Energie solară și eoliană pentru gospodăriile în care mai ard lămpile cu petrol
În cadrul unei conferințe de presă, consilierul liberal Georgel Tudose a prezentat soluția pentru iluminarea celor circa 1500 de gospodării din cătunele izolate care nu au curent electric. Conducerea CJ Alba a demarat negocieri cu Institutul de Cercetări și Proiectare Electrotehnică din București, în vederea folosirii unui grant cu finanțare europeană. Cu banii UE vor fi montate numeroase "mori de vânt", așa cum am văzut mai ales în Olanda, care vor utiliza energie eoliană și solară. Prețul unei asemenea instalații este de circa 2500 de Euro, din care jumătate reprezintă finanțare nerambursabilă. "Diferența ar trebui suportată de beneficiari, adică de oameni, dar cum cei care locuiesc în zonele izolate nu au bani pentru așa ceva le-am cerut primarilor care doresc acest lucru, să inițiem parteneriate între consillile locale și CJ Alba. În acest fel, noi vom suporta cheltuielie. Cel mai important lucru este că cei care vor beneficia de serviciile noului sistem nu vor mai plăti niciodată factura de curent electric, care oricum este foarte greu de suportat pentru mulți dintre conjudețenii noștri", a spus președintele Consiliului Județean Alba, Teodor Atanasiu. Avantajele acestor sisteme sunt: costuri foarte mici în comparație cu cele de conectare la sistemul național; întreținerea sistemului este foarte simplă, practic nefiind necesare investiții pe o perioadă de 15-20 de ani; energia electrică nu costă nimic; generatoarele solare și eoliene nu poluează; sistemul funcționează întregul an, indiferent de condițiile climaterice. Dezavantajul major constă în faptul că acest sistem asigură o putere instalată care poate fi utilizată doar pentru utilitățile casnice (iluminat, frigider, televizor, radio). Un asemenea sistem poate genera o putere de 600 W , care asigură funcționarea a 25 de becuri economice de 100 de W fiecare, a unui Tv, unui frigider și a unui aparat de radio.
Având în vedere faptul că în Alba mai sunt circa 100 de cătune neelectrificate, soluția propusă de Georgel Tudose pare una care poate rezolva problema. Mai ales că județul Alba nu prea are bani de investiții, iar mai bine de jumătate din suprafață o reprezintă regiunea muntoasă, greu accesibilă.
Florin ROMAN
În opinia vicepreședintelui CJ Alba, Nicolae Popa
DGPDC Alba aruncă banii publici pe apa sâmbetei
PSD amenințat că-i va fi reziliat contractul de închiriere
Într-o verificare efectuată la imobilul aparținând Consiliului județean Alba, fosta OCOTA, s-au constatat neregului în administrarea banului public. Neglijențele în lanț au plecat încă de la predarea-preluarea acestui spațiu unde în data de 6 decembrie 2003 trebuia să se mute Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului. Dar, fiindcă această operațiune s-a făcut superficial fără respectarea legii, Consiliul județean Alba trebuie să plătească nejustificat către SC Dalkia 23 milioane de lei pentru căldură, pentru o lună, în condițiile în care preluarea efectivă s-a făcut în 12 ianuarie 2004. "Și ca să nu se dezmintă, cei de la Direcția Copilului, printr-o organizare defectuoasă a licitației privind repararea imobilului, nu s-au putut muta în imobilul respectiv deoarece a intervenit disputa în instanță, în timp ce noi, Consiliul județean Alba, plătim pentru chirie aproximativ 30 de milioane de lei pe lună, iar la căldură alte 11 milioane pe lună. Cu alte cuvinte, circa 40 de milioane de lei au fost cheltuiți de Direcția Copilului fără ca cineva să se întrebe dacă este bine sau nu. Mai mult, PSD a închiriat tot etajul II al imobilului respectiv în plus față de lege cu aproximativ 120 mp. Urmează ca în zilele următoare să reziliem aceste contracte de închiriere. Iată doar câteva mostre despre modul în care s-au folosit banii publici și ne plângem că nu avem, dar și când ai avem nu îi folosim judicios. Se impun măsuri ferme tuturor instituțiilor coordonate de Consiliul județean Alba care trebuie să justifice fiecare leu cheltuit, iar cei care încalcă legea să răspundă și să dea socoteală în fața ei", a declarat vicepreședintele CJ Alba, Nicolae Popa.
(F.R.)
În județul Alba mai funcționează... o singură macara

Cei care au prins vremurile de dinainte de 1989 își amintesc probabil de cum arătau șantierele. Cu forfotă mare, cu muncitori care lucrau de zor și cu macarale care se vedeau, vorba românului, de la o poștă. Se construia în draci, deși românul răbda de foame. Construcțiile au mers într-un ritm galopant și acum avem pe unde locui. Că dacă ne lăsam după tovarășii ce ne-au condus după 1989, perioadă în care s-au construit doar câteva mii de apartamente în toată țara, era vai de capul nostru. Nici nu mai avem constructori valoroși. Cei mai buni au plecat din țară, iar cei care au rămas sunt prost plătiți și nu le mai prea vine să muncească. Distrugerea șantierelor a însemnat și distrugerea bazelor materiale. S-a furat pe rupte, iar numeroase utilaje au fost vândute pe nimic sau la fier vechi. Au mai rămas doar "fantomele". În județul Alba, în picioare a mai rămas o singură macara. Ultimul exponat funcțional de acest gen mai poate fi văzut lângă hotelul "Parc" din Alba Iulia și aparține SC Albacons SA Alba Iulia. Altădată, "berzele" împânzeau județul, acum...
Florin ROMAN
ARO furat și avariat la Bistra
Polițiștii din Câmpeni au stabilit că Florin Macarie, de 31 de ani, din Dâmbureni - Bistra, a sustras în 30 iulie a.c., o autoutilitară ARO, aparținând lui Constantin Adam, parcată în satul Lipaia de Sus-Bistra. Mașina a fost găsită de polițiști pe strada Valea Bistrii din Câmpeni, la circa 4 kilometri de locul de unde fusese furată. Autoturismul ARO avea caroseria din față și din spate avariată. Împotriva lui Macarie, polițiștii au demarat urmărirea penală sub aspectul săvârșirii de furt calificat. În continuare se efectuează cercetări.
(N.I.T.)
Listele PSD vor trebui să cuprindă și femei
Organizația de femei Alba PSD a avut rezultate bune la alegerile locale
Recent la București a avut loc Reuniunea Națională a Femeilor din PSD la care din partea județului Alba au participat Ion Ileana - președinta organizației de femei a PSD, Elvira Andronescu - consilier județean, Doina Harda - consilier local, Lenuța Bubur - primar Crăciunel, Mariana Făgăraș - consilier local Sebeș și Adriana Mihon - vicepreședinte OF PSD Alba. Printre temele discutate împreună cu președintele PSD Adrian Năstase s-au regăsit "modelul european al femeii în politică", "profesionalizarea activității politice a femeii" și nu în ultimul rând s-a făcut o prezentare a proiectului alegerilor preliminare din PSD. Referitor la acest din urmă subiect d-na Ion Ileana ne-a precizat faptul că lista pentru alegerile parlamentare, în componența sa finală, va trebui să cuprindă 25% femei și 30% tineri cu vârsta până la 35 de ani. Se pare că acest raport va trebui respectat și în ceea ce privește locurile eligibile.
În altă ordine de idei, de menționat faptul că Organizația de Femei a PSD Alba se situează în prima jumătate a organizațiilor la nivel național din punct de vedere al aleșilor locali, fiind vorba despre 2 primari, 31 de consilieri locali și 3 consilieri județeni. De asemenea, de precizat că astăzi va avea loc o importantă ședință a organizației județene de femei care ar putea aduce unele modificări în structurile de conducere.
(R.J.)
Șoferii ilegaliști, amendați
Cadrele Serviciului Poliție Rutieră Alba au ieșit din nou în stradă în week-end-ul trecut pentru a preveni eventualele accidente provocate de depășirile de viteză și alte ilegalități comise de participanții la trafic. Polițiștii au aplicat 442 de sancțiuni contravenționale și au ridicat 8 permise. Pe seama șoferilor care au încălcat legea s-a colectat la bugetul statului suma de 342,5 milioane de lei, bani proveniți din amenzile aplicate.
(N.I.T.)
Primvicele PRM în Alba
Duminică, 1 august a.c. primvicepreședintele PRM, domnul Corneliu Ciontu, a efectuat o vizită în județul Alba. Deși această vizită a avut și caracter personal, domnul Corneliu Ciontu s-a întâlnit cu președintele filialei PRM Alba, deputatul Emil Crișan, întrevederea dintre cei doi durând mai multe ore. În timpul acestei întâlniri s-a discutat despre problemele generale ale filialei, despre recenta demisie a unui consilier județean al PRM și mai ales despre criteriile obligatorii ce trebuie respectate de către comisia de cadre a filialei în nominalizarea candidaților pentru alegerile generale din toamna acestui an.
Discuțiile s-au desfășurat într-o atmosferă deosebit de cordială, fapt ce demonstrează că liderul PRM Alba este deosebit de apreciat și agreat de conducerea centrală de partid.
(Biroul de presă al PRM Alba)
La Zlatna se arată
Un investitor de... milioane de euro!
Vicepreședintele CJ Alba, umanistul Nicolae Popa, a declarat ieri în cadrul unei conferințe de presă că PUR (s-l) Alba sprijină eforturile primarului liberal al orașului Zlatna, Silviu Ponoran, de a relansa economia în zonă. "Mi s-a confirmat faptul că în 17 august va sosi la Zlatna o delegație a unor investitori din Austria. Aceștia intenționează să deschidă aici o afacere de 10 milioane de euro, respectiv în domeniul fabricărilor europaleților" a dezvăluit Popa. Mai mult, s-ar părea că primăria Zlatna este dispusă să le vândă austriecilor 6 hectare de teren pentru demararea investiției. Este primul semn că, deja, campania de sensibilizare a politicului, lansată săptămâna trecută de Primăria Zlatna, are ecou!
(N.I.T.)
Pensionar accidentat pe trecerea pentru pietoni
Luni, 2 august, ora 21.30, Gheorghe Berki, un pensionar de 62 de ani din Alba Iulia, a fost lovit de un ARO în timp ce traversa Bulevardul Republicii din municipiu, pe trecerea pentru pietoni, prin loc marcat corespunzător. Berki a fost surprins și accidentat de autoutilitara ARO condusă de Vasile Luca, de 56 de ani, mecanic. Victima a fost diagnosticată la spitalul județean Alba cu fracturi ale coastelor 4 și 5, traumatisme în zona capului și partea stângă a claviculei. Celor doi le-au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. Poliția rutieră Alba Iulia continuă cercetările.
(N.I.T.)
Președintele CJ Alba are
Consilier pe probleme de imagine
Începând de ieri, președintele Consiliului Județean Alba, Teodor Atanasiu, are un consilier pe probleme de imagine. Președintele Atanasiu a prezentat-o ieri ziariștilor pe Ada Tocaciu, originară din Aiud, în cadrul unei conferințe de presă. Tânăra consilieră nu este plătită de Consiliul Județean Alba pentru acest post. Ada Tocaciu a fost cea care l-a consiliat în campania electorală și pe actualul primar al Aiudului, Mihai Horațiu Josan.
(F.R.)