Editorial
Reciclarea reziduurilor electorale
     Recent am putut vedea la un post de televiziune (ce-i drept nu unul comercial) un fel de prezentare a poemului "Viața lumii" scris de Miron Costin, o operă puțin, dacă nu, de loc cunoscută, în afara unui grup restrâns de literați. Cu greu îți poți imagina o strategie televizistică prin care să auzi recitate fără să sune ridicol și neadecvat stihurile unui autor din secolul al XVII-lea. Oferite însă așa, ca o felie de tort la desert, fragmentele din acest poem ciudat pot trezi emoții autentice chiar și ascultătorului de început de secol XXI: "A lumii cânt cu jale cumplită viața/ Cu griji și primejdii, cum ieste și ața/ Prea subțire și în scurtă vreme trăitoare/ O lume hicleană, o lume înșelătoare/ Trec zilele ca umbra, ca umbra de vară/ Cele ce trec nu mai vin, nici se-ntorc iară/ Trece veacul desfrânatu, trec anii cu roata/ Fug vremile ca umbra și nici o poartă/ A le opri nu poate". Pentru că la fel de desfrânatu este și veacul pe care-l trăim acum și la fel de repede trec și zilele noastre de astăzi...
    După cum putem lesne constata, la fel ca pe vremea marelui cărturar, în această vară scena politică românească fierbe, la propriu și la figurat, potopul de apă abătut asupra unor mari regiuni din țară nu poate stinge pojarul. Fie că e vorba de partidul de guvernământ sau de cele din opoziție, peste tot se frământă și se pun la dospit listele electorale pentru alegerile generale. Se fabrică tot felul de criterii, se analizează fiecare candidat în parte, ba se vorbește și de anumite sume de bani (stați liniștiți, nu în lei!) pe care pretendenții ar trebui să le depună la casieria formațiunii politice pentru a se putea regăsi pe locurile eligibile. Aruncând chiar și pe furiș ochiade la ce se stipulează acolo, cu greu am putea realiza "portretul robot" al unui candidat sigur că va trece testul din toam­nă.
    Ca de fiecare dată, mai la o parte stau tinerii, tobă de carte, vorbitori de trei-patru limbi de circulație internațională și mai ales neprihăniți din punct de vedere al legăturilor cu "Secu" și fostul pcr. Liderii lor mârâie pe la colțuri, iar cei mai îndrăzneți chiar vorbesc în front, lucru nepermis într-o democrație de partid, pentru care sunt repede urechiați, dacă nu chiar puși la colț, în genunchi pe coji de nucă. Or avea ei parfumul primăverii în păr, dar nu sunt încă destul de maturi, n-au absolvit... "școala mișeliei" în care bătrânii și-au dat demult doctoratul!
    Și cum nu ar avea destule probleme de rezolvat, PSD, ca un partid milostiv și "de oameni iubitoriu" se ocupă cu reconversia cor­pului șomerilor de lux ce le-a rămas pe cap după scrutinul din iunie. Încet - încet cei striviți de tăvălugul localelor sunt luați la piept și puși în locuri călduțe, bine retribuite. Aflat în plină criză de imagine, PSD ne arată că indiferent de ce va urma ține mai mult la rezi­duurile electorale decât să inspire aerul proaspăt al viitoarelor ale­geri parlamentare. Cocoloșirea perdanților de la locale nu este de­cât o sfidare la adresa capacității cetățeanului de a alege grâul de neghină. Ei, învinșii sunt posesorii unui vot de blam și în mod nor­mal sunt obligați să stea o vreme pe tușă. Nu cere nimeni, deși așa s-ar impune, să li se facă o analiză a întregii activități cât s-au aflat în fruntea obștii. Nu acest lucru este cel mai imperios acum. Contează doar că cetățenii i-au scos de pe scena publică, în timp ce guvernul se încăpățânează să-i ocrotească. Ceea ce pare un pic exagerat la debutul campaniei electorale.
    De fapt aici ar trebui căutat rostul unui Executiv, grija față de cei mulți și năpăstuiți care se emoționează auzind, vorba lui Miron Costin, cum: "Fum și umbră suntem în toate, visuri și părere/ Ce nu petrece lumea și-n ce nu-i cădere?".
Dumitru HENEGAR