Actualitate
"Alegerile preliminare din PSD demonstrează democrația autentică a unui partid cu structuri și programe clare"
•Interviu cu Mugurel Liviu Sârbu - președintele organizației județene Alba a PSD
     Sârbu- D-le președinte, ați participat recent la o ședință de lucru a Biroului de coordonare a PSD unde au fost adoptate o serie de măsuri organi­zatorice privind alegerile preliminare din interiorul partidului pentru candidații la Senat respectiv Camera Deputaților din această toamnă. Ce reprezintă de fapt a­le­gerile preliminare?
    - Prin organizarea alegerilor preli­mi­nare, PSD urmărește să implice toți mem­brii de partid în decizia privind lis­tele de candidați pentru scrutinul din toam­nă. Fiecare membru are acum pu­terea să decidă, prin votul pe care îl va da, cine merită să se afle pe pozițiile eligibile de pe liste. Sunt convins că membrii PSD vor fi stimulați să participe la alegerile preliminare tocmai pentru că votul lor va cântări decisiv la alcătuirea listelor electorale. Consider că o astfel de măsură conduce la ac­centuarea cadrului democratic în care se desfășoară viața internă a PSD și demonstrează că astfel de schimbări fundamentale pot fi realizate numai de partide puternice, cu structuri și programe clare. Două lucruri ar mai fi încă de reținut. Pe de-o parte aceste alegeri preliminare reprezintă de fapt acel vot uninominal pe care PSD l-a dorit pentru alegerile parlamentare însă nu a fost susținut de ce­lelalte partide, iar pe de altă parte avem de-a face cu o autentică democrație în stil american, unde candidații sunt desemnați de zeci de ani de către membrii partidelor respective.
    - Cine va fi figura concret pe listele de alegători? Dar pe cea a candidaților?
    - Listele de alegători vor fi compuse numai din membri PSD, care s-au înscris în partid înainte de 1 august 2004, și care au împlinit 18 ani până în ziua alegerilor. Lista alegătorilor pentru fiecare orga­nizație teritorială, municipală, orășenească și comunală va fi trans­misă Delegației Permanente a organizației județene, Biroului de Co­ordonare a PSD sub formă scrisă și sub formă electronică până la data de 15 august a.c. În ceea ce privește lista candidaților aceasta este practic deschisă tuturor membrilor. Numărul minim de candidați este de două ori numărul de mandate ce revin județului, respectiv 16, sau maximum de 3 ori numărul de mandate, respectiv 24, potrivit legii.
    - Care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească poten­țialul candidat?
    - În primul rând trebuie să fie membru al Partidului Social De­mocrat. Apoi, potrivit prevederilor Senatului PSD să nu fi fost sus­pendat sau revocat din funcția de conducere și să nu i se fi retras sprijinul politic pentru funcția obținută. Apoi, o altă condiție de bază este să nu se fi dispus începerea urmăririi penale împotriva sa. De asemenea, trebuie să fie cunoscut ca un om cinstit, cu o ținută morală corespunzătoare, recunoscută în cadrul partidului. În plus candidații trebuie să depună la Delegația Permanentă, la Consiliul Organizației județene și a municipiului București ale PSD, urmă­toarele documente: curriculum vitae; declarația de avere, din care să rezulte că bunurile dobândite în perioada 1990 - 2004 au fost rea­lizate numai pe căi licite; declarația de interese; declarația de res­pectare a metodologiei alegerilor preliminare din PSD. În plus nici unul dintre candidați nu va putea să opteze pentru ambele Camere ale Parlamentului.
    - Cum se organizează procedura de votare?
    - Votarea pentru alegerile preliminare se organizează prin procedura cu buletin de vot sau prin pro­ce­dura electronică. În am­bele cazuri ordinea candidaților pe liste este stabilită de către De­legația Permanentă în ordine alfabetică. După validarea rezultatelor alegerilor preliminare de către BEJ, lista candidaților se comunică BEC în ordinea descrescătoare a numărului de voturi obținute de fie­care candidat. Procesul de votare se va desfășura pe durata unei singure zile, între orele 8.00 - 20.00. Ziua de votare va fi stabilită prin­tr-o hotărâre a Biroului de coordonare a PSD, probabil 5 sep­tembrie 2004. Este vizibil pentru oricine că acest sistem de desem­nare a candidaților exclude orice tentativă de impunere autocratică a unuia sau altuia și elimină oligarhiile care se pot forma la nivel cen­tral sau local al conducerii partidului, uneori prin jocuri de interese sau corupție. Cred că această schimbare produsă în interior după alegerile locale arată clar că PSD nu este un partid al baronilor sau un partid anchilozat. Nimeni nu ocupă în PSD o funcție pe viață. Trebuie să realizăm cu toții că organizarea acestor alegeri este numai în avantajul partidului.
    - D-le președinte, dvs. veți candida la aceste alegeri preliminare?
    - Vă spun sincer că multitudinea problemelor cu care mă confrunt atât în calitate de prefect, cât și de președinte al PSD Alba nu mi-au lăsat timpul necesar să reflectez la o astfel de decizie. Dar toate la vremea lor.
Răzvan JURCĂ

Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia somată să-și mute barăcile din fața Palatului arhiepiscopal
    
acoperiș
Atât văd turiștii din Palatul arhiepiscopal - acoperișul!
Au trecut atât de mulți ani de când Arhiepiscopia Romano-Ca­tolică de Alba Iulia a îm­prej­muit terenul din fața Palatului arhie­piscopal încât majorității alba­iulienilor li se pare că așa au stat lucrurile de când lu­mea. După gardul de sârmă, an de an, au apărut barăci, apoi barăcile au fost conectate la utilități astfel încât acum a­colo este o adevărată făbri­cu­ță. Totul a început odată cu lu­crările de restaurare la cate­drala Romano-Catolică, iar construcțiile poartă numele de amenajare de șantier. Acolo se taie piatra necesară restaurării, dar, din infor­mațiile noastre, tot acolo se taie contra cost piatră pentru alți be­neficiari. Barăcile respective se află la mai puțin de 100 de metri de patru monumente istorice: Catedrala Romano-catolică, Catedrala Re­întregirii Neamului, Poarta a IV-a a Cetății Alba Carolina și Palatul Arhiepiscopiei Romano-Catolice, ca să nu mai vorbim că sub acest teren se află un bogat sit arheologic, doar parțial cercetat, tocmai datorită barăcilor despre care facem vorbire. Concret pe acolo trece zidul de incintă al Castrului Legiunii a XIII-a Gemina și tot acolo s-a descoperit mormântul unui călăreț, mormânt care a putut fi cercetat doar pe jumătate, restul fiind literalmente sub una dintre inesteticele barăci metalice. Că acea zonă istorică este un punct de atracție pentru turiști știm cu toții. E păcat să-i întâmpinăm cu acea fabrică urâtă și care mai face praf și zgomot.
    Directorul Direcției pentru Cultură, Culte și patrimoniu Cultural Național Alba - Gabriel Rustoriu ne-a informat că în data de 23 iulie a.c. DCCPCN a trimis o adresă ultimativă Arhiepiscopiei Romano-Catolice, cu somația ca în termen de 30 de zile amenajarea de șan­tier să fie dezafectată. Demersurile DCCPCN Alba în acest sens au început încă de anul trecut când de mai multe ori cei de la arhi­episcopie au fost rugați să-și mute "tăblăria" în altă parte. Nu numai că nu au fost mutate barăcile existente la acea dată, dar s-au mai construit alte două în plus, fapt ce spune multe despre spiritul de colaborare de care Arhiepiscopia Romano-Catolică Alba Iulia dă do­vadă.
    Ni s-ar putea replica prin faptul că terenul pe care s-au ridicat con­strucțiile în discuție este proprietatea Arhiepiscopiei Romano-Ca­tolice, dar asta nu înseamnă că amenajarea de șantier este legală. Conform legii, pentru orice construcție de la gard provizoriu, la bloc de locuințe, indiferent pe terenul cui, este nevoie de autorizație de construcție - care nu există. Apoi, cum spuneam deja, barăcile se află la mai puțin de 100 de metri de patru monumente istorice, zonă în care este interzisă construirea. Nici Primăria Alba Iulia, nici Mi­nisterul Culturii și Cultelor nu au dat nici un aviz pentru aceste con­strucții care astfel sunt cât se poate de ilegale. Dacă în termenul precizat de 30 de zile barăcile nu sunt dezafectate proprietarii lor vor fi amendați în baza legii 422/2001 privind protecția monumentelor istorice și a legii 462/2003 privind protecția siturilor arheologice.
Anca DINICĂ

Programul FIDA s-a extins în tot județul Alba
•Investiții în derulare de aproape 2,5 milioane de dolari
     Toate comunele din județul Alba sunt incluse la această dată în Programul Fondului Internațional de Dezvoltare Agricolă (FIDA), după ce solicitanți din alte 13 localități au depus documentații pentru a beneficia de finanțare FIDA. Potrivit ultimei situații întocmite de Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Alba (DADR), în total, în perioada 2000-2004, au fost depuse 424 de cereri de finanțare, aproape o treime fiind înregistrate anul trecut și numai 66 în acest an. Tot în ultimii 5 ani, au fost transmise unității bancare un număr de 341 documentații, fiind semnate deja 235 de contracte. Valoarea totală a investițiilor se ridică la aproape 4 milioane de dolari, din care aproximativ 2,7 milioane de dolari reprezintă credite FIDA, fiind în derulare împrumuturi de circa 2,5 milioane de dolari. În acest an, au fost semnate 47 de contracte, iar valoarea investițiilor depășește 1 milion de dolari, din care aproape 700.000 de dolari provin de la FIDA, valoarea împrumuturilor aflate deja în curs de derulare fiind de peste 470.000 de dolari. Este vorba de 184 de credite în agricultură, care însumează 1.279.798 de dolari, majo­ritatea pentru sporirea efectivelor animaliere, dar și pentru cum­pă­rare de utilaje agricole sau construire de adăposturi pentru ani­male.
    În industria alimentară, au fost aprobate 8 credite totalizând 329.092 de dolari, pentru prelucrarea laptelui și a cărnii, morărit și panificație, în timp ce pentru agroturism au fost finanțate 17 investiții, în valoare de 264.556 de dolari. În fine, în sectorul micii industrii, au beneficiat de credite în valoare totală de 809.877 de dolari un număr de 26 de solicitanți, banii fiind folosiți pentru activități cum sunt pre­lucrarea lemnului, olărit, artizanat și servicii.
Robert GHERGU

Repetiția este mama... dosarului penal!
     Gabriel Bumbu, de 18 ani și Dan Viorel Maidan, de 16 ani, ambii din Alba Iulia sunt cercetați de poliția municipiului pentru comiterea a mai multor infracțiuni de furt calificat. Ultima ispravă au comis-o în noaptea de 2/3 august a.c., când au forțat ușa din termopan a unui bar de pe Bulevardul Revoluției din Alba Iulia, furând din interior mai multe bunuri, în valoare de 2,5 milioane lei. Deoarece nu sunt la pri­ma faptă de acest gen, băieții urmează să fie prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia cu propunere de arestare preven­tivă, la finalizarea cercetărilor. (N.I.T.)
Viceprimarul din Roșia Montană a demisionat!
     Începând cu data de 1 august a.c., viceprimarul ales al comunei Roșia Montană, Florin Boncuțiu (PD), și-a dat demisia din funcția de­ținută după alegerile din 6 iunie. Se pare că demisia survine ca urmare a faptului că leafa de viceprimar nu-l mulțumea. Probabil că viceprimarul demisionar se va întoarce la EM Roșiamin Roșia Mon­tană, unde a lucrat anterior. Primarul Virgil Narița ne-a declarat că viitorul viceprimar urmează să fie ales în prima ședință de consiliu local.(F.R.)
La Abrud,
Nu se mai eliberează medicamente compensate
     Singura farmacie din orașul Abrud, care a încheiat contract cu Casa Județeană a Asigurărilor de Sănătate Alba, nu mai eliberează medicamente compensate, ci doar gratuite, din cauza epuizării fon­durilor. Surse oficiale din conducerea CAS Alba au declarat că, deși nu au fost primite reclamații din partea asiguraților din Abrud, dar nici din alte zone ale județului, nu este exclusă posibilitatea ca far­macia să nu mai poată onora rețetele compensate. În plus, celelalte două farmacii existente în Abrud nu au semnat contracte cu CAS Alba, în vederea eliberării medicamentelor gratuite și compensate, au spus aceleași surse. Pe de altă parte, este așteptată o recti­fi­care bugetară, mai ales că, din 15 august, pensionarii vor beneficia de o compensare de 90 la sută a prețului medicamentelor, față de numai 50 la sută, cât era până acum, au mai spus sursele citate.(R.G.)
Ajutoarele și compensatele - motiv de îngrijorare
     Recentele măsuri de majorare a cuantumurilor ajutorului pentru încălzire cu 12 la su­tă și compensarea medicamentelor cu 90 la sută pentru pensionarii cu venituri mici au creat îngrijorarea FMI. Acesta avertizează că în 2008 deficitul sistemului public de pensii va crește la 1,8% din PIB cu 0,7% mai mult decât nivelul din acest an, în contextul creșterii numărului de pensionari, și recomandă re­formarea sistemului de pensii, pentru ca dezechilibrele să poată fi controlate. (M.I.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.