Actualitate
Aflat în vizită în județul nostru
Ministrul Justiției a promis un sediu încăpător pentru Curtea de Apel Alba Iulia
     minsitrul JustițieiAflat ieri în vizită la Curtea de Apel Alba Iulia, ministrul Justiției, Cristian Diaconescu, a avut doar cuvinte de laudă pentru această instanță. Minis­trul Diaconescu a declarat că îi va sprijini pe cei care în urma concursurilor din sep­tembrie vor intenționa să se îndrepte spre Alba deoarece instanțele din județul nostru se confruntă cu un deficit de 34 de magistrați și 20 de procurori. Magis­trații CA Alba Iulia înregistrează totuși o activitate foarte bună, în condițiile în care se confruntă cu un număr mai mare de dosare decât primele instanțe din ora­șe­le mari ale țării - Iași, Timișoara etc.
    Ministrul Justiției a dat asigurări că va discuta cu ministrul Finan­țelor, Mihai Tănăsescu, în vederea obținerii pentru Curtea de Apel Al­ba Iulia a vechiului sediu al Bancorex, în vederea desfășurării în bu­ne condițiuni a actului de justiție. "Președintele și vicepreședintele CA Alba Iulia stau în același birou, lucru pe care nu cred că l-am mai văzut undeva prin țară. Ei sunt destul de modești, dar sunt niște lucruri care nu ar trebui să treacă de anumite limite", a spus minis­trul. Acesta a subliniat că schimbarea locației Curții de Apel Alba Iu­lia în alt județ iese din discuție.
    Referindu-se la transparența actului de justiție, ministrul Diaco­nescu și-a exprimat nemulțumirea vizavi de lipsa de comunicare a magistraților - cu toate că ședințele de judecată sunt oarecum pu­blice - și de lipsa de activitate a purtătorilor de cuvânt din cadrul Curților de Apel. Ministrul Justiției a mai precizat că printre cei 80 de magistrați care vor fi sancționați disciplinar de Consiliul Superior al Magistraturii nu se regăsește nici unul din județul Alba.
Nicoleta IDITA-TOMUȚA

În PSD Alba
Bătălie democratică acerbă pentru un loc eligibil pe listele parlamentare
     În cursul zilei de astăzi urmează să se încheie bătălia din cadrul PSD Alba cu privire la depunerea candidaturilor și a celor 1.000 de semnături necesare pentru înscrierea pe listele parlamentare, în ve­derea alegerilor democratice interne preliminare din 5 septembrie a.c. Pe ultima sută de metri și-au mai anunțat candidaturile d-nii ec. dr. Cornel Suciu, actualul purtător de cuvânt al PSD Alba, care ne-a informat că a adunat deja peste 1.800 de semnături, și ec. Nicolae Gavrilă, președintele CENTROCOOP, care a declarat presei că "a primit avizul Biroului Național al PSD".
    Iată în continuare care sunt candidaturile depuse până în prezent:
    *SENAT - 8 candidaturi: Cornel Suciu, Nicolae Gavrilă, Ioan Ma­ier, Mircea Frențiu, Dorin Sandea, Iosif Ionel Vesa, Alexandru Rete­gan și Eugen Popa.
    *CAMERA DEPUTAȚILOR - 11 candidaturi: Liviu Mugurel Sârbu, Ioan Andrei, Nicolae Mera, Flavius Predescu, Radu Coclici, Ana To­pârceanu, Mihaela Mih Deheleanu, Gabriela Tomoioagă, Liviu Rusu, Constantin Selagea și Lucian Docea.
    D-l Cornel Suciu, purtătorul de cuvânt al PSD Alba ne-a declarat ieri următoarele: "Cred într-o competiție internă corectă, în care se promovează valorile locale și nu în traseismul politic. Având în ve­dere necesitatea schimbării de imagine a Partidului Social Demo­crat, consider că pe listele pentru Parlamentul României trebuie să a­pară tineri bine pregătiți profesional și cu o bună experiență în acti­vitatea politică".
Tinu MATEȘ

Apa, jandarmii și consilierii din Câmpeni
     La cea de-a doua ședință a sa, noul Consiliu local Câmpeni a dezbătut și aprobat 13 proiecte, în mai puțin de trei ore de ședință. Cele mai importante au fost în legătură cu ordinea publică (acor­darea unui sediu Jandarmeriei care va avea în subordine la Câmpeni 33 de jandarmi) și modernizarea rețelei de alimentare cu apă a ora­șului, știut fiind faptul că la Câmpeni noaptea robinetele au "program de somn". Dincolo de importanța proiectelor aprobate constatăm și eficiența noului Consiliu, fapt explicat de consilieri astfel: "Există o colaborare perfectă" (Gheorghe Cârja, PSD); "Fiecare părere este lu­ată în seamă" (Costel Turcu, PD); "Nimeni nu se simte în mino­ritate" (Dorel Corcheș, PNȚCD); "Scurt și la obiect, este modul de lucru pentru toți consilierii" (Valentin Oprea, PNL). Primarul Călin An­dreș (PRM) apreciază "spiritul de echipă, profesionalismul comi­siilor de lucru și absența dezbinării pe criterii politice". Nu întâm­plător primarul pleacă - în concediu - în Germania "pentru docu­mentare și studierea infrastructurii și managementului orașelor ger­mane" și intenționează chiar să-i invite pe consilieri într-o excursie de documentare în Ungaria și Austria. Așa stând lucrurile, rezultă că mai rămâne de rezolvat doar o problemă pentru capitala moților: găsirea ciubărului cu euro-crăițari necesari investițiilor la standarde ger­mane sau măcar austro-ungare. Până una-alta, la Câmpeni va ve­ni Jandarmeria și apa - noaptea - la robinete.
Horia PĂTRUȚ

Declarați inițial respinși la Universitatea "1 Decem­brie 1918",
Peste 140 de candidați au fost admiși după ultima înmatriculare
     Un număr de 146 de candidați declarați inițial respinși la exame­nul de admitere susținut în această vară la Universitatea "1 De­cembrie 1918" din Alba Iulia au fost admiși, odată cu încheierea ultimei perioade de înmatriculare. Anunțul a fost făcut de prof. univ. dr. Sorin Briciu, prorectorul instituției, după ce a fost definitivată lista locurilor rămase vacante. El a precizat că acest lucru a fost posibil datorită faptului că au fost eliberate locuri ca urmare a îmatriculării unor studenți doar la una dintre specializări, deși au fost admiși la mai multe profile. În total, la Universitatea "1 Decembrie 1918" au fost admiși și înmatriculați 1.700 de studenți, rămânând vacante 501 locuri, din care numai 6 locuri din cadrul Colegiului de institutori din Blaj sunt subvenționate, restul fiind cu taxă. Modul în care vor fi re­partizate acestea în cadrul fiecărei specializări va fi stabilit de Sena­tul universității, fiind posibil transferul unor locuri de la un profil la altul, dar numai în cadrul aceleiași facultăți, în funcție de solicitări. Prorectorul Sorin Briciu a menționat că locurile vacante urmează să fie scoase la concurs în sesiunea din 1-11 septembrie. La acestea se adaugă cele 50 de locuri de la Facultatea de Administrație Pu­blică, nou înființată în cadrul Universității "1 Decembrie 1918", primii 5 studenți urmând să beneficieze, timp de un an de zile, de scutire de la plata taxei de școlarizare, în valoare de 360 de euro pe an.
Robert GHERGU

Polițist albaiulian acuzat de furt piscicol
     Poliția municipiului Alba Iulia a fost sesizată de un cetățean că în ultimele 3 luni, de la păstrăvăria Valea Ighielului, s-au sustras siste­matic cantități mari de păstrăv. Semnatarul plângerii penale, înre­gistrate în data de 13 august a.c., îl acuză pe agentul șef Cornel Po­pa, subofițer în cadrul Biroului de Ordine Publică al Poliției muni­cipiului Alba Iulia, că ar fi organizatorul sustragerilor de pește. Mai mult, polițistul este acuzat că ar fi furat două lăzi din plastic pline cu pește și ar fi fost ajutat în acest sens de Petru Ianoș.
    Autorul plângerii susține că ar fi vorba de un prejudiciu de 100 de milioane de lei. Surse polițienești au declarat că subofițerul acuzat de furt piscicol se află încă de la începutul lunii august în concediu de odihnă, polițistul urmând să fie audiat la reluarea activității, în 21 august. Sursele citate au spus însă că autorul plângerii penale s-ar afla într-un conflict mai vechi cu agentul șef Popa, nefiind pentru prima dată când îl acuză de comiterea unor infracțiuni. Anul trecut, susțin sursele amintite, polițistul a fost acuzat că ar fi furat niște lam­briuri din lemn, dar cercetările au infirmat existența unei in­frac­țiuni. După finalizarea anchetei, dosarul va fi înaintat spre instru­men­tare Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, fiind vorba de acuzații aduse unui polițist.(R.G.)
Control mixt pentru exploatarea pădurilor
     O comisie mixtă formată din reprezentanți ai unor importante instituții de la nivel central s-a aflat ieri în județul Alba, a anunțat prefectul Mugurel Sârbu. El a precizat că din comisie au făcut parte specialiști din cadrul Ministerului Administrației și Internelor, Minis­terului Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale, Gărzii Naționale de Mediu și Gărzii Financiare. Prefectul a menționat că membrii comi­siei au verificat modul în care sunt exploatate pădurile în județul Al­ba, dar nu a putut oferi detalii referitoare la rezultatele controlului.(R.G.)
Consiliul Național PUR
     În data de 5 septembrie 2004, la Romexpo București, sala Titu­lescu, începând cu ora 11.00, se vor desfășura lucrările Consiliului Național al PUR, având pe ordinea de zi dezbaterea privind strategia electorală a Partidului Umanist din România pentru alegerile gene­rale și prezidențiale; aprobarea Programului Electoral al PUR (so­cial-liberal).
    În data de 22 august, fiecare lider județean PUR va preda per­sonal lista, în ordine alfabetică cu propunerile pentru candidaturile de deputați și senatori plus 25% conform legii. Aceste liste sunt pro­vizorii și neangajante, ordinea finală pe liste va fi definitivată înainte cu o săptămână de ziua depunerii lor, criteriul de selecție fiind ade­rența la electorat a candidatului, rezultat din întâlnirile ce vor avea loc între candidații propuși și electorat, precum și sondajele de opi­nie ce vor fi realizate în această perioadă, la nivelul fiecărui județ. (președinte PUR (s-l) Alba, ec. Nicolae POPA)
Tentativă de sinucidere
     Ramona Ordean, în vârstă de 19 ani, din Sebeș, a fost trans­portată luni, 16 august, la Spitalul județean de Urgență, cu o ambu­lanță, după ce a încercat să-și pună capăt zilelor. Tânăra le-a po­vestit medicilor de la "Urgențe" că ar fi recurs la acest gest în urma unei neînțelegeri cu sora ei, care ar fi pălmuit-o. Dr. Marius Șuluțiu, care fusese de gardă în seara respectivă, a declarat că pacienta a fost diagnosticată cu intoxicație acută medicamentoasă voluntară, după ce a ingerat 6 tablete de Dormicum, un somnifer puternic. Du­pă ce a beneficiat de primele îngrijiri medicale, tânăra a părăsit spi­talul, deși ar fi trebuit să mai rămână sub supraveghere, mergând pe propriile picioare și datorită constituției sale fizice robuste. (R.G.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.