Editorial
Irascibilitate crescândă
     Tare ușor de supărat sunt politicienii noștri! Nici una, nici două, cum le zice cineva ceva, fleoșc, se supără dumnealor. Și se supără atât de tare încât nu ezită să amenințe și chiar să-și dea în ju­decată preopinenții. Aceasta este o caracteristică naturală a politicianului român, fie el "de la centru", ori vreun simplu amărât cu carnet de partid. Procesele curg pentru că dumnealor, mari oameni de stat, nu trebuie să rămână cu "onoarea nereperată". Dar parcă această irascibilitate nu se manifestă niciodată cu atâta furie ca în sezoanele pre și postelectorale. Or noi tocmai traversăm o ase­menea agitată perioadă. Mai mult, procesele sunt folosite și ca armă în acest război de seducere a electoratului. Nu voi insista acum asupra Dosarului "Flota", în care pentru 80 de persoane, dintre care cea mai celebră este președintele Partidului Democrat, Traian Băsescu, co-președintele Alianței Dreptate și Adevăr care în sondaje pare "a fi luat fața" PSD, a început urmărirea penală. În acest context, vicepreședintele PSD Nicolae Văcăroiu tocmai a declarat că pentru alegerile generale partidul de guvernământ va duce o campanie negativă.
    Mă voi referi însă la alte două recente cazuri cu valoare de sim­bol. Primul este cel al președintelui Partidului România Mare - Cor­neliu Vadim Tudor, care a declarat că-l va da în judecată pe pre­ședintele PSD - Adrian Năstase pe motiv că numele primului a apărut pe site-ul Senatului într-o listă a parlamentarilor care n-au răs­puns apelului lansat de premier în urmă cu aproximativ un an pentru donarea unor sume în vederea constituirii unui fond pentru sprijinirea românilor cu pensii foarte mici. O cerință cu caracter pompieristic și mai ales propagandistic, care nu avea cum să re­zolve situația mulțimii nevoiașilor, fapt pentru care a și fost tratată ca atare de către cei cărora li s-a adresat. Celălalt caz este cel al perdantului candidat al PSD pentru primăria unei comune din județul Bistrița Năsăud, care, de supărare, și-a dat în judecată nu numai contracandidatul pedist câștigător declarat al dregătoriei disputate, ci și pe susținătorii acestuia, nu mai puțin de 13 persoane. Mai mult, toată suflarea comunei trebuie să vină la tribunal în calitate de martori.
    Ambele cazuri sunt ridicole prin conținut, dar arată fără drept de negare că exemplul pe care-l dau conducătorii este urmat cu poate prea mare fidelitate de adepți. Ce câștigă protagoniștii primului caz este sigur - o mai mare notorietate (dacă mai era cazul) și men­ținerea persoanelor în atenția electoratului, o atenție necesară ținând cont că cei doi sunt probabili candidați la președinția României și capii unor partide care se vor înfrunta la toamnă. Poate ați observat că singurul președinte de partid important care nu este implicat într-un proces răsunător este Theodor Stolojan. Dar... timpul nu-i pier­dut! N-am înțeles însă prea bine ce anume câștigă inițiatorul proce­sului în cel de-al doilea caz. Că oricum alegerile nu se repetă pen­tru că dumnealui este supărat! Câștigă în schimb hohotele de râs ale asistenței, chiar dacă nu aceasta i-a fost intenția. Astfel de procese se găsesc din păcate cu duiumul, ele atestând imatu­ri­tatea clasei noastre politice.
Anca DINICĂ