Curier județean
CAS Alba plusează la "sănătate"
Peste 90 de miliarde de lei suplimentare pentru sistemul sanitar județean
•Suma reprezintă aproximativ o treime din fon­durile cerute de conducerea CAS Alba
     Sistemul sanitar județean va beneficia de o infuzie de peste 91,5 miliarde de lei din partea Casei de Asigurări de Sănătate Alba (CAS), în urma rectificării bugetare din această lună, a declarat directorul general al CAS Alba, Gheorghe Ștef. El a precizat că spitalele vor primi în total suma de 31,16 miliarde, din care 21,83 miliarde de lei reprezintă cheltuieli materiale, iar restul, cheltuieli de personal. Directorul CAS Alba a subliniat că fiecare unitate sanitară în parte va putea decide modul în care va repartiza, pe capitole, banii alocați pentru cheltuieli materiale, aceștia putând fi utilizați chiar și pentru plata facturilor restante la medicamente sau mate­riale sanitare. Cele mai mari fonduri le va primi Spitalul județean de Urgență Alba, care va beneficia de suma totală de 20,4 miliarde de lei, din care 15,3 miliarde pentru medicamente. Spitalele municipale vor beneficia de următoarele sume: Blaj-2,376 miliarde de lei (din care 1,74 mld. lei pentru medicamente), Aiud-2,895 mld. lei (1,328 mld. lei) și Sebeș-1,718 mld. lei (1,261 mld. lei). Dintre spitalele orășenești, cei mai mulți bani îi va primi unitatea sanitară din Câmpeni-1,243 mld. lei, Spitalul Cugir va beneficia de 818 milioane de lei, Baia de Arieș- 330 mil. lei, Abrud-322 mil. lei, Ocna Mureș-279 mil. lei și Zlatna-75 milioane. De asemenea, vor fi rectificate pozitiv și bugetele unităților TBC din Aiud-662 de milioane de lei și Câmpeni-42 milioane. Totodată, Serviciul județean de Ambulanță Al­ba și secțiile arondate vor beneficia de o sumă suplimentară de 4,481 miliarde de lei. Gheorghe Ștef a menționat că la rectificarea din această lună au fost alocate fonduri pentru trimestrul al III-lea și pentru serviciile paraclinice, în sumă totală de 1,5 miliarde de lei. Astfel, pacienții nu vor mai fi programați pentru altă lună pentru a beneficia de investigații medicale sau analize de laborator sau să scoată bani din buzunare, așa cum s-a întâmplat în unele cazuri. De acești bani vor beneficia toate spitalele și laboratoarele de analize medicale din județ, repartizarea fondurilor urmând să fie făcută în funcție de coeficienții de clasificare stabiliți potrivit legii.
    De asemenea, au fost primite 24,36 miliarde de lei pentru decon­tarea medicamentelor gratuite și compensate. Nu în ultimul rând, au fost alocate 30 de miliarde de lei pentru rețetele compensate în procent de 90 la sută pentru pensionari, care vor plăti doar 10 la sută din costul medicamentelor începând din 15 august a.c.. Banii pentru medicamente vor fi distribuiți celor 70 de farmacii din județ care au încheiat contracte cu CAS Alba, în funcție de rulajul de me­dicamente din primul semestru, populația deservită și numărul pen­sionarilor arondați. Sumele aprobate la rectificare, a spus directorul CAS Alba, reprezintă aproximativ o treime din fondurile cerute, dar, în ciuda acestui fapt, el este de părere că banii ar trebui să ajungă până la finele anului. În plus, Ștef a subliniat că, din informațiile pe care le deține, o nouă rectificare a bugetului ar putea avea loc chiar luna viitoare, iar sistemul sanitar ar urma să beneficieze la nivel național de suma totală de 2.500 de miliarde de lei. "Luna aceasta a fost doar o rectificare parțială și așteptăm să mai primim ceva bani, în completare, din sumele cerute, întrucât numai pentru spitale am solicitat 105 miliarde de lei", a concluzionat optimist directorul general al CAS Alba, Gheorghe Ștef. (R.G.)
Atentat la sănătate!
•DVSA Alba a confiscat peste 3 tone de alimente periculoase pentru consumatori
     Luna trecută, inspectorii de specialitate din cadrul Direcției Ve­terinare și pentru Siguranța Alimentelor Alba (DVSA) au efectuat un număr de 1.111 controale. Purtătorul de cuvânt al DVSA Alba, dr. Delia Oltean, a declarat că au fost verificate de la circumscripții ve­terinare concesionate, puncte farmaceutice sau circumscripții de control alimente, până la unități de industrie alimentară, magazine, piețe și târguri de animale. În urma controlului, au fost confiscate peste 3.100 de kilograme de alimente care ar fi putut atenta la sănătatea consumatorilor, întrucât fuseseră depozitate în condiții termice necorespunzătoare sau pur și simplu au fost retrase de pe piață la solicitarea procesatorilor. Este vorba, în principal, de carne și preparate din carne, dar și de produse lactate, pește și preparate piscicole sau alte produse de origine animală. De asemenea, au fost retrase de pe piață peste 3.700 de ouă și aproape 10 kilograme de carne conservată, valoarea alimentelor confiscate însumând a­proa­pe 100 de milioane de lei. Totodată, unul din obiectivele con­trolate a fost amendat cu suma de 12 milioane de lei pentru încăl­carea prevederilor legislației veterinare în vigoare.
Robert GHERGU

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.