Editorial
Republica Moldova între șovăială și conflict
     Asistăm acum la cel mai tensionat moment al relațiilor dintre Chi­șinău și Tiraspol de după războiul din urmă cu 12 ani. Sem­na­lele privind înrăutățirea situației românilor din stânga Nistrului s-au agravat constant, atingând apogeul odată cu decizia de închidere a șco­lilor românești de pe teritoriul autoproclamatei republici Trans­nistria. Blocarea căii ferate care face legătura dintre Chișinău, Tiras­pol și regiunile din sudul Republicii Moldova, a șoselelor și inten­sificarea controalelor și acțiunilor antiromânești sunt semnele unui conflict care stă să izbucnească. Această probabilitate este evi­dențiată și de ultimul raport al organizației europene Crisis Watch, care arată că "Moldova este o țară cu risc mare de conflict". Si­tuația social-politică s-a agravat în ultima lună într-un ritm galopant, aducând Republica Moldova în pragul războiului. Cauza principală stă în neputința administrației de la Chișinău de a rezolva de-a lun­gul atâtor ani criza transnistreană, creându-se premisele pericu­loa­se ale instituirii unui status-quo prin existența de facto a republicii de la Tiraspol, chiar dacă ea nu este recunoscută pe plan diplo­matic. Față de acest punct s-au făcut și pași înapoi odată cu sus­pendarea participării Chișinăului la negocierile privind situația din Transnistria și cu acțiunile de închidere a școlilor în limba română.
    Că nici Chișinăul, nici Bucureștiul n-au știut să găsească cele mai bune soluții este acum un fapt evident. Ambele guverne s-au lăsat indimidate ba de prezența Armatei a 14-a ruse în Transnistria, ba de presiunile diplomatice ale Moscovei sau Kievului, favorizate de inexistența unor tratate bilaterale de bază. Lucrurile s-au schim­bat acum atât din acest punct de vedere, cât și din cel al contex­tului internațional în care evoluează toți actorii acestei triste piese. România a devenit membru al NATO astfel încât ar trebui să-și mai piardă din timorare. Rusia își dorește un parteneriat privilegiat cu NATO și-i va fi destul de greu să-l obțină acționând împotriva inte­reselor unui stat membru al Alianței. România se află în pragul ade­rării la Uniunea Europeană, spre care tind, chiar dacă într-un viitor destul de incert, Republica Moldova dar mai ales Ucraina. Astfel se explică și poziția extrem de dură pe care Kievul a luat-o față de au­toritățile de la Tiraspol, fapt ce constituie o premieră. În plus nimeni nu dorește un război în apropierea propriilor granițe, indiferent de ac­țiunile de intimidare la care se dedă. Doar obraznicul mănâncă praz­nicul, mai ales dacă găsește oponenți șovăielnici și dez­or­ganizați. Pentru că deocamdată nu putem cataloga altfel plecarea în concediu a președintelui Republicii Moldova Vladimir Voronin. In­di­ferent cine ce ți-ar sugera, ca președinte, dacă dorești binele celor pe care-i conduci, lupți pentru ei. Nu este și cazul domnului Voro­nin, care probabil că-și va prelungi concediul până la... noi ordine. Și tot ca acțiune la ordin interpretăm și amenințarea cu sancțiuni economice pe care a lansat-o guvernul de la Chișinău înrăutățind și mai mult situația.
    În ce ne privește pe noi, spuneam la începutul acestor rânduri că "asistăm" la deterioarea situației din Transnistria. Chiar asta facem, asistăm și declarăm tot felul de lucruri fără a acționa concret, pe căi diplomatice. A-l înțelege și deplânge pe fratele tău aflat în necaz e frumos, a-l ajuta este remarcabil!
Anca DINICĂ