Actualitate
Le vom lua ochii și banii ungurilor:
Arieșeni se transformă, în sfârșit, în stațiune!
     La inițiativa și cu sprijinul garantat al Consiliului Județean Alba, Consiliul local al comunei Arieșeni a făcut un pas așteptat de mai bine de 14 ani: a votat, în 9 august a.c., proiectul de hotărâre al primarului Marin Vasile Jurj prin care pe 200 ha de teren comunal se va amenaja viitoarea stațiune turistică Bubești-Poiana Vârtop.
    Cunoscută în țară, dar și în străinătate pentru frumusețea locu­rilor, comuna Arieșeni este situată în apropierea mai multor monu­mente ale naturii: Cheile Ordâncușei, Peștera Urșilor, Ghețarul de la Scărișoara, Cascada Vârciorog, Piatra Grăitoare, Cetățile Ponorului, iar enumerarea ar putea continua. De asemenea pârtia de schi este una dintre cele mai bune din țară, chiar și cu dotările mediocre de care dispune. Modernizarea ei precum și lărgirea bazei de cazare, masă și divertisment prin construirea de hoteluri, restaurante și a celorlalte facilități care vin în completarea zestrei deja substanțiale de pensiuni agroturistice și vile de vacanță vor face din Arieșeni una dintre perlele turismului montan românesc. Vicepreședintele CJ Al­ba, democratul Ion Dumitrel a precizat ieri în cadrul unei conferințe de presă că banii necesari întocmirii documentației de urbanism faza Plan Urbanistic Zonal există - 200 milioane de lei - și vor fi alocați în cadrul ședinței de consiliu județean din 26 august a.c.. Dumitrel a mai precizat că toți primarii care înțeleg că CJ Alba intenționează să-i ajute vor beneficia de sprijin necondiționat de la județ. "Este o mică realizare de început a Alianței D.A." a mai co­mentat Dumitrel. Și un început de colaborare fructuoasă cu uma­niștii, spunem noi, ținând cont că primarul Arieșeniului este membru PUR.
Nicoleta IDITA-TOMUȚA

Încep examenele de corigență pentru liceeni
     Un număr de 695 de liceeni din județul Alba vor susține, în pe­rioada 16-18 august a.c., examenul de corigență la materiile la care nu au reușit să obțină cel puțin media 5.00, necesară pentru pro­mo­varea clasei. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Alba (IȘJ), inspectorul general adjunct Angela Băruță, a declarat că printre aceștia se află și 81 de liceeni aflați în ultimul an de studiu la cursuri de zi sau seral. Cei care vor promova examenul se vor putea înscrie, până cel târziu în 19 august, la a doua sesiune de baca­laureat programată să aibă loc în perioada 23 august-9 septembrie. În schimb, liceenii care nu vor promova corigența vor fi declarați repetenți și nu se vor putea înscrie în acest an la BAC, dar nici nu vor mai putea susține încă o dată examenul pentru promovarea clasei, care va fi organizat în perioada 1-8 septembrie. Vor avea însă șansa de a relua examenul de corigență liceenii care din diferite motive întemeiate nu se pot prezenta luni la examenul de corigență, a mai spus prof. Angela Băruță.(R.G.)
Pentru că a intrat cu oile în fâneața altuia
Un cioban din Dumitra s-a ales cu falca ruptă
     Tudorel Puică, de 45 de ani, din Dumitra-Sântimbru, a ajuns la Spitalul Județean Alba cu falca ruptă după ce joi, 12 august, a primit o corecție din partea unui cetățean căruia îi violase proprietatea. Mai exact, Puică, aflându-se cu oile la păscut, a intrat pe o parcelă pe care omul - Vasile Goța, de 36 de ani, din Alba Iulia - avea otavă. Aflându-se în locul potrivit la momentul nepotrivit, Goța l-a izbit pe Puică cu furca în zona capului, fracturându-i mandibula și provo­cân­du-i mai multe cucuie. Victima a fost dusă cu ambulanța la Spitalul Județean Alba unde i s-a acordat primul ajutor. Polițiștii din Sântim­bru au demarat cercetările în acest caz, urmând să încadreze fapta în funcție de numărul de îngrijiri medicale pe care le va primi Puică. (N.I.T.)
Zlătnenii beau apă sechestrată de AVAS
     Vicepreședintele CJ Alba, Nicolae Popa, a remis zilele trecute o adresă către AVAS (Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Sta­tului) București, președintelui Mircea Ursache, prin care solicita sprijinul acestei instituții în soluționarea problemelor stringente lega­te de activele cu caracter social din patrimoniul SC Ampelum SA Zlatna.
    Vicepreședintele Popa arată că "intervențiile repetate la fostul APAPS București, precum și la CA al SC Ampelum nu au condus la nici un rezultat concret în folosul comunității locale: agentul eco­nomic nu a fost privatizat; lichidatorul SC a scos la licitație bunurile din patrimoniu, inclusiv activele cu caracter social, iar rata șomajului a ajuns în Zlatna de 92%".
    Ca o soluție pentru ieșirea din acest impas, Consiliul local Zlatna și primarul liberal Silviu Ponoran au identificat deja 10 active cu ca­racter social care, dacă ar fi trecute cu titlu gratuit în domeniul pu­blic, ar rezolva o mulțime dintre problemele orașului. De menționat că, pe lângă căminul de nefamiliști (cu o capacitate de 80 de ca­mere), cantină, bază sportivă și puțuri de apă, sechestrul asigurator a fost instituit și asupra... stațiilor de tratare și epurare apei din Zlat­na. Toate pentru recuperarea unor creanțe de ordinul miliardelor. Și asta în condițiile în care Primăria Zlatna nu dispune de fonduri nici măcar pentru garanția de participare la vreo licitație. În aceste con­diții se impune firesc întrebarea: înainte a se ajunge pe marginea prăpastiei, în decursul timpului, a avut cineva intenția - șefi, juriști, de la societatea în cauză sau de la administrația publică locală și județeană - de a utiliza legea în favoarea comunității locale din Zlat­na, încercând să salveze aceste active sociale?...
Nicoleta IDITA-TOMUȚA

La Gârbova,
Sașii se reîntorc acasă și își modernizează locuințele
     În această vară, comuna Gârbova (Sebeș) a fost asaltată de sașii plecați în Germania care, ca de obicei, își petrec vacanța a­casă, în vatra strămoșească. Interesant este că mai nou cei mai mulți dintre sași au început să-și renoveze locuințele, să le repare și să le doteze cu termopane și alte echipamente casnice semn că se pregătesc de reîntoarcerea definitivă, cel puțin la pensie. Pentru a­ceasta, sașii plecați înainte de 1989 au început să-și răscumpere ca­sele, iar cei plecați din 1990 și le modernizează, astfel că la Gâr­bova constructorii au avut mult de lucru și în această vară, chiar da­că sașii sunt renumiți pentru îndemânarea lor! (A.C.)
Cadrele didactice se pregătesc de grevă
     Decizia guvernului potrivit căreia personalul din învățământ va be­neficia în anul 2005 doar de indexările salariale care se acordă între­gului personal bugetar din România, respectiv 6% de la 1 ianuarie 2005 și tot 6% de la 1 octombrie, au stârnit nemulțumirea federațiilor sindicale din domeniu care amenință cu greva. Sindicaliștii consi­de­ră, conform unui comunicat de presă, "demagogice și populiste de­clarațiile primului ministru și ale altor reprezentanți ai Partidului Social Democrat, care au afirmat că salariile personalului din în­vățământ sunt mici și că acestea vor fi majorate substanțial. Fede­rațiile sindicale reprezentative din în­vățământ condamnă în același timp și afirmațiile fără acoperire făcute de ministrul educației, domnul Alexandru Athanasiu precum că salariile întregului personal din în­vățământ se vor majora în medie cu 25%, în urma reașezării actu­alelor grile de salarizare." Federația Sindicatelor Libere din Învă­țământ, Federația Educației Naționale, Federația Sindicatelor din În­vățământ "Spiru Haret" și Federația Națională Sindicală "Alma Ma­ter" cer domnului Alexandru Athanasiu să-și asume aceste decla­ra­ții și să asigure majorarea salarială anunțată, de la 1 septembrie 2004. Altfel sindicaliștii din învățământ sunt deciși să declanșeze începând cu luna septembrie mari acțiuni de protest care nu vor în­ceta decât odată cu satisfacerea revendicărilor. (A.D.)
Începând de mâine,
Pensionarii plătesc doar 10 la sută pentru medicamente
     Pensionarii cu venituri lunare mai mici de 6 milioane de lei vor plăti de duminică, 15 august, doar 10 la sută pentru medicamente, acestea fiind compensate în proporție de 90% prin intermediul Casei de Asigurări de Sănătate Alba (CAS). În județul Alba, 79.720 de persoane au pensiile lunare mai mici de 6 milioane de lei, putând be­neficia de medicamente compensate. Pe de altă parte, rețetele securizate pentru prescrierea medicamentelor au fost distribuite deja medicilor de familie, iar noul program informatic a ajuns la farmaciile care au încheiat contracte cu CAS Alba. Directorul CAS Alba, Gheorghe Ștef, a declarat că farmaciile care sunt deschise du­minică, 15 august, vor putea onora rețete compensate pentru pen­sionari, deși, crede el, cele mai multe farmacii vor fi luate cu asalt abia luni, 16 august. Până astăzi, pensionarii beneficiau de o redu­cere de numai 50 la sută la prețul medicamentelor aflate în nomen­clatorul oficial-în total peste 1.000 de produse farmaceutice.(R.G.)
Arestat pentru furt
     Valentin Constantin Grigore a fost arestat preventiv 29 de zile pe baza unui mandat emis de Judecătoria Alba Iulia pentru comiterea infracțiunii de furt calificat. În 11 august a.c., acesta i-a furat unei femei care circula cu trenul accelerat Petroșani-Cluj Napoca poșeta în care avea 450.000 lei, telefonul mobil în valoare de 5,5 milioane de lei și actele de identitate. După ce polițiștii din cadrul Serviciului de Poliție TF Alba l-au identificat pe hoț, a fost recuperat și preju­diciul, respectiv poșeta pe care infractorul o ascunsese în stația CF Șibot. (N.I.T.)
Piața din Abrud
     Săptămânal, lunea, în orașul Abrud se "derulează" piața agro­vegetală și de mărfuri, localizată în centrul urbei. În context vă infor­măm sumar de prețul la unele din acestea: la cereale - grâu 90 mii lei/litra/15 kg; porumb 110 - 120 mii lei/litra/15 kg; ovăz - 60 mii lei/litră; orz-orzoaică 60-70 mii/litră; produse animaliere: lapte de vacă 25 mii/kg; sămânță 50 mii/800 g; telemea de oaie 70 mii/kg, miere de albine 100 mii lei/kg; legume-fructe: miez nucă 90 mii lei/kg, roșii - 8-15 mii lei/kg, ardei 10-15 mii lei/kg, ardei iute 50 mii lei/kg, usturoi 50 mii lei/kg; conopidă 15 mii lei/kg, ceapă uscată 15 mii lei/kg, ceapă verde 5 mii lei/legătură (4-5 buc), morcovi 10-15 mii lei/kg, fasole verde 20 mii lei/kg, afine 200 mii/ găleată - 10 kg; zmeură 200 mii lei/ găleata de 10 kg. (I.R.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.