Prima pagină Ediția din: 14.8.2004
Monumentele istorice au fost "protejate" până s-au prăbușit
•Județul Alba - exemplu negativ la videoconferința cu prefecții
     Ministrul Culturii și Cultelor, Răzvan Theodorescu, le-a cerut tu­turor factorilor responsabili de la nivel național să manifeste un plus de atenție în momentul în care este luată o decizie cu privire la am­plasarea unui nou obiectiv în apropierea unui monument istoric. Avertismentul a fost lansat ieri, în cadrul videoconferinței cu șefii prefecturilor, pentru ca incidente de genul celui înregistrat la Lan­crăm să nu se mai repete pe viitor. Așa cum ziarul "Unirea" v-a in­format la vremea respectivă, 156 de personalități de prim rang ale culturii românești au sesizat acum câteva luni principalele instituții ale statului despre faptul că mesajul testamentar al lui Lucian Bla­ga, înmormântat în vechiul cimitir al bisericii din Lancrăm, a fost încălcat. Marele poet și filozof spunea cu câțiva ani înainte de moar­te: „De lângă mormânt se văd în zare, peste copaci, peste crânguri, Râpile Roșii". Vârfurile culturii naționale au atras atenția asupra fap­tului că o sală de sport aflată în construcție în baza unui program gu­vernamental, chiar lângă cimitir, "obturează complet perspectiva către orizontul și peisajul consacrate de filosofia și lirica lui Blaga". Scandalul izbucnit în jurul acestui subiect a mobilizat autoritățile ju­dețene, locale și pe însuși ministrul Culturii, Răzvan Theodorescu, care s-a deplasat personal la Lancrăm pentru a vedea grozăvia. Ur­mare a mai multor discuții s-a decis ca sala de sport de lângă mor­mântul lui Lucian Blaga să fie micșorată în înălțime cu aproximativ 2 metri.
    Tot în cadrul video-conferinței, ministrul Culturii a avertizat auto­ritățile județene și locale din țară să acorde mai multă atenție obi­ectivelor istorice și de interes cultural. Și de această dată, aten­ționarea a pornit tot de la un incident petrecut în județul Alba, care a fost nominalizat din nou ca exemplu negativ. Concret, datorită nepă­sării autorităților Casa Memorială a lui Sava Henția, din satul Sebe­șel, comuna Săsciori, s-a prăbușit. Terenul și construcția au fost vândute de urmașii pictorului Sava Henția unui alt proprietar, care și-a ridicat în spatele imobilului propria casă. Pe perioada construirii noii clădiri, Casa Memorială s-a degradat continuu și, în cele din ur­mă, s-a dărâmat, în condiții neelucidate nici până în prezent, la a­ceastă dată fiind vizibile doar o parte din fațadă și fundația. Directorul Direcției județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Națio­nal (DCCPCN), Gabriel Rustoiu, a declarat că, deși Primăria Săs­ciori ar fi trebuit să ia măsuri pentru protejarea casei și să-l amen­deze pe actualul proprietar, fiind vorba de un monument istoric, clă­direa s-a degradat sub ochii indiferenți ai autorităților locale. Primii care s-au sesizat despre această neglijență au fost reprezentanții in­stituției pe care o conduce, a spus Rustoiu, fiind alertat imediat ministerul de resort și Consiliul Județean Alba, dar a fost mult prea târziu pentru a se mai putea face ceva, întrucât casa se prăbușise.
Robert GHERGU

30 de ani de înfrățire Alba Iulia - Arnsberg
     În această lună o numeroasă delegație a municipiului Alba Iulia se va deplasa în orașul înfrățit Arnsberg (Germania) pentru a parti­cipa la manifestările pricinuite de aniversarea a trei decenii de în­frățire. Din delegația care va fi condusă de primarul Mircea Hava vor face parte cetățeni marcanți ai municipiului Alba Iulia, care de-a lun­gul acestei perioade au avut un cuvânt de spus în derularea relațiilor de colaborare Alba Iulia - Arnsberg. Pentru cei care au uitat, reamin­tim că orașul Arnsberg este cel mai "vârstnic" frate al municipiului Al­ba Iulia. (A.D.)
Președinte nou la ATOPA
     Ieri s-a desfășurat ședința de constituire a Autorității Teritoriale de Ordine Publică Alba. A fost ales în funcția de președinte al ATOPA Ion Dumitrel, vicepreședintele CJ Alba, fapt care a atras ne­mul­țumirea zgomotoasă a consilierului județean PUR, Toader Ulise. Consilierul umanist și-a revendicat postul de președinte ATOPA, fă­ră a ține seama de reglementările organizatorice și de voința mem­brilor votanți ATOPA. "Dacă domnul Ulise se va mai comporta la fel ca azi (n.r. ieri,13 august a.c.) nu va mai fi invitat la ședințele ATOPA" a spus Dumitrel. Ca membri ATOPA au fost aleși sub­pre­fectul Ioan Maier, chestorul de poliție Marin Aron (șeful IPJ Alba), Roman Costan (șeful CGP Alba), Ilie Ilea (reprezentantul Corpului Na­țional al Polițiștilor) și consilierii județeni Cosmin Covaciu (PNL), Dan Marcu (PNL), Clement Negruț (PD), Vasile Todea (PD), Ulise Toader (PUR), Dan Cristian Pașca (PNL). Reprezentanții comunității civile sunt Ion Dumitrel (PD), Georgel Tudose (PNL) și Nicolae Puș­că (PUR). (N.I.T.)
17 viitori ofițeri de marină selectați la Alba Iulia
     Academia Navală "Mircea cel Bătrân" din Constanța a transmis zilele trecute Centrului Zonal de Selecție și Orientare Alba (CZSO) rezultatele examenului de admitere desfășurat în perioada 27 iulie-5 august a.c.. Surse militare au declarat că din cei 38 de candidați se­lectați să susțină examenul, din care 15 absolvenți ai Colegiului Militar "Mihai Viteazul" din Alba Iulia, au fost admiși 17 concurenți, iar 6 tineri nu s-au mai prezentat. Dintre viitorii cadeți, 14 vor con­tinua practic cariera militară, iar 3 vor face pentru prima dată cu­noștință cu rigorile vieții cazone, ei provenind din viața civilă. (R.G.)
Un bicilist a tamponat un... BMW
     Un accident rutier mai puțin obișnuit, soldat cu rănirea unei per­soane, s-a produs joi, 12 august, la Aiud. Conducând un BMW în­matriculat în Italia, Nicolae Marian, de 19 ani, din Aiud, a oprit la trecerea pentru pietoni, din fața BCR Aiud. În acest timp, pasagerul din dreapta față a BMW-ului, Adrian Marian, de 20 de ani, a deschis portiera mașinii pentru a coborî, fără să se asigure. Ghinion, pentru că drept în portieră s-a izbit un biciclist ce venea din spate. Bi­ciclistul, Ioan Morar, de 56 de ani, din Cicău - Alba, a căzut apoi, izbindu-se cu capul de asfalt. Victima a fost transportată la Spitalul Aiud. Portiera BMW-ului a fost avariată. În cauză, poliția Aiud con­tinuă cercetările. (N.I.T.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.