Editorial
Bumerangul Băsescu
     Luna trecută, "Evenimentul Zilei" a publicat un document "secret de serviciu" care dezvăluia că premierul Adrian Năstase și-a rezer­vat ultimul cuvânt în atribuirea publicității de stat. Drept urmare, Cen­trul pentru Jurnalism Independent (CJI) a solicitat, în baza Legii accesului la informații, detalii privind lista contractelor de publicitate aprobate de premier. În locul listei cerute, purtătorul de cuvânt al Gu­vernului, Despina Neagoe, a dat o replică din care rezultă că A­drian Năstase nu s-a interesat de publicitatea de stat decât din dorința de a se asigura "cu privire la legalitatea constituirii bugetelor de publicitate ale instituțiilor publice precum și la legalitatea admi­nistrării lor". Foarte înduioșător, ce ziceți?
    Presa nici măcar n-a apucat să se autosesizeze în legătură cu acest subiect fierbinte, că pe piață a fost lansat un altul de-a dreptul incandescent: Traian Băsescu a fost trimis în judecată de către PNA. Vestea a căzut ca un trăznet marți și a fost preluată cu volup­tate de mass-media sastisite de accidentul nevestei lui Adrian Pău­nescu, de arestarea ca la carte a fraților Cămătaru, de bestialul a­tac SPP-ist asupra fragilului Șerban Pretor, membru CNA și pose­sor al unui Trabant de o lentoare exasperantă.
    Televiziunile ne-au arătat mostre din cele 192 de volume ale do­sarului "Flota", însumând 48.769 de file, cărora li se adaugă un re­chizitoriu de 461 de file. Am fost de asemenea informați că pentru găzduirea documentelor care incriminează 80 de persoane în frunte cu Traian Băsescu va fi necesară o încăpere specială. Deci dosar greu, corupție mare. Categoric avem de-a face cu cel mai vârstnic do­sar din istoria Parchetelor din România. El a ajuns la PNA după ce la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație se dăduse so­luția de neîncepere a urmăririi penale. După înființarea PNA, soluția a fost infirmată în perioada lui Tănase Joița la Parchetul General, iar dosarul "Flota" a aterizat în ograda procurorului general Ioan Ama­rie. Despre acesta, Traian Băsescu a afirmat că "este șantajabil" din pricina accidentului de circulație soldat cu o victimă, al cărui pro­tagonist a fost pe vremea când încă nu era șeful PNA-ului. Am citit rechizitoriul și, judecând după gravitatea acuzațiilor, n-am avut cum să nu mă întreb de ce i-au trebuit Justiției 13 ani ca să ajungă în această nouă fază care, după spusele specialiștilor, va dura la rândul ei câțiva ani buni de acum încolo. Și dacă tot a avut nevoie de atâția ani ca să-l trimită în judecată pe Băsescu, după ce acesta s-a pus în două rânduri la dispoziția anchetatorilor, de ce n-a aș­teptat Justiția să treacă alegerile generale, adică circa trei luni de zile, pentru a nu fi acuzată că face jocurile Puterii? Pentru că, in­diferent ce ar conține dosarul "Flota", în percepția unei bune părți a electoratului, Traian Băsescu este o victimă a PSD-ului. În conse­cință, toată agitația mediatică de acum s-ar putea întoarce împotriva partidului lui Adrian Năstase ca un bumerang. Și asta cu atât mai mult cu cât baronii PSD-ului, exceptând scoaterea de pe listele e­lectorale și marginalizarea sau excluderea din partid, n-au prea pățit nimic în urma scandalurilor de corupție iscate în jurul lor. Pe bună dreptate lumea se va întreba cum Dumnezeu tocmai un cap al opo­ziției a căzut în plasa luptei anticorupție pe post de rechin, când în rândurile Puterii și ale clientelei sale există destui afaceriști care s-au îmbogățit peste măsură din credite bancare nerambursate, pri­vatizări trucate și imense datorii neachitate.
    Să fie clar: vinovăția sau nevinovăția lui Traian Băsescu este trea­ba Justiției și, într-o țară normală, orice moment este bun pentru a pune sub acuzare un virtual infractor, mai ales dacă este vorba des­pre unul baban. Noi ne aflăm din păcate într-o situație complet dife­rită în care Justiția, cu marile probleme de imagine pe care le are, n-ar trebui să alimenteze în nici un fel suspiciunile privind politizarea ei. Iar culpabilizarea lui Traian Băsescu taman înaintea unor alegeri care, potrivit sondajelor, au mari șanse să fie câștigate de Opoziție, exact asta face.
Maria Lucia MUNTEANU