Actualitate
Cercetătorii ne dau o veste șocantă
În decurs de 70 de ani vom rămâne fără Ghețarul de la Scărișoara!
     ghețarul de la ScărișoaraÎn ultimul timp tot mai mulți cercetători sunt de părere că, în ur­ma încălzirii vremii, Ghețarul de la Scărișoara se va topi complet în cel mult 100 de ani. Acest mo­nument natural, situat în Mun­ții Apuseni, pe teritoriul ju­dețului nostru, are o vechime de circa 4000 de ani. Peștera fri­guroasă, cum o numesc local­nicii, are o suprafață de 5500 de metri pătrați, iar volumul gheții este apreciat la 40.000-55.000 de metri cubi. Grosimea stra­tu­lui de gheață atinge 20 de metri. Prin dimensiunile sale neobiș­nuite, Ghețarul de la Scărișoara ocupă locul doi în lume în rândul ghețarilor subterani.
    Măsurătorile și determinările e­fectuate evidențiază faptul că ghe­țarul din peșteră scade în gre­u­tate cu 500 mc anual, ca urmare a topirii gheții. Astfel, stratul de gheață a scăzut în ultimii 30 de ani cu aproape 2 metri. Încălzirea vremii va accentua mai mult procesul de topire a ghețarului, apre­ciază specialiștii. Ar fi o mare pierdere să dispară acest monument unicat al naturii cu o lungime de 700 de metri, cu un masiv bloc de gheață în mijloc.
    Cele mai importante și fermecătoare structuri de gheață se află în a doua încăpere a peșterii, ce poartă numele de "Biserică", unde for­mațiunile de gheață ajung până la trei metri înălțime, cu un diametru cuprins între 15 și 30 de centimetri. Modificările climei exterioare și șocurile termice se resimt în peșteră, unde temperatura maximă din timpul verii a fost de 0,8 grade Celsius, în vreme ce în timpul iernii temperatura coboară sub minus 13 grade C. Specialiștii sunt de pă­rere că, dacă temperatura pe Terra va mai crește cu 2-3 grade, așa cum s-a pronosticat, stratul de gheață din interiorul peșterii nu va rezista mai mult de 70 de ani. La întrebarea alarmantă: ce se poate face pentru salvarea Ghețarului de la Scărișoara?, răspunsul celor vizați este descurajant. O eventuală plantare masivă de arbori um­broși pe o arie întinsă din jurul peșterii ar putea, eventual, încetini ritmul de topire a stratului de gheață. A fost emisă și o altă idee năs­trușnică, potrivit căreia insuflarea unui volum apreciabil de aer rece în interiorul peșterii în cursul verii ar putea menține o tem­peratură relativ constantă în cavitatea subterană și preîntâmpina to­pirea gheții. Oricât ar părea de șocante astfel de soluții, ele nu ar tre­bui respinse și catalogate drept aventuriste.
Sebastian TRUȚĂ

Astăzi miting:
Politicieni, ajutați Zlatna!
     Centrul orașului Zlatna va fi astăzi, cu începere de la ora 11.00, scena mitingului "Politicieni, ajutați Zlatna", organizat de Primăria și Consiliul Local Zlatna în colaborare cu Comitetul pentru Renașterea Zlatnei. Primarul Silviu Ponoran a declarat în cadrul unei conferințe de presă că atât locuitorii Zlatnei, cât și politicienii chemați să gândească o soluție pentru redresarea acestui oraș unde șomajul a atins cota incredibilă de 92 la sută, vor avea în dezbaterea publică trei teme: *Obținerea sprijinului necesar pentru înființarea Parcului Industrial Zlatna, pentru care s-a obținut deja acordul Consiliului ju­dețean Alba: *Sprijin pentru trecerea gratuită în patrimoniul primăriei a unor obiective cu caracter social care au aparținut defunctei SC Ampelum SA - stația de tratare a apei potabile, cantina, căminul de nefamiliști, stadionul, centrul de recuperare a forței de muncă de la Feneșasa; *Menținerea în funcțiune a liniei ferate Zlatna - Alba Iulia. Referitor la acest ultim punct, Silviu Ponoran a declarat că în urma semnalelor trase a fost informat de la Regionala Căi Ferate Brașov că linia Alba Iulia - Zlatna va fi menținută. Acesta este un pas im­portant pentru atragerea investitorilor în doritul Parc Industrial Zlatna, știut fiind că mijloacele și căile de comunicație sunt un factor decisiv în funcție de care un agent economic decide să investească sau nu într-o zonă.
Anca DINICĂ

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.