu se poate vorbi încă de concurență, fiind vorba de numai 44 de candidați pe 60 de locuri, în timp ce pentru învățământul la distanță (IDD) vor concura 212 absolvenți de liceu pe 75 de locuri, adică raportul este de 3 la 1. La aceste specializări, media anilor de studiu în liceu va deține ponderea la ierarhizarea finală, media de bacalaureat contând doar 40 la sută.
    Foarte mulți tineri s-au înscris și la Facultatea de Istorie-Filologie, specializarea Istorie - Limba Engleză, practic fiind 6 concurenți pe un loc, pentru cele subvenționate. La Colegiul universitar, cea mai acerbă luptă pentru a deveni studenți se va da la economia co­merțului, pe cele 25 de locuri fiind înscriși deja 36 de candidați. Ie­rarhizarea rezultatelor va avea loc duminică, 1 august, candidații urmând să afle a doua zi dacă au fost sau admiși în rândul stu­den­ților.
Robert GHERGU

Uzina Mecanică Cugir, prădată de foști angajați
    Polițiștii au reușit joi, 29 iulie, să-i identifice pe presupușii autori ai mai multor spargeri comise în perioada 4 iunie-10 iulie a.c., la U­zina Mecanică Cugir (UMC), care au prădat sistematic una dintre secții. Potrivit poliției, este vorba de frații Constantin și Marius Gro­zav, din Săliștea, Nicolae Crețu, Vasile Groza și Ioan Stoiancu, din Cugir, și au vârste cuprinse între 24 și 34 de ani, unii dintre ei fiind disponibilizați recent de la UMC. În urma investigațiilor, polițiștii au stabilit că prima spargere au dat-o în 9 iunie, când cei 5 tineri, care cunoșteau foarte bine uzina, au pătruns în incinta secției băii de cromare, după ce au tăiat gratiile cu ajutorul unor foarfece speciale. Operațiunea s-a repetat în zilele 21 iunie și 10 iulie, de fiecare dată fiind sustrase bare de cupru, alamă și bronz de la utilajele folosite în procesul tehnologic, ceea ce a dus la stoparea producției. Barele fu­rate au fost transportate cu o mașină la centrele de colectare a ma­terialelor neferoase din localități învecinate orașului Cugir. Paguba creată UMC ca urmare a celor 3 furturi se ridică la 150 de milioane de lei, din care polițiștii au recuperat doar câteva bare găsite la lo­cuința unuia dintre tineri, cam 10 la sută din prejudiciul total. Cei 5 sunt cercetați în stare de libertate sub acuzația de furt calificat și riscă o condamnare cuprinsă între 3 și 15 ani de închisoare, mai ales că toți au antecedente penale. Poliția continuă cercetările pen­tru a stabili cu exactitate întreaga vinovăție a tinerilor, bănuindu-i și de săvârșirea altor ilegalități.
Robert GHERGU

Două miliarde de lei PUR (e) pentru Școala Ardeleană
    Consilierii județeni PUR vor iniția un proiect de hotărâre pentru alocarea sumei de două miliarde de lei pentru organizarea mani­fes­tărilor dedicate împlinirii a 250 de ani de la înființarea Școlii Arde­lene. Anunțul a fost făcut într-o conferință de presă de consilierul ju­dețean umanist Nicolae Pușcă. "Nu putem trece cu vederea acest eveniment, deoarece acesta a fost un moment de răscruce a istoriei românilor din Ardeal. Cum spunea un mare învățat, acestea, înainte de a fi școli confesionale, au fost școli naționale, au fost școala șco­lilor românești", a spus umanistul. Nicolae Pușcă a precizat că 1,5 miliarde de lei vor fi folosite pentru continuarea lucrărilor la sediul Bi­bliotecii orășenești din Blaj, aflată în curs de amenajare, iar restul banilor vor fi utilizați pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de manifestările omagiale.(R.G.)
Consiliul local Aiud a spus DA programului SAMTID
    Unul dintre cele mai importante programe care se derulează în a­cest moment în județul Alba este programul SAMTID. Spun se de­rulează, dar de fapt acum se pregătește încă derularea lui efectivă. Programul presupune crearea unui operator unic de apă și canali­za­re prin asocierea a 10 consilii locale și a Consiliului Județean în vede­rea obținerii fondurilor necesare pentru înbunătățirea infra­struc­turii și implicit a serviciilor oferite populației. O mare parte din finan­țarea necesară vine de la Uninea Europeană. Pentru crearea ope­ratorulu cerut de normele europene impuse prin program mai era necesar acordul Consiliului local Aiud. Vă mai amintiți că în pri­mă­vara acestui an la Aiud s-a tot dezbătut problema, dar nu s-a ajuns la nici un rezultat pozitiv. De aceea joi, noul consiliu local din mu­nicipiul Aiud a reluat dezbaterea și după mai multe discuții s-a reușit adoptarea hotărârii necesare. Directorul comercial al SC Apa CTTA - Ștefan Bardan a informat în cadrul unei conferințe de presă că în a­dop­tarea hotărârii primarul ales Horațiu Josan a avut un rol impor­tant. De asemenea tot joi la Alba Iulia însă a avut loc o întâlnire de lucru între reprezentanții SC Apa CTTA și ai administrației publice județene cu reprezentanții firmei consultante Halcrow - COWI. Tema discuțiilor a fost adoptarea modelului de contract de concesiune pe care partenerii în program trebuie să-l semneze, fiecare în parte pâ­nă la data de 31 octombrie.
Anca DINICĂ

La Valea Lungă,
Hoții de vin au fost prinși
    Aurel Rus, de 18 ani, un cioban din Valea Lungă, și Vasile Vitan, de 30 de ani, din Blaj, dar care locuiește în Copșa Mică, au fost identificați de poliție ca fiind presupușii autori ai unui furt comis chiar de Ziua Poliției. Potrivit poliției, cei doi tineri, fără teamă de lege sau de Dumnezeu, ar fi sustras în data de 25 martie a.c., când creștinii sărbătoresc Buna Vestire, cantitatea de 120 de litri de vin din pivnița lui Vasile Lața, din Valea Lungă, după ce au pătruns în imobil prin forțarea ușii de acces. Joi, 29 iulie, la mai bine de 4 luni de la co­miterea faptei, cei doi au fost identificați, urmând să fie cercetați sub acuzația de furt calificat. Așa cum era de așteptat, vinul nu a mai putut fi recuperat, păgubitul primind, în schimb, contravaloarea aces­tuia-3,6 milioane de lei. Cercetările continuă. (R.G.)
Conducerea CJ Alba își cumpără abonamente la meciurile Unirii
    Președintele CJ Alba, Teodor Atanasiu, vicepreședinții Ion Du­mi­trel și Nicolae Popa își vor achiziționa din banii lor abonamente la meciurile lui FC Unirea Alba Iulia în actuala ediție de campionat. "Le voi cere același lucru celor care ocupă funcții de conducere în CJ Alba, dar le vom lansa invitația și consilierilor județeni din oraș. Spe­răm să dăm un semnal pozitiv și să încurajăm lumea să-și cumpere abonamente. Acum sunt scaune pe care se poate sta, care vor fi numerotate iar locurile vor fi respectate", a spus liderul Consiliului Județean Alba, Teodor Atanasiu. (F.R.)
La Baia de Arieș,
Un tânăr a căzut de pe casă
    Dumitru M., de 33 de ani, din Baia de Arieș, a fost internat la Clinica de ortopedie din Cluj-Napoca, după ce a căzut joi după-a­miază de pe o casă, pe partea laterală stângă a corpului. El a fost transportat la Spitalul județean de Urgență din Alba Iulia, unde a ajuns în jurul orei 14.00, având politraumatisme în urma căderii de la înălțime. Surse medicale au declarat că pacientul a suferit o fractură cu deplasare la încheietura șoldului stâng și o fractură la antebrațul stâng, în apropierea palmei. Din cauza stării grave în care se afla, au spus sursele citate, tânărul a fost transferat la Clinica de orto­pedie din Cluj-Napoca, pentru a beneficia de îngrijiri medicale de spe­cialitate.(R.G.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.