Editorial
Formula unu
     Scena politică întreține interesul, dincolo de dezastrele și catas­trofele care traversează țara într-un tandem demn de vreo carte au­toh­tonă a recordurilor nedorite. S-au estompat sub tirade politice și ajutoare de pripeală efectele inundațiilor devastatoare ori ale furtu­nilor apocaliptice nemaiîntâlnite demult pe mioriticele noastre me­lea­guri, s-au curățat urmele catastroficelor explozii rutiere sau pe șine. Am depășit "psihologic" valul scumpirilor, criza grâului sub­estimat, a cărnii, a medicamentelor, a tuturor produselor și servi­ci­ilor care ne fac viața amară și ne sumețim privirile spre vârfurile Pu­terii, că de aici vin toate prefabricatele existenței noastre.
    În topul preferințelor sunt alianțele mozaic. Se fac și se desfac cărți și jocuri după regulile celor care dețin pachetul majoritar. Aflăm astfel că partidul stat a intrat sub radioasa protecție peremistă, sal­tul dintr-o extremă într-alta semănând cu acrobațiile aspiranților la medaliile olimpiene. Aidoma altor vremi de tristă amintire, asistăm acum la prefigurarea unui modern pact de neagresiune, a ceva "ta­cit și reciproc" între PSD și PRM. Punerea lui în operă - ceva mai târziu, după ce trec însoritele vacanțe pe "coastele" care ne dor, du­pă ce se macerează supozițiile, bârfelile și... obișnuințele.
    Cât ne va șifona chipul european o astfel de uniune de conve­niență este greu de spus. Deocamdată se jubilează pe miza lărgită a câștigurilor ce vor să vie în toamna alegerilor, când se numără voturile îngemănate ale partidelor ce s-au pupat în piața libertății noastre. Până atunci mai trebuie să-și numere procentele, să-și cân­tă­rească averile din declarațiile pe proprie răspundere. O arit­metică încâlcită cu algoritmi grași dă bătăi de cap politicienilor noștri de toate coloraturile. Se proiectează cabinete guver­na­men­tale în formule compozite, se pun miniștri și primi-miniștri, se cal­culează cu o acribie de invidiat chiar și de mintea vreunui Pitagora al zilelor noastre. Nerăbdătorul public pesedist, și nu numai el, du­pă ce a asistat în antract la un simulacru de alegeri, cu care par­tidul social democrației a încercat să mențină sus stindardul, a fost răsplătit de prestația surpriză oferită de premierul în funcție care și-a anunțat candidatura la fotoliul Cotrocenilor. Singur pe poziție, fără nici un contracandidat (cine ar îndrăzni să concureze cu însuși pre­ședintele de la PSD?), Adrian Năstase a poposit în dulcea Buco­vină, după trecerea șuvoaielor, pe mâlul reavăn al așezării Mălini, între săteni înduioșați de celebritatea personajelor care le-au vizitat rămășițele trudei de veacuri. Acolo, undeva sus în nordul țării, în umbra amintirilor și a curgerilor versificate ale lui Nicolae Labiș, lide­rul PSD a destrămat vălurile de taină ale țintei sale spre podiumul președinției de țară: "m-am hotărât să candidez pentru postul de președinte al României în interiorul partidului nostru". Destăinuirea a venit ca o favoare la adresa localnicilor năpăstuiți de urgii, marele se­cret gâdilându-le urechile în exclusivitate: "am să vă spun un lu­cru pe care unii au încercat să-l smulgă de la mine în ultimele două săptămâni". Nu știu cât de încântați au fost moldovenii, cunoaștem doar reacțiile dezaprobatoare ale Opoziției vizavi de tărăgăneala lan­sării la funcție a lui Adrian Năstase. Și pentru că orice loc în fruntea țării este spre binele "întregului popor", nici noul candidat nu uită să menționeze acest lucru: "Îmi voi depune candidatura în așa fel, încât această decizie a mea să fie o decizie care să însemne pen­tru români o șansă mai bună în întâlnirea cu Uniunea Europeană, o șansă mai bună de bunăstare, o creștere a veniturilor".
    Ne și vedem bogați într-o țară săracă, dar vorba ceea, Bog da' proste (prosit) cum zic electorii de pe plaiuri sucevene, o mulțumire adresată Atotputernicului.
Mariana IONAȘ