Prima pagină Ediția din: 6.8.2004
Pentru a protesta împotriva greutăților cotidiene
Un tânăr din Alba Iulia și-a strigat două ore revendicările cocoțat pe hornul casei
     hornIeri, în jurul orei 13.00, un tânăr de 31 de ani din Alba Iulia a alertat poliția, jandarmeria și pompierii militari după ce s-a urcat pe hornul casei sale, situată pe strada Horea nr. 30 din cartierul Cetate al municipiului reședință de județ. Tânărul, Ioan Marc, s-a urcat pe casă, la o înălțime de circa 7-8 metri și a început să vocifereze ți­nând o Biblie în mână. La scurt timp s-au strâns la gardul casei sale o mulțime de trecători, curioși să afle ce vrea omul care s-a cocoțat pe horn. N-au prea re­ușit, deoarece tânărul le-a cerut să ple­ce, invocând că este persecutat de... securitate și de anumite alte persoane din vecini. Marc a devenit mai irascibil în momentul în care a văzut că la poartă a oprit un echipaj al poliției și ulterior unul al jandarmilor. Cadrele au fost ne­voite să se retragă strategic pentru a nu tensiona mai mult situația și pentru a se feri de bucățile de țiglă cu care băiatul a început să arunce de pe casă. Nici pompierii militari, care au sosit la fața lo­cului cu o autoscară, nu au fost lăsați să intervină. "Spectacolul" a durat până după ora 15.30, când un frate de-al protestatarului a reușit să-l convingă pe acesta să coboare de pe casă. Ulterior, băiatul a fost condus în casă unde îl aștepta mama sa extrem de panicată. Se pare că tânărul a trecut printr-un episod depresiv deoa­rece, la un moment dat, în timpul protestului său derulat la înălțime, a invocat faptul că are o mamă paralizată și nouă frați. El nu figu­rează în evidențele medicale cu afecțiuni de ordin psihic.
    După ce situația se va detensiona, poliția municipiului va efectua cercetări și va lua măsurile care se impun.
Nicoleta IDITA-TOMUȚA

La admiterea în Academia Forțelor Terestre,
Centrul Zonal de Selecție și Orientare Alba dă jumătate dintre admiși
     Aproape jumătate din cele 80 de locuri scoase la examenul de admitere la Academia Forțelor Terestre din Sibiu vor fi ocupate de candidați recrutați la Centrul Zonal de Selecție și Orientare Alba (CZSO). Col. Ioan Chițu, șeful CZSO Alba, a precizat că din cei 39 de candidați selecționați la CZSO Alba admiși, 19 provin de la Colegiul Militar "Mihai Viteazul", iar unul este absolvent al unui liceu civil din județ. De asemenea, la Institutul Medico-Militar din Târgu Mureș, 5 din cei 10 candidați care au promovat examenul de admitere au trecut testele eliminatorii susținute tot la CZSO Alba, doi dintre tinerii admiși fiind chiar din județul Alba. Ioan Chițu a ținut să sublinieze că rezultatele admiterii din acest an sunt cele mai bune obținute de candidații selecționați la CZSO Alba de la înființarea instituției, în urmă cu 5 ani. Și la Școala de Subofițeri de la Pitești au fost admiși 48 de militari angajați pe bază de contract, pe filieră indirectă, ceea ce înseamnă că 35% dintre locurile scoase la con­curs sunt ocupate de candidați selecționați la CZSO Alba. La Aca­demia Navală din Constanța, unde au concurat 38 de candidați se­lecționați în județul Alba, admiterea s-a încheiat abia ieri.
Robert GHERGU

În lupta pentru sediul Bancorex
Primăria Alba Iulia este outsider
     Pe cale neoficială am aflat că Primăria municipiului Alba Iulia este pe cale să piardă bătălia pentru sediul Bancorex, spațiu vizat pentru mutarea sediului central al administrației albaiuliene. Deși s-a convenit la nivel județean asupra mutării primăriei în spațiul amintit, având în vedere mutarea Direcției Finanțelor Publice Alba într-un se­diu nou construit, se pare că lucrurile s-au încurcat la Ministerul de Finanțe, care dorește acum să folosească spațiul de la Bancorex pen­tru un centru de perfecționare. Dacă mutările nu se produc așa cum s-a stabilit anterior, cel mai mult are de pierdut Curtea de Apel Alba care se confruntă cu o mare lipsă de spațiu și care urma să se extindă în spațiul eliberat de primărie. Ironia situației este că tocmai această instituție este proprietara imobilului unde funcționează acum Primăria municipiului Alba Iulia. (A.D.)
La Gârbova
Viceprimar este liberalul Ioan Maniu
     La mai bine de două luni de la alegerile locale, Consiliul local Gârbova a reușit în sfârșit să desemneze noul viceprimar. La prima ședință de constituire a fost balotaj, candidații PSD și PNL adunând număr egal de voturi. În cursul zilei de ieri, în prezența președintelui Consiliului Județean Alba, Teodor Atanasiu, consilierii l-au ales pe Ioan Maniu, reprezentantul PNL în funcția de viceprimar. Maniu a câș­tigat cu "scorul" de 5 la 4 în fața candidatului PSD, Crăciun Gheor­ghe. Noul viceprimar va face echipă cu primarul PSD, Ioan Fu­lea.(F.R.)
La Universitatea "1 Decembrie 1918"
A început lupta pentru un loc în căminele studențești!
     Peste 150 de studenți, majoritatea admiși în urma sesiunii re­cent încheiate, s-au înscris pe adresa on-line a Universității "1 De­cembrie 1918", în vederea obținerii unui loc de cazare în căminele studențești. Potrivit site-ului oficial, departajarea se va face în funcție de mediile de promovare a ultimului an de studii, respectiv în ordinea descrescătoare a mediilor obținute la admitere, pentru "boboci". Con­ducerea instituției de învățământ superior a declarat, recent, că în anul universitar 2004/2005 vor exista aproximativ 800 de locuri, iar cazarea va costa aproximativ 800.000 de lei lunar, fiind mai scumpă, însă, în sezonul rece. Pentru că site-ul poate fi accesat de oricine, unul dintre studenți, mai degrabă în glumă, decât în serios, s-a în­registrat sub numele de Hitler Adolf. (R.G.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.