Editorial
Cravatarul român și... fâlfâirea politică
     Despre Vlad Țepeș și despre prima sa înscăunare, autorii de li­teratură istorică povestesc o scenă cu valoare simbolică. Domni­torul îi cheamă la ospăț pe marii boieri, pe așa zișii "imunitari" de care nici o domnie nu a cutezat să se atingă, și îi întreabă, pe fie­care în parte, sub câte domnii au slujit în Țara Românească. Fără să bănuiască ce se ascunde în spatele întrebării, aceștia își dau în petec: unul cinci, altul șase, altul chiar șapte și își exprimă deschis speranța că-l va apuca pe-al optulea domnitor, căinându-se cu viclenie "că așa-s domniile la Țara Românească: schimbătoare". Firesc și blajin, voievodul îi întreabă mai departe: "Și cine credeți că-i vinovat de căderile domnilor?" Unii considerau că marele vinovat e turcul, altul îl învinuia pe recent răposatul Iancu de Hunedoara și pe unguri, altul pomenea de politichia alambicată a Creștinătății... Și i-a lăsat Țepeș să-și dea cu părerea un timp, apoi le-a tăiat-o scurt, cu mânie: "Ba! Vinovate sunt proastele voastre deprinderi, pui de năpârcă!" Bineînțeles, "pui de năpârcă" era un fel de semnal pentru garda lui de oșteni credincioși, care nu au așteptat decât atât ca să năvălească în sala de ospăț și să-i masacreze pe boieri. Adevăr sau legendă? Greu de spus. Dar dacă există un sâmbure de adevăr în această poveste, atunci e clar că "sadicul" nepot al lui Mircea cel Bătrân era, de fapt, un justițiar și un voievod lucid, con­știent de necesitatea consolidării domniei sale și de schimbarea ra­porturilor dintre aceasta și marea boierime, care scotea țara la me­zat după cum îi dictau interesele ei "imunitare" și "familiale".
    Haideți să facem un salt de vreo șase secole, până-n zilele noas­tre, și să aruncăm o privire în sălile de ospețe ale adunărilor bo­ie­rești din țara românească. Atât cele de la nivel central, cât și cele de la nivel local. (Mă refer la structurile administrative și legislative). Veți avea ocazia de a da cu ochii de urmașii "familliarilor" și "imu­nitarilor" pe care Țepeș s-a străduit să-i domolească în lăcomia lor distrugătoare. Îi veți vedea afișându-și zâmbetele sfidătoare, în fața unui popor "cu caș la plisc" într-ale democrației, un popor pe care-l paște pur și simplu extincția, prin mortalitate, boli, înfometare, pri­begie... Și întrebați-i pe acești noi "mari boieri", cam la câte domnii au apucat să slujească în țara românească? Veți avea atunci sur­priza de a constata că majoritatea și-a schimbat stăpânul și "con­vingerile politice" de cel puțin două-trei ori. Traseele acestor noi "i­mu­nitari" au străbătut (de regulă pornind de la PCR și UTC), absolut toate formațiunile existente azi. Adică nu există partid care să nu fi cooptat "membri valoroși" din alte formațiuni, încât s-a ajuns ca, față de transferurile politice, cele din fotbal să fie jocuri de copii. Și să nu-mi spuneți că "binele general", al cetățeanului, i-a determinat pe "transferați" să țopăie dintr-un partid în altul!
    În concluzie, sunt cam prea mulți "cravatari" azi, pe scena po­litică românească. Adică indivizi care își schimbă stăpânul și con­vingerile cu aceeași ușurință cu care își schimbă cravata, după pro­priul interes. Iar acest accesoriu vestimentar a devenit indispensabil pentru categoria de politicieni la care facem referire. Din două mo­tive: fluturând, cravata arată din ce parte bate vântul și, totodată, arată o... fâlfâire indiferentă în fața națiunii.
Ioan HĂNȚULESCU