Curier județean
Schimbarea la față
     Spre deosebire de sărbătorile Sfinților, care în cele mai multe ca­zuri conțin și o notă de dramatism, izvorât din sfârșitul mucenicesc al celor mai mulți, sărbătorile împărătești legate de persoana Mântu­itorului, cum este și Schimbarea la Față, dau impresia relaxantă, odih­nitoare, a cuiva care a ieșit la sfârșit de săptămână într-un cadru natural pentru refacerea forțelor morale și fizice. Hristos nu merge singur. Ia cu Sine pe cei mai apropiați Apostoli: Petru, Iacob și Ioan, care-L însoțeau cam peste tot și făceau echipă cu Mântuitorul în cele mai intime împrejurări. Dacă acest grup ne este deja arhi­cu­noscut, amănuntul care dă culoare întâlnirii de pe Tabor este pre­zența a două personaje demult ieșite din scena activității publice, dar care, la timpul lor, au fost neîntrecuți prin prestație și slujirea unicului Dumnezeu. Unul dintre ei (Moise), într-armat doar cu un toiag și cu credința totală, indiscutabilă în Dumnezeu, scoate din ro­bia Egiptului sutele de mii de evrei, care peste patru secole au slujit de pomană unui stăpân păgân și nemilos, iar altul (Ilie) curăță de idoli și de slujitori păcătoși pământul Țării Sfinte, care era așternut pi­cioarelor lui Dumnezeu. Deci pe lângă că "S-a schimbat la față înaintea lor și a strălucit fața Lui ca soarele, iar veșmintele Lui s-au făcut albe ca lumina" (Mt XVII, 2), aspectul care uimește este pre­zența celor doi veniți din lumi necunoscute.
    Prezența celor doi uimește pentru că nimeni, înafară de Dum­nezeu, nu știa unde se odihneau la momentul respectiv nici Moise nici Ilie.
    A cincea carte a lui Moise, referindu-se la sfârșitul proorocului, relatează: "Și a murit Moise... și a fost îngropat în vale, în pământul Moabului, în fața Bet-Peorului, dar nimeni nu știe mormântul lui până în ziua de azi" (Deuteronom XXXIV, 5-6), iar despre încheierea mi­siunii lui Ilie scrie Cartea a patra a Regilor: "Pe când mergeau ei (Ilie și Elisei, care a fost ucenicul și succesorul Tesviteanului), deodată s-a ivit un car și cai de foc și despărțindu-i pe unul de altul, a ridicat pe Ilie în vifor la cer" (IV Regi, II, 11).
    A căuta vreo ființă omenească să aducă din cosmosul nemărginit pe cei doi pe culmea Taborului, pentru a participa la Schimbarea la Față, este mai mult decât a căuta să găsești acul în carul cu fân. Două personaje, demult dispărute nu se știe unde, sunt chemate și aduse ca la o comandă sus în munte la o consfătuire intimă, re­strânsă, reprezentată de personalități de marcă a celor două tes­tamente. Că au fost treziți din morți, ori că au fost treziți din somn, cei doi s-au făcut punte peste timp și au onorat cu prezența îm­părăteasca sărbătoare a Mântuitorului lumii. Că au fost cu trup nu știm, că au fost înafară de trup nu știm, Dumnezeu știe. Un lucru este clar ca lumina Taborului: la Dumnezeu nu este moarte ci ador­mire și, când va veni vremea, ne va trezi și pe noi chiar din somnul cel de moarte.
    Înfricoșat de ochiul pururi veghetor al lui Dumnezeu, care ne ur­mărește și în viață și după moarte, psalmistul rostea parcă dez­armat: "Unde mă voi duce de la Duhul Tău și de la fața Ta unde voi fugi? De mă voi sui la cer, Tu acolo Ești: de mă voi pogorî la iad, Tu de față Ești" (Ps 138, 7-8).
    Noi însă, mângâiați fiind de razele Taborului, care nu pălesc pe par­cursul miilor de ani, să rostim cu Sfântul Petru care, uimit de mă­reția momentului trăit pe muntele Schimbării la Față, rostea pen­tru veșnicie: "Bine este nouă să fim cu Tine, Doamne" (Lc XVII, 4).
Preot Petru PINCA - Blaj

Puncte de colectare a bunurilor donate pentru ajutorarea persoanelor sinistrate
     Prefectura județului Alba împreună cu principalele primării din ju­dețul Alba au stabilit punctele de colectare pe localități unde toți cei interesați pot dona bunuri în vederea ajutorării persoanelor sinistrate din județul Hunedoara. De asemenea aceste primării au pus la dis­poziție și numere de telefoane de unde se pot obține informații supli­mentare. Concret iată care este situația pe localități a punctelor de colectare: *ALBA IULIA - punct de colectare (Primărie - non-stop) - telefon 819462; *ABRUD - Primărie (cam. 14) - orele 8-16 - 780519; *AIUD - Primărie (Serviciul Public de Administrare a Patrimoniului) - orele 8-15 - 861310; *BAIA DE ARIEȘ - Primărie (Sala de ședințe) - orele 8-16 - 775002; *BLAJ - Primărie, Caritas Mitropolitan - orele 7-22 - 711714; *CÂMPENI - Primărie - orele 11-14 - 771215; *CUGIR - Primărie - orele 8-16 - 756000; *OCNA MUREȘ - Cămin Cultural Uioara de Jos - orele 8-16 - 870802; *SEBEȘ - Primărie - orele 8-14 - 731004, 731006; *TEIUȘ - Casa de Cultură - orele 10-12 și 16-18 - 851101; *ZLATNA - Primărie, Remiză pompieri - orele 8-16 - 856337; *AVRAM IANCU - Căminul cultural - orele 8-16 - 786057.
Răzvan JURCĂ

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.