Actualitate
De Sfânta Maria Mare
Peste 3000 de credincioși sunt așteptați în pelerinaj la Mănăstirea Râmeț
     micuță"Cu trei zile înainte de a o lua la sine, Hristos a trimis un înger la Maica sa pentru a-i face cunos­cută mutarea la viața cerească. Ea s-a bucurat și s-a urcat pe Muntele Măslinilor ca să se roa­ge. Apoi s-a întors acasă, a pre­gătit tot ce trebuia pentru înmor­mântare, și-a împărțit hainele vă­du­velor sărace, a promis ve­cinilor că nu-i va uita și îi va o­croti, apoi s-a culcat în pat, s-a rugat pentru viețuirea în pace și și-a dat sufletul. S-a auzit un tunet mare atunci și de la mar­ginile lumii au venit Apostolii lui Hristos. Petru a fost acela care a auzit cântarea de îngro­pă­ciu­ne și toți i-au purtat patul până în satul Ghetsimani, unde i-au pus trupul în mormânt. Din rânduiala lui Dumnezeu, Apostolul Toma a venit peste trei zile. A fost dornic să vadă chipul Maicii Sfinte și mormântul a fost deschis pentru el. Dar n-a mai fost găsit decât giulgiul. Maica Domnului, cu trup cu tot, urcase la ceruri purtată de îngeri..."
    Duminică, 15 august, creștinii celebrează "Adormirea Maicii Dom­nului"- Sfânta Maria Mare. Cu acest prilej, timp de două zile, în 14 și 15 august, Mănăstirea Râmeț, cu biserica veche purtând hramul "Adormirea Maicii Domnului" va fi gazdă primitoare, conform tradiției creștine, pentru aproape 3000 de pelerini. Credincioșii vor fi cazați în gospodăriile localnicilor din comuna Râmeț și Valea Mă­năstirii, iar cei mai nevoiași dintre ei vor fi serviți cu câte o masă, la mănăstire.
    La Mănăstirea Râmeț trăiesc în jur de 100 de maici care își câștigă singure existența din grădinărit și din confecționarea ma­nuală a obiectelor de artizanat, în special scoarțe țărănești țesute la război, extrem de apreciate, îndeosebi de turiștii străini. Stareță es­te stavrofora Ierusalima Ghibu.
    Mănăstirea Râmeț este ctitoria călugărilor Ghenadie și Romulus, din anul 1214. Mă­năstirea a fost părăsită timp de 100 de ani. În 20 august 1762, așezământul a fost lovit de Bukow cu tunurile, mă­năstirea fiind atunci cel mai puternic centru ortodox din Transilvania. Refăcută în anii următori, mănăstirea a fost din nou distrusă de armata imperială habsburgică, la 23 decembrie 1785. În 1955, așezământul a fost transformat în mănăstire de maici dar în 1960 este desființat de autoritățile comuniste și amenajat... cabană turis­tică! În 1968, ieromonahul Dometie Manolache și o parte dintre fos­tele maici care lucrau la o secție de covoare din Aiud reușesc să reintre în fosta mănăstire, transferând aici secția de covoare. În 1982, mănăstirea primește din nou permisiunea să funcționeze. Din 1982 a început zidirea bisericii noi, cu hramul "Sfinții Apostoli Petru și Pavel", terminată și sfințită în 1992, prilej cu care a fost canonizat Sfântul Ghelasie, fost egumen la Râmeț și arhiepiscop al Tran­sil­vaniei în a doua jumătate a secolului XIV.
    Biserica veche a fost restaurată între anii 1987-1989. A fost re­novată stăreția, clădirile din fața bisericii noi au fost transformate în chilii, s-a construit trapeza. Mănăstirea are și un muzeu ce adă­pos­tește o colecție de carte veche, icoane pe lemn și pe sticlă, obiecte de cult. De sub altarul acesteia izvorăște o apă despre care se spu­ne că are proprietăți tămăduitoare pentru cei care au credință în Dum­nezeu.
    Slujba de duminică, 15 august, va fi oficiată de IPS Andrei, Arhiepiscop de Alba Iulia, asistat de un sobor de preoți din zonă.
Nicoleta IDITA-TOMUȚA

În Munții Apuseni
Iazurile de decantare vor fi puse în siguranță
•Secretarul de stat de la "Mediu", în județul Alba
     Ioan Jelev, secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului și Gospodăririi Apelor (MMGA), s-a aflat ieri în vizită de lucru în județul Alba cu scopul găsirii unor soluții pentru punerea în siguranță a iazurilor de decantare de la exploatările miniere din Munții Apuseni. Șeful Agenției pentru Protecția Mediului Alba (APM), Dimitrie Clepan, a declarat că oficialul MMGA s-a deplasat ieri după-amiază la Valea Sartășului (E.M. Baia de Arieș), Valea Șesei (E.M. Roșia Poieni) și Valea Săliștei (E.M. Roșia Montană) pentru a verifica la fața locului situația iazurilor de decantare. Secretarul de stat va încerca să găsească soluții tehnice pentru evitarea unor poluări cu suspensii antrenate de pe versanți, în cazul unor ploi abundente. În acest sens, fiecare unitate minieră va trebui să întocmească o situație estimativă a sumelor necesare pentru realizarea lucrărilor urgente pentru punerea în siguranță a fiecărui iaz în parte, banii putând să provină din surse financiare externe, UE sau Banca Mon­dială. Vizita secretarului de stat MMGA face parte dintr-un turneu prin țară, care a inclus până acum județele Vâlcea, Gorj și Hune­doara, următoarea destinație fiind regiunea Moldovei, a mai spus șeful APM Alba, Dimitrie Clepan.(R.G.)
Asigurații restanțieri la CAS - avertizați să-și plătească datoriile
     Conducerea Casei de Asigurări de Sănătate Alba a trimis note de înștiințare unui număr de aproximativ 1.500 de persoane care nu și-au mai plătit datoriile către bugetul asigurărilor de sănătate, unii chiar de anul trecut. Directorul general al CAS Alba, Gheorghe Ștef, a declarat că este vorba de persoane liber profesioniste cum sunt de exemplu, avocații sau notarii, care plătesc "din mână" contribuția la CAS. El a precizat că CAS Alba are de încasat de la aceste per­soane sume care totalizează aproximativ 5 miliarde de lei, în cifră fiind inclus și cuantumul penalităților și majorărilor de întârziere. Da­că în termen de 15 zile per­soanele în cauză nu se vor achita de obligațiile financiare către CAS Alba, acestea vor fi somate oficial să plătească banii datorați. În cazul în care nici atunci nu vor achita banii către bugetul asigurărilor de sănătate, restanțierii vor fi exe­cutați silit, a mai spus Gheorghe Ștef, directorul CAS Alba.(R.G.)
Poliție pentru combaterea speculei din piețe
•Intermedierea ar putea fi considerată infracțiune
     Poliția ar putea combate eficient specula și mafia existente la această oră în piețe și, mai ales, ar bloca intermedierea vânzării produselor agroalimentare în cazul în care Guvernul adoptă, în ur­mătoarea ședință, un proiect de hotărâre care scoate în afara legii aceste practici.
    În proiectul de hotărâre înaintat Guvernului, legiferarea ca in­fracțiune a intermedierii vânzării produselor agroalimentare și înfiin­țarea birourilor de poliție ar putea fi soluțiile pentru combaterea speculei și a mafiei din piețe.
    Până acum, polițiștii nu îi puteau sancționa pe intermediari și nici nu le puteau confisca mărfurile, din lipsa unei legislații care să le permită acest lucru.
    Pe de altă parte însă, potrivit proiectului de hotărâre, polițiștii din piețe ar urma să-i verifice pe vânzători. "Avem posibilitatea ca prin sistemul nostru să-i verificăm pe vânzători și să stabilim dacă aceș­tia sunt cu adevărat producători. Cu atât mai mult, dacă inter­me­dierea ar constitui infracțiune, i-am putea sancționa pe cei care cum­pără produse de la producători și le revând în piețe", a explicat chestorul Ion Cârlig, adjunctul șefului Direcției Poliției de Ordine Publică din cadrul IGPR. Aceste soluții sunt o alternativă la intro­ducerea mercurialului. "Mercurialul nu poate fi reintrodus pentru că în România este o piață liberă", a explicat el. (T.M.)
Încă doi candidați PSD Alba pentru Camera Deputaților
     După cum v-am mai informat, până pe 18 august, în cadrul PSD Alba se desfășoară acțiunea de înscriere pe listele pentru alegerile preliminare, care vizează întocmirea listelor pentru Senat și Camera Deputaților. Astfel, pe lângă cele 15 persoane anunțate ieri, au mai apărut încă doi pretendenți la un loc eligibil: albaiulianul Lucian Do­cea și Liviu Octavian Rusu (fostul primar din Aiud), ambii intrați în cursa pentru Camera Deputaților, secțiune unde se înregistrează de­ja 11 candidaturi. De asemenea, a fost constituit Biroul Electoral Ju­dețean PSD, compus din 7 membri, organism al cărui președinte es­te Marian Chebuțiu. Să mai adăugăm că, pentru a prinde o poziție în componența finală a listelor, cei care și-au manifestat intenția de a candida, trebuie să obțină câte 1000 de semnături din partea pe­se­diștilor din județ, cu amendamentul că fiecare membru al PSD Al­ba poate nominaliza maximum șase reprezentanți pentru Camera Deputaților, respectiv maximum două nume pentru Senat. (R.J.)
Atenție la adevărata calitate "Best"
•COMUNICAT
     S.C. BEST SRL, producătorul sibian de băuturi răcoritoare, avertizează consumatorii asupra unui fenomen de confuzie mai mult sau mai puțin voită produsă pe piața județului Alba și în județele învecinate. În condițiile în care băuturile răcoritoare "BEST", produse la Sibiu, se bucură de o apreciere constantă pe teritoriul județului Alba, pornindu-se de la raportul optim calitate-preț, o firmă din județul Satu Mare folosește numele "BEST" pentru o băutură ră­coritoare de altă calitate decât cea cu care s-au obișnuit consu­matorii de pe raza județului Alba. Nu numai consumatorii, ci și vân­zătorii sunt induși în eroare de denumirile asemănătoare și de eti­chetele cu multe elemente apropiate. În acest context am primit apeluri telefonice de la consumatorii care, derutați, ne-au întrebat de ce produsul "BEST" și-a schimbat calitatea și gustul cu care i-am obișnuit. I-am asigurat că nu au consumat răcoritoare "BEST" pro­duse la Sibiu, ci răcoritoare cu un nume asemănător, dar de altă calitate, produse în județul Satu Mare. Despre acest aspect s-au convins pe rând consumatorii. În contextul creat dorim să asigurăm atât consumatorii, cât și distribuitorii noștri despre calitatea con­stantă a băuturilor răcoritoare "BEST". Gustul cu care consumatorii județului Alba s-au obișnuit a rămas același. Am schimbat prezen­tarea produsului, apelând la un aspect mult mai modern, dar am păstrat gustul apreciat de consumatori și care nu se găsește la nici o altă băutură răcoritoare.
    Pentru a nu ne mai confrunta cu propagarea fenomenului de con­fuzie, anunțăm public că răcoritoarele "BEST" produse la Sibiu se recunosc prin aplicarea pe etichetă a siglei: picătura galbenă pe ca­re scrie cu litere roșii "BEST". În plus, toate etichetele conțin nume­le "BEST" într-o formă specifică, unitară, pe care o reproducem ală­turat. Numai această calitate este garantată de către producătorul de băuturi răcoritoare "BEST" din Sibiu.
La Aiud
Week-end de divertisment
     Aiudenii sunt invitați în acest sfârșit de săptămână la o serie de acțiuni destinate petrecerii timpului liber. Programul oferit este variat și debutează vineri, 13 august, ora 21.00, la Casa de cultură "Liviu Rebreanu" cu spectacolul de balet "Spărgătorul de nuci". *Sâmbătă, 14 august, va avea loc ediția a II-a a "Serii Aiudene" care va începe la ora 15.00 în Piața Consiliului Europei cu "Muzică în difuzoare"; ora 20.30 - Concert de muzică rock cu formația "Destin" din Ti­mișoara; ora 22.00 - Concert de muzică rock cu formația "Seven" din Cluj Napoca. *Duminică, 15 august este "Ziua Berii", ajunsă la cea de-a VIII-a ediție care va avea loc cu începere de la ora 13.00 în Piața Consiliul Europei. Programul strict va începe însă la ora 20.00 cu discursurile oficialităților, care vor fi urmate de un spectacol folcloric cu Ansamblul "Doina Aiudului" și de muzică folk. Distracție plăcută! (A.D.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.