Prima pagină Ediția din: 10.8.2004
Poluatorul din Zlatna a dispărut, dar poluarea continuă
     ZlatnaLa Zlatna, președintele interimar al Partidului Ecologist din lo­ca­litate, Remus Cărăbeț, ne-a fă­cut o dezvăluire stupefiantă: în incinta "Ampelum", după spuse­le dânsului, ar exista o mare can­titate de pentaoxid de vana­diu depozitată în condiții impro­prii, substanță cu un grad foarte înalt de toxicitate (gradul 6 pe sca­ra toxicității). În acest con­text, Remus Cărăbeț a mai adă­ugat că este explicabil de ce nu a început reconstrucția ecologică, din moment ce agentul poluator și-a încheiat activitatea, dar sub­stanțele poluante au rămas încă depozitate în zonă. La dezbaterile legate de viitorul orașului, președintele interimar al PER a întrebat dacă există posibilitatea ca poluatorul ("Ampelum", aflat în lichi­dare), să fie determinat să plătească reconstrucția ecologică și să se demareze un program guvernamental de refacere a mediului. Ini­țial, întrebarea sa a primit un răspuns evaziv, poate și din pricina gra­bei, deoarece prezența participanților era reclamată la mitingul organizat în centrul localității. Ulterior, am fost însă lămuriți de pri­marul Silviu Ponoran în legătură cu problema ridicată de liderul eco­logist: "Datoriile SC «Ampelum», a afirmat el, se ridică în acest mo­ment la suma de 1.100 de miliarde de lei, iar bunurile de care dis­pune aceasta au fost evaluate (cu larghețe) abia la vreo 400 de mi­liarde de lei. Nici Primăria nu crede că are șanse să recupereze ceea ce i se datorează de către această societate. Așadar, de unde să plătească poluatorul pentru reconstrucție ecologică? Dar noi nu am stat cu mâinile în sân, ci am aprobat deja studiul de fezabilitate pentru un proiect de reconstrucție ecologică, în cadrul unui program european de finanțare (Mediu-2000), iar dacă acesta va fi aprobat vom primi din partea finanțatorului suma de 20 de milioane de euro. Nu este suficient (ar fi necesară o sumă de vreo cinci ori mai mare), dar este un pas important în rezolvarea problemelor de mediu în Zlatna..." Bineînțeles, Ponoran a adăugat că finanțarea europeană tre­buie dublată de un program guvernamental de reconstrucție eco­logică, ce ar rezolva două probleme: cele de mediu și o parte din ce­le legate de șomaj, deoarece la reconstrucția ecologică s-ar lucra exclusiv cu localnicii care nu au un loc de muncă. (I.H.)
Prea Cucernici Părinți și iubiți credincioși,
     Anul acesta Dumnezeu ne-a binecuvântat cu belșug. Roadele câmpului sunt bogate. Dar, în același timp, mulți dintre frații noștri au fost încercați de revărsarea puhoaielor apelor. Pagubele sunt mari. Unora li s-a risipit agoniseala de o viață.
    Vă îndemn ca, în spiritul dragostei creștine, să rupeți din puținul dumneavoastră și să-i ajutați pe cei ce au suferit de pe urma inun­dațiilor.
    Darul dumneavoastră va fi colectat în ziua Adormirii Maicii Dom­nului în toate bisericile Eparhiei noastre și apoi centralizat pe pro­topopiate.
    Sfântul Apostol Pavel ne spune referitor la acest dar că "fiecare să dea cum socotește cu inima sa, nu cu părere de rău, sau de silă, căci Dumnezeu iubește pe cel care dă cu voie bună" (2 Co­rinteni 9,7).
    Ofranda noastră poate aduce o picătură de mângâiere celor strâm­torați.
    Cu binecuvântare întru Hristos,
ANDREI, arhiepiscopul Alba Iuliei

Membrii Delegației Permanente a PSD Alba
Donații de câte 500.000 lei pentru sinistrați
     În ultima ședință a Delegației Permanente a PSD Alba s-a sta­bilit ca fiecare membru al acestui organism, care cuprinde 13 per­soane, să doneze suma de 500.000 lei în vederea ajutorării sinis­traților. De asemenea, restul de membri care formează Biroul exe­cutiv județean vor trebui să dea câte 300.000 mii lei. Biroul executiv județean al PSD Alba este format din 45 de persoane.(R.J.)
3,5 miliarde lei pentru "Școlile Blajului"
     Primăria municipiului Blaj a solicitat Prefecturii Alba întocmirea unui proiect de hotârâre de guvern prin care să se prevadă acordarea sumei de 3,5 miliarde lei necesară sărbătoririi a 250 de ani de la înființarea Școlilor Blajului. Acest aspect a fost discutat ieri în șe­dința Comitetului Operativ Consultativ al județului Alba și în final s-a dat undă verde realizării acestui proiect.(R.J.)
Accident la câmp!
S-a răsturnat tractorul peste el
     Augustin Văcaru, de 68 de ani, din comuna Rădești, a fost in­ternat duminică, 8 august, la Clinica de Chirurgie din Cluj-Napoca, în stare gravă, după ce s-a răsturnat cu tractorul. Potrivit poliției, bă­trânul s-a dus cu tractorul cu remorcă să-și aducă fânul cosit din locul numit "La Deal". În jurul orei 14.00, în timp ce urca o pantă, tractorul s-a răsturnat, din cauza terenului ușor alunecos, ca urmare a ploilor căzute în zonă. În urma accidentului, Augustin Văcaru a fost prins sub tractorul care nu avea cabină, suferind leziuni foarte grave. El a fost transportat la spitalul din Aiud, unde a fost diag­nos­ticat cu traumatism abdominal, fractură de bazin și ruptură de ve­zică urinară, motiv pentru care a fost transferat de urgență la Cli­nica de Chirurgie I din Cluj-Napoca. Drama este cu atât mai mare cu cât și soția bătrânului este paralizată, iar nici unul din cei 3 copii nu locuiește împreună cu cei doi soți Văcaru, pentru a-i ajuta. (R.G.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.