Curier județean
SC Cugireana se învârte într-un cerc vicios
     Problemele economico-financiare cu care se confruntă SC Cugi­reana SA, principalul furnizor de apă rece și agent termic din Cugir, au fost prezentate ieri în ședința Comitetului Operativ Consultativ din cadrul Prefecturii Alba de către conducerea unității. La reuniunea de lucru au participat, pe lângă reprezentanții SC Cugireana, subpre­fectul Ioan Maier și vicepreședinții Consiliului Județean, Nicolae Po­pa și Ion Dumitrel. Din discuții a rezultat faptul că SC Cugireana se află în proces de executare silită ca urmare a datoriilor acumulate către bugetul statului. Este vorba de 18 miliarde de lei către furni­zori, 3 miliarde reprezentând TVA și alte aproximativ 3 miliarde pe­nalități de întârziere. Unitatea are de încasat, însă, aproximativ 18 miliarde de lei de la Uzina Mecanică din Cugir (UMC), pentru agen­tul termic furnizat. Pentru a-și recupera banii, SC Cugireana a a­me­nințat UMC că va întrerupe furnizarea agentului termic începând cu data de 1 septembrie a.c..
    Având în vedere că stația de epurare a SC Cugireana primește e­ner­gie electrică de la UMC, conducerea uzinei a amenințat, la rândul ei, că va întrerupe alimentarea cu curent electric a stației, astfel că SC Cugireana nu mai poate da curs amenințărilor pentru că se în­vârte într-un cerc vicios. În aceste condiții, fie conducerea Prefecturii trebuie să intervină, fie reprezentanții Ministerului Apărării Naționale, de care aparține UMC, trebuie să găsească o soluție pentru a plăti da­toriile restante către SC Cugireana, în caz contrar existând riscul să fie periclitată aplicarea Programului Samtid la Cugir. Într-o primă fază, conducerile celor două societăți vor încheia un nou acord de principiu prin care UMC își va lua angajamentul că va începe să a­chite datoriile către SC Cugireana.
Robert GHERGU

În județul Alba
Cursurile de formare profesională pentru șomeri - garanția unui loc de muncă
     Mai vechea zicală "Ai carte, ai parte" își dovedește o dată în plus veridicitatea în practica angajărilor făcute din rândurile șomerilor care au urmat cursuri de formare profesională subvenționate din bugetul asigurărilor pentru șomaj. Din informațiile primite de la purtătorul de cuvânt al AJOFM Alba, d-na Emilia Suciu, reiese că în perioada 2002-2004 și-au găsit un loc de muncă 470 de persoane șomere, respectiv 183 șomeri s-au angajat în 2002, alți 199 în anul următor, în cursul anului curent fiind încadrați 90 de șomeri.
    La nivel național cifrele sunt spectaculoase: 33.564 șomeri și-au găsit un loc de muncă după ce și-au căpătat o nouă profesie. Reu­șita acestui demers a determinat îmbunătățirea Planului național de formare profesională pentru 2004. În acest an se vor organiza cursuri profesionale de care vor beneficia gratuit 44.450 persoane. Sunt ac­cep­tate la acest gen de școlarizare și persoane din mediul rural - 3352, care execută o pedeapsă privativă de libertate - 466, alte 292 sunt persoane care au reluat activitatea ca urmare a încetării con­cediului pentru creșterea copilului sau după satisfacerea stagiului militar - 183. În condiții similare se află cei care își reiau activitatea ca urmare a recuperării capacității de muncă după pensionare pen­tru invaliditate. De remarcat că agenția continuă cursurile organizate de angajatori pentru salariații proprii.
    În județul Alba vor fi organizate cursuri în 12 meserii la care vor par­ticipa 555 șomeri. Meseriile solicitate sunt: comerciant-vânzător - 240 cursanți, operator introducere, prelucrare și validare date - 45, operator introducere și prelucrare date - 30, ospătar - 30, bucătar - 30, zidar - 45, dulgher - 15, confecționer articole textile - 45, faso­na­tor cherestea - 15, măcelar - 30 și brutar - 30. Președinte ANOFM, Ioan Cindrea, sublinează extinderea, prin prevederile Legii nr. 107 din 2004, a gamei de beneficiari ai cursurilor de formare profesională gratuite la mai multe categorii de persoane prin care se accelerează procesul de dezvoltare și adaptare a resurselor umane.
Mariana IONAȘ

Nicolae Mera vrea să fie deputat PSD de Alba
     Ultima persoană (până în prezent) care și-a manifestat intenția de a candida la alegerile preliminare din PSD Alba este Nicolae Me­ra - președintele organizației de tineret a partidului. Nicolae Mera a izbutit să adune cele 1000 de semnături mai ales din zona Apuseni și urmează să-și depună dosarul pentru Camera Deputaților. De men­ți­onat faptul că N. Mera ar avea mari șanse de a fi votat de cât mai mulți pesediști, având în vedere experiența sa din administrație, el fiind timp de trei ani consilier local la Câmpeni, actualmente lu­crând în cadrul Direcției Juridice din Prefectura Alba. De asemenea, Nicolae Mera a absolvit și Institutul Național de Administrație de la București. (R.J.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.