Actualitate
Bază sportivă modernă sau teren plin de bălării?
•Asocierea dintre municipalitatea albaiuliană și Cor­nel Țălnar acceptată de Consiliul local
     Este binecunoscută deja opiniei publice intenția celebrului om de fotbal Cornel Țălnar de a revitaliza fosta bază sportivă a Clubului Vo­ința din Alba Iulia. Toate bune și frumoase, dar zisa bază sportivă se află în spatele Bibliotecii Batthyaneum, pe unul dintre bastioanele Ce­tății Alba Carolina. Cum cetatea este monument istoric de im­por­tanță excepțională lucrările de reamenajare a bazei sportive trebuie să respecte reguli stricte pentru a nu pune în pericol monumentul. Din aceeași cauză, pentru realizarea legală a proiectului propus Cor­nel Țălnar are nevoie de avizul Comisiei Naționale a Monumentelor Is­torice. De asemenea, pentru că bastionul și terenul de deasupra lui este proprietatea municipiului Alba Iulia, el a propus Consiliului lo­cal Alba Iulia o asociere. Această formulă este mai favorabilă de­cât concesionarea, așa cum s-a intenționat inițial, dar s-a renunțat în fața acuzelor unor politicieni PSD (ne aflam în campanie electorală) că administrația locală "vinde Cetatea". Trebuie spus că legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice nu interzice con­cesionarea acestora.
    Reunit recent în ședință Consiliul local Alba Iulia a luat în discuție proiectul contractului de asociere. O discuție înfierbântată în care pasiunile politice au ieșit din nou la iveală. De la invocarea statutului de monument istoric al cetății, la faptul că el nu ar fi de fapt pro­prietatea municipiului Alba Iulia (deci administrația nu ar putea dis­pune de ceva ce nu este un bun al său), s-au spus multe și ner­voase, au fost invocate legi peste legi, s-au adus argumente. În fier­bințeala discuției s-a argumentat că unui cetățean din Alba Iulia i s-a retras Planul Urbanistic de Detaliu pentru că voia să construiască în zona de protecție a Cetății, cerându-se măsurarea cu aceeași oca. Da, numai că diferența între cele două cazuri este aceea că baza sportivă există deja și se dorește doar revitalizarea ei, iar cetățeanul dorea să construiască ceva cu totul și cu totul nou. Toate au fost însă lămurite de primarul Mircea Hava și angajații primăriei care au făcut în primul rând dovada că terenul (imobilul) respectiv este pro­prietatea municipiului Alba Iulia, care poate, deci, iniția o asociere pentru revitalizarea lui. Mai trebuie spus că însăși Comisia Națională a Monumentelor Istorice a cerut administrației locale prezentarea contractului de asociere, piesă necesară în evaluarea documentației care trebuie avizată de CNMI. Încheierea acestui contract nu în­seamnă că bastionul respectiv este dat pe mâna investitorului care ar putea dispune de el fără control. El va trebui să respecte în pro­iectul propus toate cerințele CNMI și ale legii de protecție a monu­mentelor istorice. În plus, asociatul său, Consilul Local Alba Iulia va avea și el un cuvânt de spus. Și oricum CNMI încă nu s-a pronunțat!
    Dacă proiectul se realizează, conform contractului de asociere pe care CL Alba Iulia a reușit totuși să-l aprobe, atunci Consiliul local și Primăria Alba Iulia vor avea dreptul să utilizeze baza gratuit, de luni până vineri între orele 8.00 - 14.00 și oricând este nevoie în scopul organizării de acțiuni școlare, sportive sau de agrement, iar dl. Țăl­nar va folosi baza de luni până vineri după ora 14.00 precum și sâmbăta și duminica. Pentru realizarea proiectului municipalitatea dă un teren plin de bălării, iar Cornel Țălnar va investi circa 80.000 de Euro.
Anca DINICĂ

La Zlatna, în numai 3 zile,
Ruperile de nori au produs pagube de aproximativ 12 miliarde
     Dezastrul înregistrat în zona orașului Zlatna a luat proporții în ur­ma noilor precipitații abundente înregistrate în cursul zilei de marți, 10 august, la prima estimare pagubele produse fiind evaluate la a­pro­ximativ 12 miliarde de lei. Subprefectul județului Alba, Ioan Maier, însoțit de șeful Inspectoratului județean de Protecție Civilă Alba, maiorul Cornel Oprișa, s-a deplasat marți seara la Zlatna pentru a evalua la fața locului amploarea fenomenelor înregistrate, deși afară continua să plouă "cu găleata". În satul Galați, au fost inundate 5 curți și anexe gospodărești și au fost afectate 0,7 hectare terenuri agricole. De asemenea, drumul sătesc a fost rupt pe o porțiune de 100 de metri, iar pe un tronson de 2 kilometri drumul a fost spălat, circulația rutieră desfășurându-se cu dificultate. Pe pârâul Valea Ga­lațiului, au fost distruse 6 punți pietonale. În satul Valea Mică, au fost avariate două podețe, iar drumul sătesc a fost rupt pe o lungime de 60 de metri. Situația a fost analizată ieri, în cadrul ședinței co­misiei județene de apărare împotriva dezastrelor, care a dispus asi­gurarea de către SC Drumuri și Poduri Locale Alba a utilajelor ne­cesare pentru degajarea zonelor afectate de aluviunile antrenate de pe versanți de viituri, respectiv o macara, un buldozer și un ex­ca­vator.
    În urma precipitațiilor înregistrate în perioada 8-10 august, în zona Zlatna, au fost inundate 12 case și anexe gospodărești, iar 0,7 hectare de teren agricol s-a aflat sub ape. Totodată, au fost avariate 13 poduri, podețe sau punți, două drumuri naționale în lungime totală de 3,3 kilometri, 4 drumuri comunale care însumează 4,4 km și 10 străzi, pe o distanță totală de 2,45 km. A mai fost afectată o con­ductă de gaz de joasă presiune, pe un tronson de 20 de metri, valoarea totală a pagubelor depășind 12 miliarde de lei. Subrefectul Ioan Maier a declarat că situația a fost transmisă Ministerului Ad­ministrației și Internelor, în eventualitatea alocării unor fonduri pentru despăgubiri. Pe de altă parte, el a spus că vor fi făcute demersuri la Guvern sau Consiliul Județean pentru identificarea sumei de apro­ximativ 2,3 miliarde de lei necesară refacerii din temelii a podului de la Trâmpoiele, accesul auto fiind blocat, din cauza podului grav ava­riat.
Robert GHERGU

Tocmai la Eforie Nord
Unități închise temporar de DVSA Alba
     Un fast-food și un restaurant au fost închise temporar, în urma con­troalelor efectuate în perioada 15-31 iulie a.c., de inspectorul Di­recției Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Alba (DVSA), dele­gat în stațiunea Eforie Nord, de pe Litoralul Mării Negre. Purtătorul de cuvânt al DVSA Alba, dr. Delia Oltean, a declarat că au fost con­trolate 12 laboratoare de patiserie, 24 de magazine alimentare și 176 de unități de alimentație publică, fiind aplicate 12 amenzi în va­loare totală de 138 milioane de lei. De asemenea, au fost confiscate alimente de origine animală care prezentau risc de îmbolnăvire dacă ar fi fost consumate, în special carne de vită sau pasăre, dar și te­lemea, în valoare totală de 3,8 milioane. Sancțiunile au fost aplicate pentru valorificarea alimentelor expirate sau pentru depozitarea ne­co­respunzătoare a acestora.(R.G.)
Alegeri preliminare în PSD Alba
•15 persoane și-au manifestat până în prezent do­rința de a candida
     Conform informațiilor de ultimă oră furnizate de către dl. Ale­xan­dru Retegan, vicepreședinte al PSD Alba, până în prezent 15 mem­bri ai partidului și-au manifestat dorința de a fi înscriși pe listele pen­tru alegerile preliminare care vizează întocmirea listelor finale pentru Senat și Camera Deputaților. Astfel la Senat este vorba despre Do­rin Sandea, Alexandru Retegan, Ioan Maier, Mircea Frențiu, Ionel Ve­sa și Nicolae Gavrilă, iar la Camera Deputaților vor încerca să ob­țină voturile pesediștilor Mugurel Sârbu, Constantin Selagea, Lia Lu­cia Tomoioagă, Radu Coclici, Ana Topârceanu, Flaviu Predescu, Mi­haela Mih Deheleanu, Ioan Andrei și Cornel Dârjan. Lista rămâne deschisă, data limită de depunere a candidaturilor fiind 18 august 2004. Ulterior, timp de două zile se pot face eventuale contestații du­pă care va fi dată publicității lista în formă finală. În această pe­rioadă toți cei care si-au manifestat intenția de a candida își ca­nalizează eforturile pentru obținerea celor 1000 de semnături din partea membrilor PSD cu mențiunea că fiecare dintre aceștia pot opta pentru oricâți candidați doresc. Ziua propriu-zisă a alegerilor a fost fixată pentru 5 septembrie a.c. La municipii și orașe se va alege ca modalitate de vot varianta electronică, iar în restul localităților se va apela la buletinele de vot.(R.J.)
Linia ferată Șibot-Cugir trebuie menținută în exploatare!
     trenAdrian Teban, primarul PNL al orașului Cugir, a apreciat ca o e­roare desființarea liniei de cale fe­rată Șibot-Cugir. "Chiar dacă pe termen scurt această decizie poate avea o justificare eco­no­mică, pe termen mediu și lung ea se dovedește a fi contra­pro­ductivă" precizează primarul Cu­gi­rului.
    Există riscul foarte mare ca aceste linii de cale ferată să fie furate, iar costurile de reînființare a lor vor fi foarte mari. "Scoaterea din exploatare a acestui tronson de cale ferată va scădea atractivitatea economică a Cugirului pentru po­tențialii investitori. De aceea, cea mai bună măsură ar fi menținerea acestui tronson de cale ferată în folosință, la o cotă de avarie, pentru că în viitor el va deveni rentabil, prin investițiile care se vor crea la Cugir" a mai spus Teban. (N.I.T.)
"Festivalul berii" la Cugir
     Consiliul local al orașului Cugir a aprobat marți 10 august, în șe­dință extraordinară, propunerea primarului Adrian Teban de a orga­niza în parteneriat cu Bergenbier un Festival al berii. Un motiv care a cântărit greu în adoptarea acestei hotărâri a fost faptul că foarte mulți cugireni plecați în străinătate se află acum acasă. Astfel, în perioada 20-23 august, în zona parcării din fața Colegiului Național David Prodan, vor fi instalate standuri și chioșcuri pentru vânzarea berii și a micilor, precum și o scenă cu toate dotările, unde vor evo­lua formații artistice.
    Pe perioada desfășurării festivalului, pe strada Victoriei, în zona de desfășurare a manifestărilor, între str. Constructorului și Doinei, circulația autovehiculelor va fi interzisă și va fi deviată pe str. I. Creangă. Comercianții care vor să participe vor trebui să plătească o taxă pentru ocuparea domeniului public de 50.000 de lei/mp/zi. (Mircea SIMU, purtător de cuvânt)
Fetiță intoxicată cu ciuperci
     L. I., o fetiță de 10 ani, din Alba Iulia, a ajuns luni noaptea la Spi­talul județean de Urgență, după ce a consumat ciuperci în împre­jurări neprecizate. Dr. Gabriela Boilă, medic de gardă la "Urgențe", a declarat că pacienta prezenta simptomele unei enterocolite pe fon­dul consumului de ciuperci: dureri abdominale, grețuri etc. Fetița a fost trimisă la secția pediatrie pentru a primi îngrijirile medicale ne­ce­sare. Medicii atenționează încă o dată populația asupra pericolului de îmbolnăvire pe care îl reprezintă consumul ciupercilor culese din mediul natural chiar de către persoane care se declară cunos­că­toa­re, existând riscul ca sporii ciupercilor otrăvitoare să ajungă la cele comestibile, pe fondul unor precipitații abundente.(R.G.)
Indici economici în creștere
     Direcția Generală de Statistică Alba constată o creștere a pro­ducției industriale realizată de agenții economici cu 3,1 mai mare la sfârșitul lunii iunie față de luna anterioară și cu 13,8 la sută mai mare față de iunie 2003, valoarea producției industriale ridicându-se la sfârșitul primului semestru a.c. la 2162,3 miliarde lei. Valoarea li­vrărilor de produse industriale în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2004 s-a cifrat la 9225,9 miliarde lei, în timp ce livrările la export au to­talizat 5231 miliarde lei, cu 8,8 la sută mai mici decât în 2003, ra­portate la aceeași perioadă. (M.I.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.