Actualitate
Energie solară și eoliană pentru gospodăriile în care mai ard lămpile cu petrol
     În cadrul unei conferințe de presă, consilierul liberal Georgel Tu­dose a prezentat soluția pentru iluminarea celor circa 1500 de gos­podării din cătunele izolate care nu au curent electric. Conducerea CJ Alba a demarat negocieri cu Institutul de Cercetări și Proiectare Electrotehnică din București, în vederea folosirii unui grant cu finan­țare europeană. Cu banii UE vor fi montate numeroase "mori de vânt", așa cum am văzut mai ales în Olanda, care vor utiliza energie eoliană și solară. Prețul unei asemenea instalații este de circa 2500 de Euro, din care jumătate reprezintă finanțare nerambursabilă. "Di­ferența ar trebui suportată de beneficiari, adică de oameni, dar cum cei care locuiesc în zonele izolate nu au bani pentru așa ceva le-am cerut primarilor care doresc acest lucru, să inițiem parteneriate între consillile locale și CJ Alba. În acest fel, noi vom suporta cheltuielie. Cel mai important lucru este că cei care vor beneficia de serviciile noului sistem nu vor mai plăti niciodată factura de curent electric, ca­re oricum este foarte greu de suportat pentru mulți dintre conju­dețenii noștri", a spus președintele Consiliului Județean Alba, Teodor Atanasiu. Avantajele acestor sisteme sunt: costuri foarte mici în com­parație cu cele de conectare la sistemul național; întreținerea sis­temului este foarte simplă, practic nefiind necesare investiții pe o perioadă de 15-20 de ani; energia electrică nu costă nimic; gene­ratoarele solare și eoliene nu poluează; sistemul funcționează în­tregul an, indiferent de condițiile climaterice. Dezavantajul major con­stă în faptul că acest sistem asigură o putere instalată care poa­te fi utilizată doar pentru utilitățile casnice (iluminat, frigider, tele­vizor, radio). Un asemenea sistem poate genera o putere de 600 W , care asigură funcționarea a 25 de becuri economice de 100 de W fiecare, a unui Tv, unui frigider și a unui aparat de radio.
    Având în vedere faptul că în Alba mai sunt circa 100 de cătune neelectrificate, soluția propusă de Georgel Tudose pare una care poate rezolva problema. Mai ales că județul Alba nu prea are bani de investiții, iar mai bine de jumătate din suprafață o reprezintă regiunea muntoasă, greu accesibilă.
Florin ROMAN

În opinia vicepreședintelui CJ Alba, Nicolae Popa
DGPDC Alba aruncă banii publici pe apa sâmbetei
•PSD amenințat că-i va fi reziliat contractul de în­chiriere
      Într-o verificare efectuată la imobilul aparținând Consiliului jude­țean Alba, fosta OCOTA, s-au constatat neregului în administrarea banului public. Neglijențele în lanț au plecat încă de la preda­rea-pre­luarea acestui spațiu unde în data de 6 decembrie 2003 trebuia să se mute Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului. Dar, fiindcă această operațiune s-a făcut superficial fără respectarea legii, Consiliul județean Alba trebuie să plătească nejustificat către SC Dalkia 23 milioane de lei pentru căldură, pentru o lună, în condițiile în care preluarea efectivă s-a făcut în 12 ianuarie 2004. "Și ca să nu se dezmintă, cei de la Direcția Copilului, printr-o organizare de­fectuoasă a licitației privind repararea imobilului, nu s-au putut muta în imobilul respectiv deoarece a intervenit disputa în instanță, în timp ce noi, Consiliul județean Alba, plătim pentru chirie aproximativ 30 de milioane de lei pe lună, iar la căldură alte 11 milioane pe lună. Cu alte cuvinte, circa 40 de milioane de lei au fost cheltuiți de Direcția Copilului fără ca cineva să se întrebe dacă este bine sau nu. Mai mult, PSD a închiriat tot etajul II al imobilului respectiv în plus față de lege cu aproximativ 120 mp. Urmează ca în zilele următoare să reziliem aceste contracte de închiriere. Iată doar câteva mostre despre modul în care s-au folosit banii publici și ne plângem că nu avem, dar și când ai avem nu îi folosim judicios. Se impun măsuri ferme tuturor instituțiilor coordonate de Consiliul județean Alba care trebuie să justifice fiecare leu cheltuit, iar cei care încalcă legea să răspundă și să dea socoteală în fața ei", a declarat vicepreședintele CJ Alba, Nicolae Popa. (F.R.)
În județul Alba mai funcționează... o singură macara
     macaraCei care au prins vremurile de dinainte de 1989 își amintesc pro­babil de cum arătau șantierele. Cu forfotă mare, cu muncitori ca­re lucrau de zor și cu maca­rale care se vedeau, vorba ro­mâ­nului, de la o poștă. Se con­struia în draci, deși românul răb­da de foame. Construcțiile au mers într-un ritm galopant și acum avem pe unde locui. Că dacă ne lăsam după tovarășii ce ne-au condus după 1989, pe­rioadă în care s-au construit doar câteva mii de apartamente în toată țara, era vai de capul nos­tru. Nici nu mai avem con­structori valoroși. Cei mai buni au plecat din țară, iar cei care au rămas sunt prost plătiți și nu le mai prea vine să muncească. Distrugerea șantierelor a însemnat și distrugerea bazelor materiale. S-a furat pe rupte, iar numeroase utilaje au fost vândute pe nimic sau la fier vechi. Au mai rămas doar "fantomele". În județul Alba, în picioare a mai rămas o singură macara. Ultimul exponat funcțional de acest gen mai poate fi văzut lângă hotelul "Parc" din Alba Iulia și aparține SC Albacons SA Alba Iulia. Altădată, "berzele" împânzeau județul, acum...
Florin ROMAN

ARO furat și avariat la Bistra
     Polițiștii din Câmpeni au stabilit că Florin Macarie, de 31 de ani, din Dâmbureni - Bistra, a sustras în 30 iulie a.c., o autoutilitară ARO, aparținând lui Constantin Adam, parcată în satul Lipaia de Sus-Bistra. Mașina a fost găsită de polițiști pe strada Valea Bistrii din Câmpeni, la circa 4 kilometri de locul de unde fusese furată. Autoturismul ARO avea caroseria din față și din spate avariată. Îm­potriva lui Macarie, polițiștii au demarat urmărirea penală sub as­pectul săvârșirii de furt calificat. În continuare se efectuează cer­cetări. (N.I.T.)
Listele PSD vor trebui să cuprindă și femei
•Organizația de femei Alba PSD a avut rezultate bune la alegerile locale
      Recent la București a avut loc Reuniunea Națională a Femeilor din PSD la care din partea județului Alba au participat Ion Ileana - președinta organizației de femei a PSD, Elvira Andronescu - con­silier județean, Doina Harda - consilier local, Lenuța Bubur - primar Crăciunel, Mariana Făgăraș - consilier local Sebeș și Adriana Mihon - vicepreședinte OF PSD Alba. Printre temele discutate împreună cu președintele PSD Adrian Năstase s-au regăsit "modelul european al femeii în politică", "profesionalizarea activității politice a femeii" și nu în ultimul rând s-a făcut o prezentare a proiectului alegerilor pre­liminare din PSD. Referitor la acest din urmă subiect d-na Ion Ileana ne-a precizat faptul că lista pentru alegerile parlamentare, în com­ponența sa finală, va trebui să cuprindă 25% femei și 30% tineri cu vârsta până la 35 de ani. Se pare că acest raport va trebui respectat și în ceea ce privește locurile eligibile.
    În altă ordine de idei, de menționat faptul că Organizația de Femei a PSD Alba se situează în prima jumătate a organizațiilor la nivel național din punct de vedere al aleșilor locali, fiind vorba despre 2 primari, 31 de consilieri locali și 3 consilieri județeni. De asemenea, de precizat că astăzi va avea loc o importantă ședință a organizației județene de femei care ar putea aduce unele modificări în structurile de conducere.(R.J.)
Șoferii ilegaliști, amendați
     Cadrele Serviciului Poliție Rutieră Alba au ieșit din nou în stradă în week-end-ul trecut pentru a preveni eventualele accidente provo­cate de depășirile de viteză și alte ilegalități comise de participanții la trafic. Polițiștii au aplicat 442 de sancțiuni contravenționale și au ridicat 8 permise. Pe seama șoferilor care au încălcat legea s-a colectat la bugetul statului suma de 342,5 milioane de lei, bani pro­veniți din amenzile aplicate. (N.I.T.)
Primvicele PRM în Alba
     Duminică, 1 august a.c. primvicepreședintele PRM, domnul Cor­neliu Ciontu, a efectuat o vizită în județul Alba. Deși această vizită a avut și caracter personal, domnul Corneliu Ciontu s-a întâlnit cu pre­ședintele filialei PRM Alba, deputatul Emil Crișan, întrevederea dintre cei doi durând mai multe ore. În timpul acestei întâlniri s-a dis­cutat despre problemele generale ale filialei, despre recenta de­misie a unui consilier județean al PRM și mai ales despre criteriile obligatorii ce trebuie respectate de către comisia de cadre a filialei în nominalizarea candidaților pentru alegerile generale din toamna acestui an.
    Discuțiile s-au desfășurat într-o atmosferă deosebit de cordială, fapt ce demonstrează că liderul PRM Alba este deosebit de apreciat și agreat de conducerea centrală de partid. (Biroul de presă al PRM Alba)
La Zlatna se arată
Un investitor de... milioane de euro!
     Vicepreședintele CJ Alba, umanistul Nicolae Popa, a declarat ieri în cadrul unei conferințe de presă că PUR (s-l) Alba sprijină e­forturile primarului liberal al orașului Zlatna, Silviu Ponoran, de a re­lansa economia în zonă. "Mi s-a confirmat faptul că în 17 august va sosi la Zlatna o delegație a unor investitori din Austria. Aceștia in­ten­ționează să deschidă aici o afacere de 10 milioane de euro, res­pectiv în domeniul fabricărilor europaleților" a dezvăluit Popa. Mai mult, s-ar părea că primăria Zlatna este dispusă să le vândă aus­triecilor 6 hectare de teren pentru demararea investiției. Este primul semn că, deja, campania de sensibilizare a politicului, lansată săp­tămâna trecută de Primăria Zlatna, are ecou! (N.I.T.)
Pensionar accidentat pe trecerea pentru pietoni
     Luni, 2 august, ora 21.30, Gheorghe Berki, un pensionar de 62 de ani din Alba Iulia, a fost lovit de un ARO în timp ce traversa Bulevardul Republicii din municipiu, pe trecerea pentru pietoni, prin loc marcat corespunzător. Berki a fost surprins și accidentat de au­toutilitara ARO condusă de Vasile Luca, de 56 de ani, mecanic. Victima a fost diagnosticată la spitalul județean Alba cu fracturi ale coastelor 4 și 5, traumatisme în zona capului și partea stângă a cla­viculei. Celor doi le-au fost recoltate probe biologice în vederea sta­bi­lirii alcoolemiei. Poliția rutieră Alba Iulia continuă cercetările. (N.I.T.)
Președintele CJ Alba are
Consilier pe probleme de imagine
     Începând de ieri, președintele Consiliului Județean Alba, Teodor Atanasiu, are un consilier pe probleme de imagine. Președintele A­ta­nasiu a prezentat-o ieri ziariștilor pe Ada Tocaciu, originară din Aiud, în cadrul unei conferințe de presă. Tânăra consilieră nu este plătită de Consiliul Județean Alba pentru acest post. Ada Tocaciu a fost cea care l-a consiliat în campania electorală și pe actualul pri­mar al Aiudului, Mihai Horațiu Josan.(F.R.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.