Editorial
Visările PNȚCD...
     Țărăniștii și-au adunat resturile de pe câmpurile de luptă și acum sunt din nou încrezători în biruință. Iar asta e suficient pentru ei. Povestea lor ne ademenește încă închipuirea... Câte și mai câte au făcut și, mai ales, nu au făcut cum trebuie partizanii lui Iuliu Maniu, ai lui Mihalache și Coposu.
    Încotro să-și îndrepte pașii este întrebarea sâcâitoare a congres­menilor care s-au întrunit sâmbătă extraordinar pentru a hotărî noua configurație a partidului din linia întâi extraparlamentară. Și au decis emoționant, aproape la unison, să-l aleagă în fruntea formațiunii în derivă pe edilul șef al timișorenilor, Gheorghe Ciuhandu. Fără drept la replică, cum stă bine într-o democrație internă, s-a impus și staff-ul domniei sale cu numele de afiș al lui Ion Caramitru, urmat de co­legi cu mai puțină rezonanță în ecusoane. Venerabilii prezenți, ne­măsurat de tăcuți în sală, locvace la șuetele din pauză, au aplaudat în schimb discursul de adio al lui Victor Ciorbea, care și-a făcut o "mea culpa" din eșecurile partidului condus fără râvnă până mai ieri-alaltăieri. Magistrală i-a fost doar autocaracterizarea metaforică, sin­te­tizantă: "Sunt un eșec și-mi asum răspunderea pentru acest eșec". Tot cu aplauze a fost răsfățat imbatabilul primar de Timi­șoa­ra, care s-a lansat hotărât să străbată traseele patriei cu sloganul "Azi în Timișoara, mâine-n toată țara!". Un mâine umbrit de moș­tenirea celor două miliarde de lei datorii pe care le are de acoperit noua conducere. Partidului aflat în regim de criză de identitate, de imagine și financiară i se dă și o nouă definiție, destul de con­tra­dictorie: "PNȚCD partid de centru - dreapta, promotor al capita­lis­mului modern liberal din punct de vedere economic și conservator în apărarea valorilor creștin-democrate; PNȚCD anti-PSD și anti-PRM; PNȚCD anticomunist".
    Fără alianțe, fără viziuni clare, fără dialog cu alte partide, cu un punct opt copiat din Proclamația "locală" de la Timișoara - din vre­mea Revoluției liderul proaspăt ales vizează Parlamentul pentru partidul pe care îl păstorește. S-a cosmetizat astfel un PNȚCD ca­re, izolat, nu-și dorește "dragoste cu de-a sila", mai cu seamă că nici alte aliate deja nu vor să-și întindă cercurile de-a valma spre a nu cădea în patimile de tristă amintire ale CDR. În singularitatea sa mult prea celebrul partid de altădată și-a subțiat și structurile de conducere fiind la regim sever de economii, iar în delegația per­manentă și-a desemnat personaje nealterate de valorile tradiționale ale "conflictelor" luptei pentru succesiune. Doar pentru vizatul suc­ces. Procesul de reconstrucție a PNȚCD a început cu îndemnurile longevivului președinte de onoare, Ion Diaconescu, care este con­vins că "trebuie să facem ceva (încă nu se știe cu certitudine ce) sau să ne asumăm dispariția partidului", previziune sumbră spe­cifică gândirii negativiste a membrilor înaintați binișor în vârsta a treia.
    Prin toată desfășurarea lui Congresul extraordinar al PNȚCD nu a lăsat impresia de respingere a vechiului, ci doar de retușare a ima­ginii care se dorește îmbunătățită prin diligențele care se vor face pentru recâștigarea încrederii intelectualelor, femeilor, tinerilor și ță­ranilor, aceste categorii fiind mina de aur neexplorată încă de țără­niști. Oricare le-ar fi frământările, mai mult sau mai puțin expuse pu­blicului, noi le dorim relansarea visată ca o prefață la alte acerbe bă­tălii în spiralata ascensiune spre Putere.
Mariana IONAȘ