Editorial
Alungarea din Rai
     Cu ceva timp în urmă am citit o pildă deosebit de interesantă. Cică, undeva, trăia un leneș. Era omul nostru atât de leneș încât alții îl spălau, îl îmbrăcau și-i dădeau de mâncare, încât el nu avea altceva de făcut decât să doarmă toată ziua. Într-o dimineață, pe fereastra larg deschisă a auzit, pentru a câta oară, dangătul clo­po­tului care chema enoriașii la slujbă. Ros de curiozitate, personajul nostru a deschis cu chiu cu vai un ochi, s-a dat jos din pat și a făcut un pas. L-a făcut apoi pe cel de-al doilea și... pe al treilea. Dar când să meargă mai departe l-a cuprins o lene așa de mare că a sărit înapoi între pernele moi. La scurt timp și-a dat obștescul sfârșit fiind înmormântat de aceiași oameni milostivi. Trupul a fost redat pământului, iar sufletul a ajuns la poarta Raiului, Sfântul Petru poftindu-l înăuntru. A zăbovit acolo vreme de trei ore și, când se bu­cura mai tare leneșul de Grădina înflorită, a venit iarăși Sfântul și l-a trimis în Iad. "De ce mă gonești, Doamne?", s-a smiorcăit leneșul. Petru l-a privit binevoitor și apoi i-a răspuns: "Cele trei ore cât ai stat în Rai reprezintă cei trei pași pe care i-ai făcut spre Biserică. Acum vezi ce-ai pierdut?".
    Mi-am amintit aceste frumoase cuvinte atunci când am privit pres­tația noilor primari aleși în urma scrutinului din iunie. Urmărind euforia ce a cuprins Alianța PNL-PD la aflarea rezultatelor de la ur­ne, sincer am crezut că se va produce o adevărată revoluție în admi­nistrația locală. Și vedeam birourile transformate în adevărate dormi­toare de campanie, secretariatele în bucătării, iar pe coridoare o forfotă cum n-a mai fost în legislatura recent încheiată, menită să demonstreze că dorința electoratului de schimbare va fi acoperită și în fapte. Însă, cel puțin deocamdată, lucrurile nu stau chiar așa.
    Probabil, luați prin surprindere de rezultatul alegerilor, noii primari s-au instalat comod în fotolii și încă mai savurează succesul. La ei se ajunge foarte greu prin barajul așezat la porțile primăriilor, sin­gurele contacte admise fiind audiențele (unde ajung tot cei aleși pe sprânceană!), conferințele de presă ori petițiile, care după lege tre­buie rezolvate în... 30 de zile! Nu mă așteptam ca în cele câteva zile de la instalare să facă minuni, dar măcar să-și anunțe obiec­tivele prioritare și cu realizare de scurtă durată. Să ia contact zilnic și direct cu realitățile orașelor și comunelor pe care le au în ad­ministrare, să stea de vorbă cu cetățenii pe stradă, în piețe și în parcuri, dacă la birou nu se lasă deranjați. Nimic din toate astea, deși erau datori. Ei, primarii PNL-PD au fost aleși ca o alternativă la PSD, reprezentând șansa unei schimbări și în toamnă, cu ocazia alegerilor generale.
    Dar, ca să nu înșele speranțele puse în ei, au mai puțin de cinci luni la dispoziție pentru a se dovedi profesioniști eficienți. Fiindcă alt­fel, Sfântul Petru, travestit în alegător, va veni negreșit și-i va scoate din Raiul în care se tolănesc acum. Mai devreme sau mai târ­ziu, proporțional cu pașii pe care i-a făcut fiecare pe drumul rea­lizării doleanțelor cetățenilor. O fi milostiv "Sfântul", dar numai cu cei care merită. Iar de pierdut știu ei ce pierd, mai bine decât noi...
Dumitru HENEGAR