Editorial
Terorismul dă în clocot
     În ultimele zile evenimentele pe frontul mondial al luptei cu tero­rismul se succed cu rapiditate. Statele Unite au decretat nivelul de "alertă oranj" în marile centre ale finanței americane. Ca urmare, clă­dirile principalelor instituții financiar-bancare din New York, Wa­shington și Newark, indicate ca posibile noi ținte ale organizației te­roriste Al-Qaida au fost imediat transformate în adevărate redute de război. După cum se știe, în mai multe rânduri, Osama bin Laden a cerut să fie lovite ținte vitale pentru structurile economice ale SUA, afirmând că în urma atacurilor de la 11 septembrie, pierderile ame­ricane s-au ridicat la 1.000 miliarde de dolari. Potrivit informațiilor serviciilor secrete americane "intenția teroriștilor este de a ataca nu numai clădirile, ținta lor fiind structura financiară a SUA, a Marii Britanii și a altor țări europene".
    Iminența unor atacuri teroriste a determinat SUA cât și alte state să ia o serie de noi măsuri de securitate. Președintele George W. Bush a semnat joia trecută legea cheltuielilor militare pe timp de război, din care, 25 de miliarde reprezintă fonduri suplimentare pentru Irak și Afganistan. "Nici un dușman sau prieten nu trebuie să pună la îndoială faptul că America dispune de resurse pentru a răzbi", a subliniat Bush. Cu toate aceste asigurări din partea SUA, marți, 10 august a.c., sub presiunea agresivității crescânde a mili­ți­ilor șiite (susținute din umbră de Iran), Polonia, cea de a treia forță militară aliată a SUA în lupta împotriva terorismului, a anunțat că renunță la comanda militară în două provincii din Irak. Comanda pro­vinciilor Najaf (unde numai în luptele din cursul zilei de joi, 12 agust a.c. s-au înregistrat 165 de morți și 600 de răniți) și Qadisiya a fost remisă trupelor americane. Premierul Poloniei, Marek Belka, aflat în­tr-o vizită la Washington, a motivat că "mandatul forței multi­na­ționale sub comandă poloneză prevede doar misiuni defensive, de stabilitate, și nu desfășurarea unor acțiuni de luptă (...). Cred că ni­meni nu vrea să rămână în Irak o veșnicie. Are propriul guvern, in­ternațional recunoscut...".
    În altă ordine de idei, amenințările teroriste au cam destabilizat în ultimele zile și piața mondială a petrolului. Guvernul irakian a anun­țat închiderea unei conducte principale de petrol din sudul țării, ceea ce a condus la reducerea la jumătate a exporturilor. Efectul s-a re­simțit imediat pe piața petrolului tocmai la... Bursa din New York, unde s-a înregistrat prețul record pentru ultimii 21 de ani - 45,05 dolari pentru un baril de petrol brut.
    În Europa, ca urmare a ultimatumului dat de bin Laden (țările eu­ropene să-și retragă trupele din Irak până la data de 15 august a.c.), și care a expirat duminică, tot mai multe voci susțin inițierea unui "Plan Marchall" pentru Irak, ca singură soluție viabilă pentru democratizarea acestei țări și asigurarea stabilității în zonă.
    De ultimă oră, Pentagonul a cerut Congresului american să i se acorde suma de 500 de milioane de dolari pentru crearea la nivel global a unor "miliții antiteroriste pro-americane, cu scopul de a-i eli­mina pe teroriștii care se ascund în zonele "neguvernate" ale lumii. Este vorba de crearea, echiparea și antrenarea unor forțe de secu­ritate locale pentru combaterea terorismului și insurecțiilor în zonele unde operează militanții islamici radicali. Apoi, având în vedere că în SUA se apropie alegerile prezidențiale, pe care se pare că teroriștii vizează să le destabilizeze asemenea celor din Spania, Washin­gtonul a luat decizia de a declanșa "o lună de alertă teroristă" înce­pând cu 9 septembrie a.c., pentru a-i încuraja de pe acum pe ce­tățenii americani să se pregătească pentru un eventual atentat.
Tinu MATEȘ