Actualitate
La Cugir nu dăm de urma binelui
"Copiii întunericului" cresc în ruina blocurilor ciuruite de gloanțele Revoluției
     CugirAproape 80 de familii din Cugir, chiriașe în două blocuri pro­prie­tatea SC Cugir SA, au rămas fără curent electric imediat după alegerile locale din 6 iunie a.c.. Este vorba de căminul nr. 3 de pe strada Viitorului și căminul nr. 5 de pe strada Gheorghe Do­ja din Cugir. Cele două blocuri au acumulat în acest an datorii de circa 1,4 miliarde de lei, la plata utilităților și a curentului e­lec­tric. În cele două blocuri, cu destinația inițială de cămine nefa­mi­liști trăiesc acum familii cu unul sau mai mulți copii, bătrâni sau tineri necăsătoriți. Toți uzând de baia comună de pe fiecare palier - pe timp de zi, că pe timp de noapte... Dumnezeu cu mila, ținând cont că de aproape două luni nu mai beneficiază de curent electric. Apă rece au, deși regia din localitate a avut la începutul acestui an o tentativă de a le sista și furnizarea acestei utilități. Unii dintre lo­catari, mai ales familiștii, din lipsă de alte mijloace, gătesc în fața blocului, ca la stână, pe o plită așezată pe bolțari, iar de spălat se mai spală cu apa încălzită la soare. În decursul timpului, mânați de disperare, unii dintre locatari au luat cu asalt primăria. Ieri s-au adu­nat în fața uzinei din Cugir, unii purtând pancarte cu "Greva foamei" și "Vrem electricitate!". Referindu-se la această situație, dl. Avram Todea, șeful Serviciului Administrativ al uzinei, ne-a declarat că, recent, CUGIR SA a achitat suma de aproape 500 milioane de lei, reprezentând restanțe la plata curentului electric plus o parte din penalități. Todea a precizat că, deși doar 18 dintre chiriași mai sunt angajați ai uzinei, tuturor locatarilor din blocurile respective li s-a achitat datoria la curent. În opinia reprezentanților uzinei, o ieșire din impas ar constitui-o reînnoirea contractelor de închiriere cu acești oa­meni și racordarea fiecărei locuințe, separat, la rețeaua de curent electric. "Mai există o datorie de 40 milioane de lei, infimă în raport cu cele aproape 500 de milioane de lei plătite către SC Electrica. Cred că dacă ar exista bunăvoință din partea SC Electrica de la Cugir, acești oameni s-ar putea racorda separat la rețeaua de e­lectricitate și ar putea ieși din impas. Deocamdată încercăm să-i sprijinim pe chiriașii angajați ai uzinei, poate ceilalți le vor lua e­xemplul", a precizat directorul general al SC Cugir SA, ec. Cornel Dârjan. În fapt, fiecare chiriaș ar trebui să aibă un proiectant și un executant pentru a-și aduce electricitatea contorizată la el în lo­cuință. Proiectant și executant (ambii autorizați) care costă destul de mult... Și dacă pentru plata utilităților nu au avut resurse finan­ciare (majoritatea trăiesc din ajutor social sau din alocațiile copiilor), atunci de unde să mai scoată milioanele pentru o asemenea investiție?!? Directorul Dârjan a menționat că aceasta poate însemna și o investiție pe termen lung ținând cont de faptul că respectivele locuințe vor fi scoase la un moment dat la vânzare, putând fi achi­ziționate de chiriași la prețuri modice.
    Primarul Cugirului, ing. Adrian Teban, ne-a declarat că momentan nu vede nici o ieșire din această situație. Acesta a precizat că, dacă blocurile respective vor scăpa de datorii, vor putea fi preluate de pri­mărie, renovate și transformate în locuințe sociale (sau, vândute, după caz, unui investitor). "Știu că sunt acolo oameni disperați, dis­puși să recurgă la gesturi extreme. În momentul de față primăria nu dispune însă de alte locuințe sociale care să fie atribuite acestora", a precizat primarul Cugirului.
    În imagine: căminul de nefamiliști nr. 3, în care locuiesc familiști, la lumina lumânării, de aproape două luni. De fapt, acest bloc este deja istorie. În el s-a tras - cu gloanțe reale, ce pică acum odată cu tencuiala - în 21 decembrie 1989. Holurile acestui bloc au fost pătate cu sângele milițienilor și revoluționarilor, în drumul lor spre spi­tal sau morga din localitate. Pe holurile lui întunecate cresc a­cum copiii acelora care la rândul lor au fost adolescenți, participanți sau nu, la revoluția ce a vizat schimbarea. "Copii ai întunericului" care vor lua, la rândul lor, drumul amar al străinătății sau vor eșua lamentabil în fundătura penitenciarelor de tot felul...
Nicoleta IDITA-TOMUȚA, Andreea RADU

Din cauza lipsei agentului termic,
Secția de fizioterapie a Spitalului municipal Sebeș ar putea fi închisă
     Secția de fizioterapie a Spitalului municipal Sebeș riscă să fie închisă, din sezonul rece, dacă nu va fi rezolvată problema agentului termic, deși aceasta este una dintre cele mai solicitate secții, a declarat dr. Daniela Popa Dreghici, directorul unității sanitare. Ea a precizat că secția funcționează în două clădiri foarte degradate: baza de tratament și staționarul. Prima dintre clădiri aparține pri­măriei, în timp ce imobilul în care sunt amenajate saloanele cu cele 20 de paturi este al spitalului. Centrala termică, aflată în sediul ba­zei de tratament, s-a defectat, iar staționarul nu a mai putut bene­ficia de apă caldă, încă din primăvară, fiind racordat la aceasta, iar de la iarnă nu va primi nici căldură. "Primăria ne-a alocat în acest an suma de 700 de milioane de lei, dar nu pentru investiții la spital, ci pentru reparații, iar acum nu mai dispune de fonduri. Îi înțelegem, deși ar fi vorba de numai 140 de milioane de lei, bani pe care nu avem de unde să-i luăm. Din venituri proprii, din care cumpărăm alimentele, este ilegal. Doar să găsim un sponsor, altfel vom închide secția, dacă nu va avea apă caldă și căldură", a spus dr. Daniela Popa Dreghici, directorul spitalului.
    Pe de altă parte, primarul municipiului Sebeș, Alexandru Dăncilă, a declarat că municipalitatea se va implica în găsirea unor soluții, astfel încât să nu fie necesară închiderea secției amintite, odată cu răcirea vremii.
Robert GHERGU

Propuneri de rectificare a bugetului județean
     Conducerea Consiliului Județean a făcut propunerile pentru recti­ficarea bugetului propriu al județului, precum și pentru echilibrarea bu­getelor locale ale comunelor, orașelor și municipiilor. Vice­pre­șe­dintele CJ Alba, Ion Dumitrel, a declarat că bugetul propriu al ju­dețului va fi rectificat cu 10 mi­liarde de lei. Din acești bani, 3,3 mi­liarde de lei vor fi cheltuiți pentru reparații la drumurile județene, 2,3 miliarde pentru protecția copilului, iar 700 de milioane vor fi alocate pentru festivalurile culturale care vor fi derulate, la toamnă, de Cen­trul Județean al Creației Populare. De asemenea, Biblioteca Jude­țea­nă "Lucian Blaga" ar putea primi în plus suma de 200 de milioane de lei, de același cuantum urmând să beneficieze cultele religioase. Și învățământul special se va alege cu 300 de milioane de lei, iar banii rămași vor fi alocați pentru susținerea financiară a unor pro­iecte.
    La capitolul echilibrarea bugetelor locale vor exista în total 5,7 miliarde de lei, din care 2,8 miliarde vor fi alocate pentru derularea proiectelor în cadrul Programului Sapard. Celelalte fonduri vor fi uti­lizate pentru sprijinirea consiliilor locale Zlatna și Baia de Arieș în ve­derea implementării Programului SAMTID, continuarea lucrărilor de construire de săli de sport și sprijinirea familiilor nevoiașe din Zlat­na. Ion Dumitrel a ținut să sublinieze că este vorba doar de pro­puneri, decizia finală legată de rectificarea bugetară urmând să apar­țină consilierilor județeni aleși.
Robert GHERGU

Tânăr cu handicap - arestat pentru tâlhărie și perversiuni sexuale
     Claudiu Chirilă, de 25 de ani, un tânăr cu handicap de vorbire din Alba Iulia, a fost arestat sub acuzațiile de tâlhărie și perversiuni se­xuale, în baza unui mandat emis la sfârșitul săptămânii trecute de Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba. Tânărul este cunoscut alba­iulienilor pentru faptul că circula cu tăblițe de înmatriculare pe piept și pe spate, putând fi văzut în special în zona principalelor inter­esecții din municipiu. Potrivit poliției, sâmbătă după-amiază, Claudiu l-ar fi acostat pe Nicolae B., un pensionar de 66 de ani, din Blaj, pe care l-a dus în spatele unei case situate pe str. Mihai Viteazul din centrul municipiului Alba Iulia și l-ar fi tâlhărit. Claudiu i-ar fi sustras bătrânului suma de 200.000 de lei și actele de identitate, folosindu-se de forță. Din investigațiile poliției a rezultat că tânărul nu s-a re­zumat doar la atât, ci ar fi recurs și la perversiuni sexuale, mas­turbându-se în fața victimei. În urma incidentului, bătrânul va avea nevoie de 3-4 zile de îngrijiri medicale, după ce a fost lovit în zona pieptului, fapt confirmat și de medicii legiști. Claudiu Chirilă a fost arestat preventiv pe o perioadă de 29 de zile pentru comiterea in­fracțiunilor de tâlhărie și perversiuni sexuale, având în vedere că el are antecedente penale. Dacă va fi găsit vinovat, el riscă să-și is­pășească pedeapsa după gratii sau să fie internat la o clinică de specialitate, pentru a beneficia de tratament, întrucât a devenit un pericol public. (R.G.)
Rupere de nori și grindină în zona Abrud
     În ziua de 7 august a.c. s-a abătut asupra zonei satului Corna, o parte din Roșia Montană și str. Gura Cornei din Abrud o ploaie to­rențială însoțită de grindină, care pur și simplu a înspăimântat po­pulația. Norocul a fost că această extrem de intensă descărcare plu­vială nu a durat mult. Cu toate acestea nivelul râului Corna a ajuns în unele porțiuni aproape de cotele de deversare. În unele locuri din partea de jos, în Gura Cornei, datorită debitului mare de apă a râului colateral în unele gospodării s-au produs inundații. Imediat la fața locului au fost prezenți d-nii Tiberiu Rațiu, primarul și Liviu Arde­leanu, viceprimarul orașului Abrud. Întrucât an de an în această zo­nă se produc inundații, edilii orașului au proiectat deja măsuri de evi­tare a neajunsurilor prin săparea unui canal de captare și dever­sare în râul Corna. (Ioan RADU)
Deputatul Constantin Selagea nedecis asupra candidaturii
     Deputatul PSD de Alba, Constantin Selagea, ne-a precizat că nu știe încă dacă se va înscrie pe listele PSD care vor trebui să treacă prin "furcile caudine" ale alegerilor preliminare care se vor desfășura în interiorul partidului."Încă nu m-am hotărât. Mai am câteva zile la dispoziție în care să mă decid", a spus laconic deputatul Selagea. Domnia-sa a răspuns și celor care l-au acuzat de slaba implicare în campania electorală pentru alegerile locale. "Aflându-se că nu sunt pe lista de consilieri județeni, Bucureștiul mi-a interzis să mă mai implic. Până atunci însă am participat la toate lansările de primari din orașele importante din județ, precum și la alte manifestări elec­torale", a precizat deputatul PSD de Alba.(R.J.)
La Avram Iancu
Drumul intră în reparații capitale
     De acum celebrul drum care străbate comuna Avram Iancu, care a stârnit atâtea dispute, va intra începând de săptămâna viitoare în reparații capitale. Primarul din Avram Iancu, Sandu Heler ne-a preci­zat că au fost deja inițiate demersurile necesare, dar pe cât posibil se va apela la forțe proprii pentru a se scuti bugetul local de chel­tuieli suplimentare. De asemenea în paralel cu această operațiune va demara și construirea unui pod peste râul Arieș care să facă le­gă­tura între satul Martești și restul comunei.(R.J.)
Alegeri preliminare în PSD Alba
•18 august - data limită de depunere a candida­tu­rilor
     Conducerea organizației județene a PSD Alba a stabilit ca dată limită de depunere a candidaturilor pentru cei care vor să participe la alegerile preliminare din interiorul partidului ziua de 18 august a.c. Pe lângă criteriile stabilite de către Biroul de Coordonare a PSD pen­tru înscrierea pe listă, a mai apărut unul și anume strângerea a 1000 de semnături din rândul membrilor PSD pen­tru fiecare candidat în parte. Nu se știe încă dacă cei aproximativ 14.000 membri ai PSD Alba pot opta pentru mai mulți sau doar pentru un candidat.(R.J)
Mai periculos decât terorismul!
•Peste 50 de ani ne va năpădi paludismul, virusul meningo-encefalitei și febra galbenă
     Oamenii de știință fac previziuni sumbre. Sunt tot mai multe stu­dii și rapoarte care spun că modificarea climei reprezintă o ame­nințare extrem de serioasă la adresa sănătății omului și a vieții lui. Peste 50 de ani efectele modificării climei ar putea fi catastrofale, avertizează cercetătorii. Mai mult de 60% din populația globului va trăi în zone atinse de paludism, peste 50% în zone unde va exista virusul meningo-encefalitei, febra galbenă va emigra din continentul african și american, atingând Asia și Europa. De asemenea, vor a­vea loc fenomene naturale extreme: inundații, cicloane, secetă pre­lungită. Apa potabilă, pe întinse zone geografice va avea un grad ma­re de infestare. Avertismentele nu sunt scenarii catastrofale, fan­teziste, ci concluzii științifice care îndeamnă statele lumii la măsuri urgente de reducere a poluării, extinderea zonelor împădurite pentru a evita distrugerea ireversibilă a mediului de viață. (S.T.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.