Curier județean
Praznicul Adormirii Maicii Domnului
     Unul din cele mai mari și mai îndrăgite praznice din cursul anului bisericesc este praznicul de mâine: "Adormirea Maicii Domnului" sau "Sfânta Maria Mare".
    Sfânta Scriptură nu ne spune cum a avut loc acest slăvit eveniment din viața Maicii Domnului. Știu doar atâta, că pe crucea răstignirii fiind Domnul Hristos a încredințat-o pe maica Sa, Fecioara Maria, spre purtare de grijă preotului apostol Ioan. Dar, aflăm din scrierile Sf. Tradiții, cum s-a petrecut adormirea întru Domnul a Năs­cătoarei de Dumnezeu. Iată: Hristos Domnul, vrând să aibă lângă Sine pe maica Sa, cu trei zile înainte a trimis pe arhanghelul Gavriil să-i facă cunoscută mutarea ei la cele cerești. Fecioara Maria tare s-a bucurat de această vestire și, degrabă s-a dus pe Muntele Măslinilor să se roage. Când se suia pe munte, pomii, în calea ei, se aplecau pe pământ în semn de cinstire, de închinăciune. Întor­cându-se acasă, Fecioara Maria a aprins multe lumânări, a mulțumit lui Dumnezeu, a chemat neamurile și vecinii, și-a pregătit patul și toate cele în legătură cu înmormântarea ei. La trei zile după vestirea arhanghelului, fără veste, s-a produs un sunet ca de tunet și niște nori mari, mulți la număr, au adus la casa Maicii Domnului pe apos­tolii Fiului Lui Dumnezeu, fără Toma. După aceasta, sfânta Fecioară și-a luat rămas bun și iertăciune de la toți cei de față, s-a culcat pe pat, a rostit o rugăciune pentru binecuvântarea lumii și pașnică vie­țuire între pământeni și așa și-a dat sufletul în mâinile scumpului ei Fiu și Dumnezeu. Apostolii, unii au ridicat patul, alții mergeau înainte cu făclii și cu cântări, petrecând spre mormânt trupul Născătoarei de Dumnezeu. Se auzeau și coruri de îngeri. O ceată de iudei, văzând cinstirea ce i se dădea Sfintei Fecioare în drumul ei spre mormânt, plini de drăcească mânie, ca turbați, au dat năvală să răstoarne patul cu sfântul trup și să-l pângărească. Dumnezeu, însă, i-a împiedicat să-și ducă la îndeplinire smintita încercare, luându-le vederea, orbindu-i și pe unul, Aftonie, mai turbat, lipsindu-l de amândouă mâinile, prin tăierea de o sabie nevăzută, rămase spânzurate de pat. Iudeii mișei, cutremurați s-au căit, s-au cumințit, au scăpat de orbire și au devenit creștini, la fel și Aftonie, recă­pătându-și la loc mâinile. Drumul spre locul îngropării a continuat în liniște. Ajungând la mormânt, apostolii au așezat trupul cel sfânt în el și au stat trei zile lângă el în priveghere. A sosit și Toma cu trei zile în urmă. Tare s-a întristat că nu s-a învrednicit să vadă și el ce au văzut ortacii săi apostolii și să se închine celei adormite în Domnul. I s-a deschis mormântul să-și satisfacă dorința, dar, cu mare uimire, s-a aflat mormântul fără de sfântul trup. Ce se întâm­plase? Domnul Hristos, ca să preîntâmpine putrezirea trupului Maicii Sale a înălțat-o pe Preasfânta Sa Născătoare sus la cer, lângă El, să se bucure împreună, cu cea mai mare bucurie, Fiul cu Mama, Mama cu Fiul.
    Așa s-au petrecut, frați creștini, pe scurt, cele în legătură cu slăvita Adormire a Celei care este mai cinstită decât heruvimii și mai mărită fără de asemănare decât serafimii.
    Și acum, după toată cuviința, o caldă rugăciune către Prea Sfânta Născătoare de Dumnezeu și pururea Fecioară Maria: "Milostivește-te Mamă preacurată spre ajutorul poporului celui bine credincios. Nădejdea noastră adună pe cele risipite, pe cei rătăciți, pe cei căzuți de la dreapta credință iarăși la credință întoarce-i, pe cei bătrâni sprijinește-i, pe cei tineri îi învață, pe prunci hrănește-i, dar, mai ales, păzește Sfânta Biserică Fiului Tău și o ferește întru lungime de zile... Primește de la noi, la cinstiți adormiții tăi această rugăciune de acum și în viața aceasta și la vremea morții noastre, scapă-ne de toată nenorocirea și chinul." (I.S.)
Ce însemni tu pentru sufletul meu?
O rază curată
și binecuvântată
De la DUMNEZEU...
În cer, DOAMNĂ ȘI ÎMPĂRĂTEASĂ
Pe pământ, floare aleasă
Și lacrimă ești
Pururea FECIOARĂ MIREASĂ,
Din marea ta împărăție
O, preacurată Maică,
dă-mi și mie,
Un strop din apa ta sfințită
Să fiu o clipă fericită
și iubită...
FECIOARĂ pururea neadormită,
A ta sfântă făclie,
Pavăză poporului român
Să-i fie
O, preacurată, preabinecuvântată,
MARIE...!
Angela SUCIU, Boz

O nouă față a pieței din Cugir
     Cele două piețe din orașul Cugir au devenit private, fiind con­cesionate pe o perioadă de 25 de ani de către investitorul austriac Marius Dronca, proprietarul benzinăriei de la intrarea în Cugir. Reno­varea pieței de la Complex, din centrul orașului, a început prin pa­varea parcării cu dale, lucrare care a costat între 500-700 milioane de lei. De ieri, 13 august a.c., corturile tarabelor industriale vor fi am­plasate pe noul pavaj întins pe o suprafață de peste 1400 mp. Pro­iectul pentru modernizarea pieței nu se rezumă doar la atât. Noul proprietar dorește ca până la sfârșitul acestui an piața să poată fi acoperită. Construcția metalică a pieței va costa 5,7 miliarde de lei. Așadar în cursul noului an atât vânzătorii cât și clienții nu se vor mai teme de zilele ploioase de toamnă sau toride de vară, de ninsoarea sau viscolul tăios al iernii. (Andreea RADU)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.