Prima pagină Ediția din: 4.8.2004
Pentru a intra în grațiile maicii Rusia
Separatiștii transnistreni au condamnat la moarte școlile cu grafie în limba latină
     TiraspolIeșirea de sub controlul Chișinăului a întregii regiuni trans­nistrene separatiste a deter­mi­nat ca autoritățile tiraspolene să le refuze copiilor moldoveni din satele și orașele din stânga Nis­trului dreptul de a vorbi și a scri­e în limba maternă, limba româ­nă. Pentru a obține licența de func­ționare, șapte școli moldo­venești, din cele peste 50, au fost nevoite să se declare "străine" ca să-și poată continuă acti­vi­tatea în limba română. Celelalte au fost forțate să renunțe la grafia latină și să funcționeze în așa-zisa "limbă moldovenească", cu grafie chirilică. Cele șapte instituții românești, "străine" pe teritoriul Trans­nistriei, au fost luate în subordinea sa de Ministerul Educației de la Chișinău. Școlile "moldovenești" se află la discreția Tiraspolului. Și unele, și altele sunt, însă, deopotrivă amenințate de regimul trans­nistrean, în unele situații fiind tratate ca niște ostatice. După prelu­area puterii la Chișinău de către comuniști, în februarie 2001, și eșu­area negocierilor dintre nou-instalatul președinte Voronin și condu­cerea autoproclamatei republici moldovenești nistrene (r.m.n.) a pro­vocat, în septembrie același an, un nou val de presiuni asupra șco­lilor românești din Transnistria. După ce timp de zece ani nu fă­cuseră nimic pentru îmbunătățirea stării lor materiale, autoritățile locale au pretins că respectivele școli nu-și mai puteau reînnoi licențele de funcționare, întrucât nu dispuneau de condiții elementare de învățământ. O metodă de a-i ține pe moldovenii din Transnistria departe de civilizație sunt așa-zisele școli moldovenești (32 la nu­măr) și cele mixte, 15 la număr, în care învață 12.000 de copii. Acestea, pe lângă faptul că predau în grafie chirilică, duc lipsă acută de cadre calificate. Elevii continuă să învețe istoria și geografia URSS - a unui stat dispărut de pe toate hărțile, dar rămas cu încăpățânare în planurile de învățământ din Transnistria. Istoria Ro­mânilor este interzisă. În comparație cu ei, elevii din școlile rusești au nu numai condiții mai bune de studii, dar și programe și manuale noi. Așa că moldovenii transnistreni, practic, nu au de ales - ei tre­buie să rămână în așa-zisele școli moldovenești, care le asigură un nivel subdezvoltat, ori să le abandoneze și să se înscrie în școlile ruse. În 31 mai 2002 a fost închisă singura școală în limba română din Grigoriopol. După doi ani de presiuni și șicane, în 15 iulie a.c., clădirea școlii nr. 20 Tiraspol - singura instituție de învățământ cu predare în baza grafiei latine din oraș - a fost devastată și sigilată de miliția transnistreană. În 20 iulie, funcționari de la direcția de învățământ din Tighina, păziți de milițieni, au încercat să sigileze Liceul "Alexandru cel Bun". În 26 iulie a fost închisă școala-internat pentru copii orfani din Tighina, iar în 29 iulie a fost luat cu asalt liceul românesc din Râbnița, profesorii care au opus rezistență fiind cio­măgiți de forțele de ordine și trimiși în judecată.
    În opinia șefului departamentului afacerilor externe de la Tiraspol, Valeri Lițkai, chestiunea școlilor închise nu constituie decât un pre­text pentru Republica Moldova de a trece rapid la sancțiuni eco­no­mice impuse autoproclamatei republici nistrene. Același Lițkai sem­nase anterior condamnarea la moarte a școlilor moldovenești din Transnistria, catalogându-le drept "capuri de pod" ale ofensivei ideo­logice a Chișinăului împotriva transnistrenilor. În acest context, a­ces­ta și-a exprimat pe față dorința de aderare la "maica Rusia", pe baza unui referendum, în condițiile în care Republica Moldova a re­fuzat să semneze planul rusesc de soluționare a conflictului trans­nistrean. De altfel, republica separatistă transnistreană a făcut primii pași în recunoașterea internațională, emițând deja zilele trecute, la Tiraspol, un act normativ privind înființarea a două ambasade, la Kiev și la Moscova. Actul marchează orientarea rusofilă a liderului de la Tiraspol - Igor Smirnov - și definește desprinderea definitivă de Re­publica Moldova, care a eșuat în toate negocierile de federalizare a regiunii în discuție. La 1 august au intrat în vigoare sancțiunile eco­nomice impuse Transnistriei de Republica Moldova. În 2 august, Transnistria a început războiul comercial cu Republica Moldova, Ti­raspolul amenințând cu blocarea furnizării de gaz metan și elec­tricitate. Kievul a protestat dur (și formal?), pentru prima dată, față de campania de purificare lingvistică a Tiraspolului. Pe fondul aces­tor convulsii geo-politice, pentru românii moldoveni din regiune, a­ceas­ta înseamnă implacabil începutul sfârșitului...
Nicoleta IDITA-TOMUȚA

Cetatea Marii Uniri întinerește!
     clădireLa Alba Iulia lucrările de restaurare a diferitelor monumente is­torice s-au înmulțit în ultimii ani, fapt care nu poate decât să ne bucure. La Poarta a IV-a a Ce­tă­ții se lucrează la refacerea zi­dăriei exterioare și la drenul pen­tru apele pluviale. În curând turiștii, dar și albaiulienii vor pu­tea admira un segment al Ce­tății așa cum arăta în urmă cu 300 de ani, la momentul con­struc­ției. (A.D.)
Invitație la mitingul zlătnenilor:
Politicieni, ajutaȚi Zlatna!
     Primăria Zlatna, Consiliul Local Zlatna, Comitetul pentru re­naș­terea Zlatnei vă invită să participați la mitingul care se va organiza în centrul orașului Zlatna, sâmbătă, 7 august, sub deviza "Politicieni, ajutați Zlatna!".
    La miting, care începe la ora 11.00 în centrul orașului, sunt invitați să participe prefectul județului Alba, președintele Consiliului județean Alba, președinții tuturor partidelor din Zlatna și din județul Alba, toți parlamentarii din Alba, reprezentanți ai ministerelor care au atribuții legate de Zlatna.
    Înaintea începerii mitingului, la ora 10.30, la Primăria Zlatna se va desfășura o conferință de presă susținută de organizatori și invitați.
    Vă mulțumim pentru interesul și profesionalismul reportajelor dvs. realizate despre atât de tristul nostru oraș, Zlatna. (Biroul de presă al Primăriei Zlatna)
10 scări de bloc din Alba Iulia au rămas fără apă potabilă
     Încă de săptămâna trecută câteva asociații de proprietari din municipiul Alba Iulia au primit ultimul avertisment din partea SC Apă-Canal Alba Iulia, societatea care furnizează apa potabilă. Avertismentul era determinat de marile datorii pe care asociațiile amintite le-au acumulat la plata acestui serviciu. Unele dintre aceste asociații s-au mobilizat și au mai plătit din datorii, dar altele... Ori acestea din urmă sunt cele cu probleme. Așa cum le-a promis con­ducerea SC Apa-Canal Alba Iulia a sistat de ieri, 3 august, fur­ni­zarea apei potabile la 10 scări de bloc din trei asociații de proprietari. Este vorba despre blocul C1B din Asociația de pro­prietari "Unirea", Asociația de proproietari M2 integral și blocurile 29A, 30A, B, C, D, și 31A, B, C din cadrul Asociației de proprietari nr. 11. Reluarea furnizării apei potabile este condiționată de plata facturilor restante. (A.D.)
Apel din partea PSD Alba pentru sprijinirea sinistraților
     Conducerea PSD Alba a decis să facă un apel către toți membrii săi, simpatizanții și cetățenii din județ în vederea acordării de sprijin persoanelor afectate de inundațiile care s-au produs în unele zone ale țării. Acest sprijin ar consta în oferirea de bunuri, respectiv alimente, îmbrăcăminte, materiale de construcții, obiecte de uz cas­nic sau depunerea unor sume de bani într-un cont special destinat persoanelor sinistrate. Organizațiile municipale, orășenești și comu­nale vor asigura colectarea bunurilor oferite pentru a fi distribuite de urgență cetățenilor afectați. Biroul Executiv județean va monitoriza întreaga acțiune, luându-se operativ măsurile corespunzătoare.(R.J.)
Lefuri mari la SAMTID
     Unitatea de management care se ocupă de implementarea pro­gramului SAMTID în județul Alba are responsabilitatea de a gestiona o finanțare europeană de circa 13 milioane de Euro, bani care să recunoaștem nu sunt deloc puțini. După modelul occidental, la o ase­menea investiție se va lucra cu personal puțin, adică 4 persoane, dar bine plătit. Managerul de proiect Gabriela Voișan va primi o leafă de circa 700-1000 de Euro, în timp ce ceilalți trei salariați vor încasa între 300 și 500 de Euro.(F.R.)
Accident la Târsa
Un moț a murit strivit de tractor
     Începutul acestei săptămâni a însemnat și o moarte tragică pentru un tânăr moț din satul Târsa, comuna Avram Iancu. Victima se numește Nicodim Fiț, de 34 de ani. Bărbatul s-a răsturnat cu un tractor de pe drum într-o grădină de la o înălțime de circa 6 metri. În urma rostogolirii, tractorul a căzut pe corpul tânărului, zdrobindu-i capul. Bietul om a murit pe loc.(F.R.)
Cugirul sub ape
     În cursul după-amiezii de ieri, o ploaie torențială a inundat în câteva minute 10 străzi din Cugir. Efectele ploii abundente au fost agravate de colmatarea rețelei de canalizare a orașului. Mai trebuie spus că ploile de ieri au mai dus la inundarea 6 anexe gospodărești dar și a curților, iar un pod și un podeț au fost colmatate. (F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.