Actualitate
În opinia ambasadorului Germaniei, Excelența Sa Wilfried Gruber,
România trebuie să continue eforturile de aderare
     ambasadorGuvernul României trebuie să continue reformele economice și să încheie până la sfârșitul anului ca­pitolele de negociere cu Comisia Euro­peană, conform angajamentelor asu­ma­te, în scopul aderării la UE. Declarația a fost făcută, sâmbătă, 14 august, la Po­nor, de Excelența Sa Wilfried Gruber, am­basadorul Germaniei la București, care s-a aflat zilele trecute în vizită în ju­dețul Alba. El a precizat, de asemenea, că trebuie continuat procesul de priva­tizare, iar deciziile luate în cazul Petrom sau al sucursalelor Dobrogea și Banat ale SC Electrica reprezintă pași impor­tanți în acest sens. Diplomatul german a ținut însă să sublinieze că mai sunt și alte probleme de rezolvat pentru ca reprezentanții Co­misiei Europene să ajungă la concluzia că România are o economie de piață funcțională. El s-a referit, în principal, la volumul mult prea mare al arieratelor, fapt remarcat și de FMI, pe fondul neachitării taxelor și contribuțiilor la bugetul de stat. Ambasadorul Germaniei a spus că aceste companii ar trebui să intre în lichidare. Pe de altă parte, el este de părere că România trebuie să încheie cele 5 ca­pitole de negociere rămase în discuție, cum este, de exemplu, cel legat de protecția mediului. ES Wilfried Gruber a spus că toți mem­brii Comisiei Europene insistă ca regulile UE să fie aplicate de toți pentru că, în caz contrar, România ar fi dezavantajată în competiția cu celelalte state. "Așa cum a spus și cancelarul nostru, Gerhard Schroder, prin determinare politică, Guvernul României poate în­cheia negocierile până la sfârșitul acestui an", a mai spus am­ba­sa­dorul Germaniei la București, ES Wilfried Gruber.
Robert GHERGU

Ipoteză istorică tulburătoare:
Trupul lui Mihai Viteazul este îngropat la Alba Iulia
     Recent, surse neoficiale din cadrul Muzeului Național al Unirii ne-au dezvăluit o ipoteză istorică ce pare să prindă tot mai mult contur: trupul lui Mihai Viteazul pare a fi fost îngropat la... Alba Iulia. A­ceas­tă ipoteză a fost deja susținută cu argumente și documente (unele dintre ele provenind chiar din arhivele austriece), de către prof. Gheor­ghe Anghel, fost director al Muzeului Național al Unirii.
    Deocamdată ea nu a fost emisă decât în cadrul comunicărilor științifice și face încă tema unor dezbateri în sânul cercurilor de specialiști. Unii sunt de acord că, după asasinarea sa pe Câmpia Turzii și după ce capul și mâna dreaptă ale Viteazului au fost duse și îngropate la Mănăstirea Dealul, de la Târgoviște, este posibil ca un oștean credincios să-i fi luat trupul și să-l fi adus la Alba Iulia, îngropându-l la biserica ctitorită de acesta. Alții afirmă că trupul voievodului ar fi rămas pe câmpul de luptă, fără a putea susține însă acest punct de vedere cu dovezi materiale, căci monumentul ridicat acolo, mult mai târziu, nu constituie un argument științific. Din ne­fericire, din biserica lui Mihai Viteazul nu a mai rămas nimic, ma­terialele fiind folosite ulterior de constructorii Cetății, la diferite lu­crări, iar peste temelia acesteia s-a înălțat biserica actuală, așa că efectuarea unor săpături este aproape imposibilă.
    Deocamdată, din prudență și modestie, Gheorghe Anghel nu a făcut cunoscută ipoteza sa publicului larg, dar dacă aceasta se va confirma, municipiul Alba Iulia va avea în patrimoniul său încă un obiectiv de mare valoare istorică și turistică. (I.H.)
În patru comune din județul Alba,
Componența comisiilor de licitație în Programul Sapard - contestată
     Primăriile comunelor Scărișoara, Sălciua, Ciuruleasa și Mogoș trebuie să propună alți membri pentru comisiile de licitație în vederea realizării proiectelor în cadrul Programului Sapard. Decizia a fost lu­ată ieri, în ședința Comitetului Operativ Consultativ din cadrul Pre­fecturii Alba, după ce două firme de proiectare au contestat anumite persoane din componența comisiilor respective invocând faptul că mem­brii în cauză nu dispun de pregătire de specialitate. La reuniune au participat subprefectul Ioan Maier, vicepreședinții Consiliului Ju­de­țean (CJ), Ion Dumitrel și Nicolae Popa, directorul Agenției Sapard Alba, Ana Goia Mocan și primarii celor 6 comune din județ care au depus cereri de finanțare. În urma discuțiilor, CJ Alba și-a arătat dis­po­nibilitatea de a identifica specialiști pentru înlocuirea persoanelor contestate, astfel încât să poată fi organizate în cel mai scurt timp licitațiile pentru stabilirea proiectanților în Programul Sapard. Pe de altă parte, vicepreședintele CJ Alba, Nicolae Popa, a declarat că la rectificarea bugetară de la finele lunii, cele 4 comune vor primi câte 500 de milioane de lei, iar comunele Galda de Jos și Ighiu vor be­neficia fiecare de 400 de milioane pentru pregătirea documentațiilor în acest program, dacă plenul CJ va fi de acord.(R.G.)
De la începutul anului Casa de Pensii Alba a eliberat 3500 de bilete de tratament
     Directorul executiv al Casei Județene de Pensii Alba, Dan Petcu, ne-a declarat faptul că instituția pe care o conduce a eliberat pentru pensionarii din județ, de la începutul anului, 3500 de bilete de tra­tament. Peste 50% din acestea, adică majoritatea pensionarilor au optat pentru trei stațiuni și anume Covasna, Felix și Geoagiu Băi. D-nul Petcu ne-a mai precizat că există multe situații în care la sta­țiuni nu se prezintă titularii biletelor ci rude sau prieteni ai acestora. "Biletele nu sunt transmisibile, însă mulți nu înțeleg sau nu vor să în­țeleagă acest lucru. Oricum în ultima perioadă s-au intensificat con­troalele în stațiuni iar cei prinși au trebuit să suporte contravaloarea integrală a biletului care este de 6-7 milioane lei", ne-a declarat șeful CJP Alba. (R.J.)
Chiar de ziua ei onomastică,
O tânără din Berghin a născut acasă
     Maria Dondoș, în vârstă de 22 de ani, aflată în ultima lună de sar­cină, nu a reușit să mai ajungă până la spital și a născut dumi­nică, 15 august, chiar de "Sf. Maria", ziua ei onomastică, în locuința proprie din comuna Berghin. Femeia a adus pe lume o fetiță de 2,5 kilograme, fiind al treilea copil al ei. Proaspăta mămică și copilul au fost transportați cu o ambulanță la Spitalul județean de Urgență din Alba Iulia, pentru supraveghere de specialitate. Surse medicale au de­clarat că nașterea a decurs fără complicații, iar atât tânăra cât și nou-născutul se simt bine, fiind în afara oricărui pericol, deși naș­te­rea a avut loc la domiciliul femeii.(R.G.)
"Mocănița" pe ruta Horea - Albac?
     Sâmbătă, 14 august a.c. la finalul cursei turistice cu "Mocănița" de la Abrud la Câmpeni, primarul comunei Horea, Corneliu Olar, a purtat discuții cu patronul S.C. "Calea Ferată Îngustă" S.R.L. Brad, Georg Hocevar, în ideea realizării unui traseu de 7 kilometri de linie ferată îngustă între Horea și Albac. În principiu s-a căzut de acord, urmând însă mai multe faze de discuții, între care cele mai dificile vor fi cele cu proprietarii terenurilor pe unde urmează să treacă calea ferată. Primarul Olar a explicat că în mare parte, linia poate fi dusă prin pădure, fără a afecta intravilanul unor proprietari. Vor avea oare horenii și albăcenii "Mocănița" lor?! (T.M.)
Generalul Viorel Bârloiu se luptă pentru șefia armatei
     Unul dintre foștii comandanți ai Brigăzii 5 Vânători de Munte "A­vram Iancu" din Alba Iulia, generalul Viorel Bârloiu, actualmente se­cretarul Consiliului Suprem de Apărare a Țării, a intrat în cursa pen­tru șefia Statului Major General (SMG), au anunțat surse militare. Func­ția va rămâne vacantă din 30 octombrie, dată la care expiră man­datul actualului șef al SMG, generalul Mihail Popescu. În lupta pentru șefia armatei se mai află generalul Eugen Bădălan, șeful Sta­tului Major al Forțelor Terestre, și Gheorghe Acatrina, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene. Decizia finală va fi luată în această săp­tămână de conducerea MApN, în urma unei întâlniri la vârf care va a­vea loc la Palatul Cotroceni, viitorul șef al SMG urmând să fie nu­mit de președintele României, la propunerea ministrului Apărării.(R.G.)
Pentru 4 școli din județ
Centrale termice (subdimensionate) de la Guvern
     Ministerul Administrației și Internelor în colaborare cu Ministerul Învățământului și Educației au lansat un program de dotare a școlilor cu centrale termice. În județul Alba, patru școli au primit în aceste zile centralele. Când să le monteze, în loc de bucurie, mare tristețe pentru directori și primari, care sperau să mai protejeze bugetul lo­cal, pentru că centralele au o putere mai mică decât cea necesară. La Școala generală "Horea" din Zlatna, în loc de 320 Kw, centrala are doar 163 Kw. Așa că mai trebuie procurată încă o centrală, pe banii primăriei, adică vreo 300 de milioane de lei. Dacă tot au dorit să ajute școlile din județ, birocrații din cele două ministere puteau să o facă corect, nu să încurce lucrurile sau mai bine zis să le facă pe jumătate. Ori o fi iar vorba de o afacere, ca în cazul sălilor de sport, care s-au proiectat cu 30 cm mai scurte, astfel că nu au mai putut fi omologate! Îndreptarea greșelii, adică reproiectarea, a costat circa... 100 de milioane de lei. Pentru câteva linii trase la locul lor! (A.C.)
La Ponor,
S-au terminat banii pentru plata ajutorului social
     În comuna Ponor, plata ajutorului social a fost suspendată înce­pând cu această lună, din cauză că sumele alocate din buget în a­cest scop au fost epuizate, au declarat surse oficiale din condu­cerea Primăriei Ponor. Aceleași surse au precizat că în comună există aproximativ 680 de familii, majoritatea fiind sărace. Din acest motiv, mai mult de jumătate dintre locuitori sunt beneficiari ai Legii venitului minim garantat, cei mai mulți dintre aceștia neputând fi utilizați nici pentru a presta munci în folosul comunității, fiind vorba de bătrâni peste 60 de ani. Pentru acest an au fost alocate de la bugetul județean aproximativ 720 de milioane de lei pentru protecție socială, în sumă fiind incluse și ajutoarele de încălzire. "Am trimis situația Consiliului Județean pentru a suplimenta fondurile alocate inițial, fiind necesare cam 80 de milioane de lei lunar", au mai spus sursele citate.(R.G.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.